Обладнання для молочної промисловості. Вибираємо устаткування для переробки молока
Молочне обладнання, або обладнання для молочної промисловості – це спеціальна техніка, устаткування та прилади, що застосовуються на різних підприємствах молочної галузі: молочних і молочноконсервних комбінатах, маслозаводах, сирзаводах та інших. Ці підприємства комплексно переробляють сировину, випускають молочну та кисломолочну продукцію (молоко, сметану, кефір, кисле молоко, йогурти, сири, вершкове масло, згущене молоко, морозиво та ін.).
Вирішили зайнятися виробництвом будь-яких із зазначених вище продуктів? Тоді вам необхідно комплектувати цехи спеціальним обладнанням, якісним, функціональним і безпечним.
Загальні вимоги, яким має відповідати технологічне молочне обладнання:
- відповідна меті підприємства продуктивність;
- мінімальна енерго- та металоємність;
- надійна й екологічна експлуатація;
- придатність до ремонту;
- відповідність високим санітарним вимогам.
Але головне, щоб у наявності була вся потрібна для роботи техніка, інакше загальна мета не буде досягнута, а результат не буде відповідати вашим очікуванням.
Комплектність обладнання може бути різною на різних підприємствах. На це впливає, головним чином, організація виробництва, процеси, які потрібно виконувати: прийом
молока, нормалізація за жирністю, гомогенізація, пастеризація, охолодження, фасування, транспортування і т.д. Технологічні обсяги залежать від масштабів заводу.
Основне обладнання: танки для зберігання компонентів виробництва, очисні апарати, сепаратори відцентрові та знежирювальні, охолоджувачі й пастеризатори, фасувальні пристрої, мийки, молокоприймальні установки, холодильники та інші агрегати, яких вимагає специфіка конкретного виробничого процесу.
А зараз давайте детальніше зупинимося на деяких пристроях, важливих у цій галузі.
Опис основного молочного обладнання: коротко про головне
Бутирометри для молока (жироміри, лактоскопи). Це спец. прилади, призначення яких – визначати відсоток жиру в молоці та молочних продуктах, тобто аналізувати і контролювати їх жирність. Завдяки цим компактним і зручним пристосуванням, вдається досягати точності процесу, а результати, необхідні для подальшої роботи, стають доступними максимально оперативно.
Форма виробу, точність вимірювань і зручність застосування бутирометрів можуть відрізнятися. Але, загалом, виглядають вони як невеликі циліндри, виготовлені з термостійкого скла, на які нанесена мірна шкала з ціною поділки 0,1 % за масою. Мінімальний і максимальний відсотки жиру визначаються видом жироміра і можуть бути в діапазоні 6-40 %.
Ареометри для молока (лактометри). Завдання цих пристроїв – визначати густину цільного і знежиреного молока, а також маслянки й сироватки. Щоб підвищити точність приладу, виробники часто доповнюють його вбудованим термометром. Таким, наприклад, є ареометр для молока АМТ 1015-1040, що вимірює густину в діапазоні 1015-1040 кг/м3, з ціною поділки 1 кг/м3.
Молокоміри. Призначені для вимірювання обсягу молока, яке в них поміщається. Найчастіше з їх допомогою об’єм продукту доводиться визначати на молокозаводах, молочно-товарних фермах, молокоприймальних та сепараторних пунктах тощо. Виглядають такі вироби як циліндричні ємності, виготовлені здебільшого з харчової нержавіючої сталі, з фіксованою ручкою у верхній частині. Характерне доповнення – поплавок з нанесеною мірною шкалою (з градуюванням у літрах). Працює все так: у корпус наливається молоко, відповідно до його кількості поплавок підіймається вгору отвором у ручці, яка слугує нульовою позначкою, й дані зчитуються працівником. Популярний у наш час молокомір – МР-1 на 10 л.
