Пошук

Обладнання для молочної промисловості. Вибираємо устаткування для переробки молока

Обладнання для молочної промисловості.

Молочне обладнання, або обладнання для молочної промисловості – це спеціальна техніка, устаткування та прилади, що застосовуються на різних підприємствах молочної галузі: молочних і молочноконсервних комбінатах, маслозаводах, сирзаводах та інших. Ці підприємства комплексно переробляють сировину, випускають молочну та кисломолочну продукцію (молоко, сметану, кефір, кисле молоко, йогурти, сири, вершкове масло, згущене молоко, морозиво та ін.).

Вирішили зайнятися виробництвом будь-яких із зазначених вище продуктів? Тоді вам необхідно комплектувати цехи спеціальним обладнанням, якісним, функціональним і безпечним.

Загальні вимоги, яким має відповідати технологічне молочне обладнання:

– відповідна меті підприємства продуктивність;

– мінімальна енерго- та металоємність;

– надійна й екологічна експлуатація;

– придатність до ремонту;

– відповідність високим санітарним вимогам.

Але головне, щоб у наявності була вся потрібна для роботи техніка, інакше загальна мета не буде досягнута, а результат не буде відповідати вашим очікуванням.

Комплектність обладнання може бути різною на різних підприємствах. На це впливає, головним чином, організація виробництва, процеси, які потрібно виконувати: прийом

молока, нормалізація за жирністю, гомогенізація, пастеризація, охолодження, фасування, транспортування і т.д. Технологічні обсяги залежать від масштабів заводу.

Основне обладнання: танки для зберігання компонентів виробництва, очисні апарати, сепаратори відцентрові та знежирювальні, охолоджувачі й пастеризатори, фасувальні пристрої, мийки, молокоприймальні установки, холодильники та інші агрегати, яких вимагає специфіка конкретного виробничого процесу.

А зараз давайте детальніше зупинимося на деяких пристроях, важливих у цій галузі.

Бутирометри для молока (жироміри, лактоскопи). Це спец. прилади, призначення яких – визначати відсоток жиру в молоці та молочних продуктах, тобто аналізувати і контролювати їх жирність. Завдяки цим компактним і зручним пристосуванням, вдається досягати точності процесу, а результати, необхідні для подальшої роботи, стають доступними максимально оперативно.

Форма виробу, точність вимірювань і зручність застосування бутирометрів можуть відрізнятися. Але, загалом, виглядають вони як невеликі циліндри, виготовлені з термостійкого скла, на які нанесена мірна шкала з ціною поділки 0,1 % за масою. Мінімальний і максимальний відсотки жиру визначаються видом жироміра і можуть бути в діапазоні 6-40 %.

Ареометри для молока (лактометри). Завдання цих пристроїв – визначати густину цільного і знежиреного молока, а також маслянки й сироватки. Щоб підвищити точність приладу, виробники часто доповнюють його вбудованим термометром. Таким, наприклад, є ареометр для молока АМТ 1015-1040, що вимірює густину в діапазоні 1015-1040 кг/м3, з ціною поділки 1 кг/м3.

Центрифуги. Розглянемо роль цього обладнання на прикладі. Отже, центрифуга ЦЛУ-1 Орбіта – це універсальний лабораторний пристрій, що розділяє неоднорідні рідкі системи густиною до 2 г/м3 у спектрі відцентрових сил. Його призначення – вираховувати масову частку білка та кількість жиру в молоці. Виготовлений зі сталі, на яку нанесене хімічно стійке порошкове покриття. Забезпечує зручність роботи оператора, завдяки панелі зі світловою індикацією і оглядовому вікну в покришці. Серед визначних особливостей цієї моделі:

– контроль часу виконання процесу;

– автоматичне відключення, завдяки спрацьовуванню таймера;

– автоматичне блокування включення при відкритій покришці.

Мікроскопи. Ще один важливий учасник молочного виробництва – мікроскоп. Мікроскопіювання дозволяє вивчити структуру молока і молокопродуктів, а також їх окремі компоненти. Особливою популярністю в наш час користуються мікроскопи Micromed, функціональні, зручні у використанні й довговічні. Сьогодні на ринку представлені різні моделі цих пристроїв, тому вибрати відповідну не становить проблеми.

Дозатори. Важливий момент у процесі виробництва молока – дозування ізоамілового спирту і сірчаної кислоти. Ізоаміловий спирт і сірчана кислота є цінними матеріалами для обговорюваної галузі і застосовуються для визначення кількості жиру в продукті кислотним способом. Прилади для їх відмірювання широко застосовуються в молочній галузі. Окремо можна придбати дозатори до них: дозатор 1 мл – для спирту і дозатор 10 мл – для кислоти.

Піпетка молочна. Це компактний прозорий пристрій об’ємом 10,77 мл, який широко застосовується в молочній промисловості. З його допомогою відмірюють молоко в жиромір, коли мова йде про відсоткове визначення жиру.

Термометри. Пристрої, необхідні при переробці та зберіганні молочної продукції. Популярний варіант – термометр ТС-7 – вимірювальний с/г прилад, який добре зарекомендував себе в умовах застосування на вітчизняних підприємствах. Зазначена модель виглядає як прозора скляна трубка з мірною шкалою. Зручна і проста у використанні. Принцип дії елементарний: термометр занурюється в молоко і на основі зміни величини робочої рідини (в цьому випадку метилкарбітолу) визначаються температурні показники.

Підсумуємо. Молочне виробництво – це об’ємна галузь промисловості, яка покликана забезпечувати споживача якісним молоком і молокопродуктами. Щоб організувати власну діяльність у цьому сегменті, необхідно комплектувати цехи і лабораторії усіма типами обладнання. І тут важливо все: від кількості техніки до її якості та функціоналізму, а також місця її придбання.

Що стосується вартості… Хоча, на перший погляд, може здатися, що грошові витрати на обладнання немислимо високі, при правильному підході до справи загальна вартість може стати для вас приємною несподіванкою.

Отже, вибираючи обладнання для переробки, аналізу та контролю якості молока, а також іншу техніку для молочного виробництва, підійдіть до завдання з усією відповідальністю. Промоніторте ринок, зважте всі «за» і «проти», зупиніть вибір на надійному постачальникові – і отриманий результат задовольнить ваші запити за всіма параметрами!

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *