Хімічні зв’язки для зміцнення Вашого бізнесу

Поживні середовища

Поживні середовища

Поживні (живильні) середовища – це окремі речовини або їхні суміші, що використовуються для вирощування в умовах лабораторії різних культур (мікро- і макроорганізмів). Стандартних біологічних варіантів цих середовищ не злічити, але кожен з них повинен відповідати чіткому набору обов’язкових вимог. Поживне середовище – це певна хімічна речовина, яка призначена для культивування мікро- та макроорганізмів у лабораторних умовах. Сьогодні існує велика кількість поживних середовищ і всі вони мають відповідати пред’явленим до них вимогам. Поживні середовища повинні бути, насамперед, стерильними, оскільки, якщо поживне середовище має сторонні бактерії, то це може стати значною перешкодою для розвитку та росту мікроба, який досліджується. Середовища для проведення хімічних досліджень мусять мати потрібний рівень вологи для досягнення необхідного середовища для мікробів. Крім того, відповідне поживне середовище повинне мати відновно-окислювальний потенціал. Однією з головних вимог до поживних середовищ є обов’язкова наявність оптимальної концентрації іонів водню. Таким чином, можна легко проводити дослідження дуже різних мікроорганізмів у лабораторіях.

Основні вимоги та властивості поживних середовищ:

  • поживність. Наявність у їхньому складі всіх необхідних для забезпечення повного спектру харчових і енергетичних потреб компонентів у легко засвоюваній формі. Культивування деяких організмів супроводжується додатковим внесенням у середовище факторів росту (вітамінів і амінокислот, які не можуть бути синтезовані клітиною);
  • оптимальна кількість іонів водню. Мікроорганізми здатні засвоювати поживні елементи тільки зі середовища з нормальною реакцією pH, якість якої обов’язково позначається на проникності оболонки;
  • буферність. У поживному середовищі повинні бути присутніми компоненти, здатні нейтралізовувати продукти обміну. Завдяки цьому кислоти і луги, що з’являються в процесі росту організмів, ніяк не впливають на рівень pH;
  • ізотонічність для мікробної клітини (рівність осмотичного тиску в живильному середовищі і в самій клітині);
  • стерильність. Ніщо не повинно заважати росту досліджуваного мікроба, впливати на його властивості та характеристики середовища;
  • оптимальні вологість та консистенція;
  • точний окислювально-відновний потенціал;
  • уніфікація (сталість обсягів усіх інгредієнтів);
  • прозорість, яка полегшує контроль процесу спостереження за ростом культури.

Основні класифікації живильних середовищ

Існують різні класифікації живильних середовищ, залежно від того, який показник взято за основу. Так, ці субстанції розрізняють за:

  • вихідним компонентом (натуральні, приготовлені зі сировини рослинного або тваринного походження, і синтетичні, виконані з добре очищених хім. сполук органічної й неорганічної природи);
  • консистенцією, або густиною (густі, рідкі й напіврідкі);
  • складом (прості, як наприклад, агар, бульйон, желатин, і складні, розроблені за формулою «просте середовище + вітаміни, амінокислоти, мікроелементи тощо»);
  • призначенням (спеціальні, основні, елективні, консервуючі та диференційно-діагностичні).

Поживне середовище: важливі аспекти і етапи приготування: Посуд, в якому передбачається приготування живильного середовища, повинен бути позбавлений сторонніх продуктів, особливо, лужних. Найкраще використовувати скляні, а також алюмінієві й емальовані ємності. Перед приготуванням посуд потрібно гарненько вимити і просушити. У самому ж процесі важливо притримуватися послідовності головних дій. Основні етапи створення: варіння, визначення pH, освітлення, фільтрація, розливання, стерилізація, біологічний і хімічний контроль.

Характеристики поживного середовища

Сьогодні поживні середовища поділяють на синтетичні, натуральні та штучні. Компонентами для приготування синтетичного середовища є неорганічні або органічні сполуки. Натуральні поживні середовища найчастіше готують з таких природних інгредієнтів, як кісткове борошно, м'ясо або згустки крові. В основі приготування штучного поживного середовища лежить конкретна рецептура, завдяки якій готується необхідна субстанція. За своїм основним призначенням поживні середовища бувають спеціальними, основними, елективними, консервуючими, а також диференціально-діагностичними. Крім того, поживні середовища можуть бути не тільки простими чи складними, але й рідкими, сухими або напіврідкими.

Купити поживні середовища

Обираючи посуд для приготування поживного середовища, варто звернути особливу увагу на його стерильність та відсутність лугів або будь–яких інших хімічних реагентів. Купити різноманітні поживні середовища за цілком доступною ціною Ви зможете у будь–який час у компанії Система Оптимум. Компанія Система Оптимум пропонує величезний вибір поживних середовищ для максимально комфортного проведення лабораторних досліджень.

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.