Центрифуги. Розглянемо роль цього обладнання на прикладі. Отже, центрифуга ЦЛУ-1 Орбіта – це універсальний лабораторний пристрій, що розділяє неоднорідні рідкі системи густиною до 2 г/м3 у спектрі відцентрових сил. Його призначення – вираховувати масову частку білка та кількість жиру в молоці. Виготовлений зі сталі, на яку нанесене хімічно стійке порошкове покриття. Забезпечує зручність роботи оператора, завдяки панелі зі світловою індикацією і оглядовому вікну в покришці. Серед визначних особливостей цієї моделі:
- контроль часу виконання процесу;
- автоматичне відключення, завдяки спрацьовуванню таймера;
- автоматичне блокування включення при відкритій покришці.
Мутовки. Пристосування, розроблені для перемішування молока в цистернах та флягах. Можуть застосовуватися й для роботи з іншими рідинами. Виготовляються з нержавійки. Конструктивно цей робочий інструмент виглядає так: невеликий плаский диск рівної круглої форми з отворами + перпендикулярно прикручене у його центр довге, переважно пряме руків’я, загнуте з протилежного боку у формі гака. Сфери використання мутовок: молочна галузь, сільське господарство, торгівля та ін.
Хочемо звернути вашу увагу на те, що існують окремі мутовки для фляг і цистерн. Призначення у них аналогічне. Відмінності полягають в розмірних параметрах і кількості отворів на диску. Мутовка для цистерн, логічно, більша й має 16 отворів проти 8 у приладу для фляг.
Мікроскопи. Ще один важливий учасник молочного виробництва – мікроскоп. Мікроскопіювання дозволяє вивчити структуру молока і молокопродуктів, а також їх окремі компоненти. Особливою популярністю в наш час користуються мікроскопи Micromed, функціональні, зручні у використанні й довговічні. Сьогодні на ринку представлені різні моделі цих пристроїв, тому вибрати відповідну не становить проблеми.
Дозатори. Важливий момент у процесі виробництва молока – дозування ізоамілового спирту і сірчаної кислоти. Ізоаміловий спирт і сірчана кислота є цінними матеріалами для обговорюваної галузі і застосовуються для визначення кількості жиру в продукті кислотним способом. Прилади для їх відмірювання широко застосовуються в молочній галузі. Окремо можна придбати дозатори до них: дозатор 1 мл – для спирту і дозатор 10 мл – для кислоти.
Піпетка молочна. Це компактний прозорий пристрій об’ємом 10,77 мл, який широко застосовується в молочній промисловості. З його допомогою відмірюють молоко в жиромір, коли мова йде про відсоткове визначення жиру.
Ваги. Складно уявити будь-яке виробництво без використання ваг (як лабораторних, так і аналітичних).
Ваги лабораторні, як от, до прикладу, модель TBE-0,21-0,001 г 3 класу точності, надійні, недорогі й точні. Вони активно застосовуються на харчових підприємствах, зокрема молочної сфери. Окрім пластикового корпусу й металевої зважувальної поверхні, мають рідкокристалічний дисплей з підсвіткою, на якому чітко відображаються результати зважування. З-поміж примітних функцій цього приладу: зважування у грамах та каратах, автотестування і обнулення, компенсація маси тари, обчислення кількості однакових деталей, зовнішнє калібрування, автовимкнення дисплею у заданий час, контроль маси.
Яскравий приклад ваг аналітичних – AS-220/C (0,0001 г, 2 клас) із захисним ковпаком від польського виробника Radwag. Модель характеризується наявністю усього основного функціоналу. Внутрішнє калібрування здійснюється автоматично. Видається звіт результатів. З важливих додаткових функцій: широкий вибір одиниць вимірювання, збільшений РК-дисплей, можливість встановлення дати та часу, статистика зважувань, «автонуль», передача даних на ПК та ін.
Термометри. Пристрої, необхідні при переробці та зберіганні молочної продукції. Популярний варіант – термометр ТС-7 – вимірювальний с/г прилад, який добре зарекомендував себе в умовах застосування на вітчизняних підприємствах. Зазначена модель виглядає як прозора скляна трубка з мірною шкалою. Зручна і проста у використанні. Принцип дії елементарний: термометр занурюється в молоко і на основі зміни величини робочої рідини (в цьому випадку метилкарбітолу) визначаються температурні показники.
Гігрометри. Таку назву мають спеціальні прилади, за допомогою яких можна контролювати вологість повітря. В їх функціональних можливостях – точне вимірювання вологості у газоподібних середовищах, у чому й полягає їх практична цінність.
На сьогодні виготовляються численні різновиди вказаних пристроїв, особливою популярністю з-поміж яких, зокрема і в молочній промисловості, користуються гігрометри психрометричні (конденсаційні гігрометри, або психрометри), що водночас визначають і вологість, і температуру повітря.
Працюють психрометри за елементарним принципом. Відповідно до зменшення відносної вологості повітря, пришвидшується випаровування вологи, у зв’язку з чим охолоджується конденсоване рідке середовище. Так, що більша вологість об’єкту, то менша його температура. Виглядають такі прилади як два спиртові термометри (сухий і зволожений). Спиртова колба останнього при цьому загорнута батистовою стрічкою, опущеною кінцем в ємність з водою. При випаровуванні вологи відбувається охолодження зволоженого термометра. Показники знімаються з обох, на основі цього за психрометричною таблицею чи графіком визначається відносна вологість.
Найчастіше на підприємствах молочної промисловості використовуються психрометричні гігрометри ВІТ-1 та ВІТ-2. Ці моделі призначені для вимірювання температури і відносної вологості у різноманітних закритих приміщеннях, де важливий контроль вказаних показників. Відмінність між ними полягає у температурному діапазоні: ВІТ-1 розроблений для використання при t до 25 °C, ВІТ-2 – при 15-40 °С.
Аквадистилятори. Суть застосування зазначених приладів полягає в якісному очищенні води від різного роду домішок та бруду. Працюють вони на основі одного з найефективніших у наш час методів водоочищення.
Із усіх варіантів цієї групи товарів особливу увагу радимо приділити аквадистилятору ДЕ-5 з п’ятилітровим об’ємом дистилюючої камери (5 л/год). Це електрична модель, виготовлена із нержавіючої сталі, яка широко застосовується в медичних установах, лабораторіях, фермерських господарствах, на молочних підприємствах тощо – практично всюди, де є потреба у дистильованій воді. Конструктивно у ній передбачається наявність корпуса, котла, конденсатора та електрощитка. З переваг, які зумовлюють неабияку популярність використання: економічність витрати води та енергії, легкий доступ до випарника для очищення стінок нагрівача й корпусу, стійкість до окислення, висока якість води, простота встановлення і використання, тривалий період експлуатації приладу та чимало інших.
Сушильні машини. Без них не обходяться, коли потрібно здійснювати оперативний контроль вологості об’єктів та матеріалів у лабораторіях харчової галузі, зокрема й на молочних підприємствах. Один з найпопулярніших варіантів цього сегменту на сьогодні – апарат сушильний АПС-1, або ж прилад Чижова (ПЧМЦ). Він має елементарну, проте продуману до дрібниць, конструкцію. Складається із двох блоків: перший призначений для висушування зразків, другий забезпечує точність керування процесом, так званий «мозковий центр». Сушильний апарат у стислі терміни зневоднює продукт, що піддається аналізу, за допомогою розташованих з двох сторін плит з налаштованим температурним режимом. Переваги цієї моделі: швидка підготовка до роботи, миттєве блокування з метою захисту від перегрівання, стабільна підтримка сталої температури, теплоізоляція висушувального блоку, висока електробезпека, зручне застосування й легке обслуговування.
Аналізатори якості молока. Вкрай важливе значення мають контроль і якісне оцінювання молока й молочних продуктів. Беручи зразок, необхідно визначити його жирність, кислотність, густину, температуру, вміст та кількість добавок, а також інші показники. Це й пояснює актуальність застосування таких приладів, як аналізатори якості молока. Вони працюють без застосування будь-яких хімічних реагентів, завдяки чому, окрім точності результатів, забезпечуються екологічність та гігієнічність.
Якщо вам знадобився аналізатор якості молока, радимо звернути увагу на модифікації «Екомілк», за якими – надання високоточних результатів вимірювання й простота експлуатації. З їх допомогою ви зможете не лише отримувати необхідні показники якісного рівня молока, а й автоматично фіксувати до 120 таких вимірювань. Вони – найкраще і максимально повне втілення сучасних тенденцій та потреб ринку у сегменті контролю якісного складу молокопродукції.
Забезпечення функціонування лабораторій на підприємствах молочної сфери
Частина з наведених вище приладів становить основу роботи будь-якої молочної лабораторії. Проте не слід забувати, що неабияке значення тут має й комплектація відповідним лабораторним посудом. Маються на увазі, зокрема, такі вироби:
- кювети для КФК. Скляні ємності спеціальної будови 10 мм для фото- і спектрофотометрії (для вимірювання оптичної густини розчинів в діапазоні 325-2500 нм). Матеріал виготовлення – оптичне скло. Прилади, для комплектації яких призначені: фотометри КФК-2 і КФК-3 + їх сучасні модифікації;
- пробірки. Зокрема, П-2 16-150 – скляні вироби спеціальної форми та розмірів (висота – 150 мм, діаметр – 16 мм, товщина стінки – 1 мм), що використовуються під час виконання біохімічних та інших досліджень у лабораторній діагностиці. Матеріал – міцне хімічно стійке нейтральне скло;
- скло покривне і предметне. Важливі учасники багатьох мікроаналітичних досліджень у лабораторіях підприємств молочної промисловості. Покривне скло використовується при підготовчих та основних роботах з мікропрепаратами (при вивченні біологічних зразків, фіксуванні й покритті їх тонких зрізів). Завдяки йому досягається належна якість зображення, а відтак забезпечується високий рівень спостережень. Ще один варіант застосування – забезпечення довготривалого зберігання мікропрепарату у початковому вигляді. Щодо предметного скла, то воно незамінне тоді, коли потрібно у багато разів збільшити масштаб досліджуваного об’єкту. Виготовлення обох варіантів скла стандартизоване;
- чашки Петрі (100 мм). Скляний або пластмасовий прозорий лабораторний посуд спеціальної форми (плаский циліндр + покришка дещо більшого діаметру). Одна з найважливіших вимог – максимальна прозорість. Це важливо для виконання таких призначень: культивування мікроорганізмів при заданій температурі, створення агару, необхідного для проведення тих чи інших досліджень, випаровування рідких середовищ, зберігання незначних кількостей різних препаратів тощо;
- колби (плоскодонні, круглодонні, конічні). Призначені для проведення різноманітних досліджень. Один з найрозповсюдженіших типів лабораторного посуду. Колби можуть мати різні форми та об’єм, можуть відрізнятися кількістю горловин (1, 2, 3), наявністю/відсутністю відведень, типом і товщиною скла. Саме від виконання виробів залежить їх призначення. У плоскодонних колбах готують й зберігають розчини, виконують певні реакції. Конічні з відведеннями призначені для фільтрування під тиском. Круглодонні, в основному, стають в нагоді для здійснення синтезу. Є й такі, які використовуються спеціально для дистиляції (відгону);
- мірні склянки. Спеціальні скляні посудини у формі циліндрів, на яких розміщуються шкали вимірювання (у мл). Дозволяють точно відміряти кількість рідини. Мірна склянка – один з основних представників лабораторного посуду, який має надшироке застосування. Окрім дозування рідин, з її допомогою здійснюють випарювання, фільтрування, приготування робочих сумішей тощо. Діапазон можливих об’ємів – 50-2000 мл;
- бутлі для реагентів. Також відомі як градуйовані банки/бутлі для хімічних реактивів. Виготовляються зі світлого та темного скла у різному об’ємі, мають вузьку або широку пришліфовану горловину, комплектуються шліфованим корком. У бутлях можна зберігати рідкі та порошкоподібні хім. речовини, необхідні для роботи у лабораторіях молочної галузі. Зрозуміло, що проведення тих чи інших досліджень, аналізів у цьому сегменті потребує застосування й поживних середовищ, агарів, препаратів. Тому важливо потурбуватися і про забезпечення ними лабораторії молочного підприємства. Передусім радимо звернути увагу на:
- агар Ендо. Це слабоселективне диференційно-діагностичне середовище у вигляді світло-бузкового дрібнодисперсного порошку, призначене для виділення представників родини Enterobacteriaceae з інфікованого молока та молокопродуктів. Складається із агару, хлориду, гідроортофосфату і сульфату натрію, лактози, основного фуксину, екстракту кормових дріжджів та сухого ферментативного пептону. Характеризується гігроскопічністю й чутливістю до світлового впливу;
- агар поживний сухий. Дрібнодисперсний гігроскопічний порошок з блідо-жовтим забарвленням. Використовується з метою культивування різних мікроорганізмів, для аналізу молочної сировини, а також для створення інших поживних середовищ. Склад матеріалу може варіюватися. З основних компонентів: сухий ферментативний бактеріологічний пептон, хлорид і карбонат натрію, динатрійфосфат;
- пептон ферментативний. Поживне середовище, за допомогою якого культивуються різні мікроорганізми. Структурно це комплекс гідролізатів харчових білків з усіма ключовими властивостями білків, який може бути доповнений неорганічними солями і кислотами, цукоридами й харчовими ферментами, необхідними для нормалізації рівня pH поживного середовища. Зовні – аморфний однорідний блідо-жовтий порошок, що має специфічний запах. Значення продукту: допомагає швидко розмножувати бактеріальну біомасу;
- середовища Гісса. Диференційно-діагностичні середовища, що допомагають ідентифікувати мікроорганізми, яким під силу ферментація цукрів (наприклад, ентеробактерії). Диференціація здійснюється, відповідно до здатності бактерій зброджувати вуглеводи на спирти. Виглядає середовище Гісса як дрібнозерниста світло-жовта порошкоподібна гігроскопічна маса. Містить лише один певний вуглевод, зокрема може компонуватися глюкозою, лактозою, манітом абощо;
- мастоприм. Продукт, за допомогою якого в збірному молоці вдається визначати домішки анормального молока (молозива). Активною речовиною виступає ПАР, до прикладу, сульфанол.
Що ще може знадобитися для роботи? Витратні матеріали, як от індикатори парової стерилізації ІПС-132 20 хв (одноразові контролери для забезпечення документування процесу) або ж фільтрувальний папір 52x60 (паперовий бар’єр необхідної проникності, складний n-компонентний композиційний матеріал, що розміщується перпендикулярно до потоку повітря/рідини). Не можна забувати і про деззасоби (спец. препарати для миття та чищення задля профілактики та винищення різних збудників інфекційних хвороб, позбавлення від токсинів й боротьби з гризунами та шкідниками). Якісні дезінфекційні засоби, як от Бланідас 300, Дезактін, Дезефект, Клорсепт та інші – запорука безпеки. А ще, так щоб уже забезпечити комплексний підхід, увагу слід приділити санітарно-гігієнічним засобам, одноразовому спецодягу, зокрема поліетиленовим фартухам (білим і блакитним) та шапочкам під назвою «Шарлотка».
Підсумуємо. Молочне виробництво – це об’ємна галузь промисловості, яка покликана забезпечувати споживача якісним молоком і молокопродуктами. Щоб організувати власну діяльність у цьому сегменті, необхідно комплектувати цехи і лабораторії усіма типами обладнання. І тут важливо все: від кількості техніки до її якості та функціоналізму, а також місця її придбання.
Що стосується вартості... Хоча, на перший погляд, може здатися, що грошові витрати на обладнання немислимо високі, при правильному підході до справи загальна вартість може стати для вас приємною несподіванкою.
Отже, вибираючи обладнання для переробки, аналізу та контролю якості молока, а також іншу техніку для молочного виробництва, підійдіть до завдання з усією відповідальністю. Промоніторте ринок, зважте всі «за» і «проти», зупиніть вибір на надійному постачальникові – і отриманий результат задовольнить ваші запити за всіма параметрами!