Мембранний фільтр – це...
Мембранний фільтр – це дуже важливий компонент такого процесу, як мембранна фільтрація, популярного в хімії та мікробіології, а також у промислових масштабах при контролі якості продукції.
Завдяки мембранній фільтрації, можна точно, легко і без надмірних витрат контролювати, наскільки те чи інша середовище забруднене мікробами. Причому контроль відбувається, згідно з вимогами до мікробіологічних досліджень, а відтак і з гарантованими перевагами, серед яких – такі:
- високоточне виявлення слідів мікроорганізмів, їх обсягу та якісних параметрів, не в останню чергу завдяки ефекту концентрації;
- можливість тестування зразків, що містять антибіотики;
- збільшені розміри проб, якщо порівнювати з прямим методом;
- економічні витрати поживного середовища;
- вираження висіяних колоній прямо на пробі;
- можливість подальшого аналізу окремих колоній;
- наявність у розпорядженні мембранного фільтру як документального підтвердження результатів досліджень.
Процес здійснюється за принципом фільтрації рідкого зразка або його розчину за допомогою спеціального фільтра в системі вакуумного фільтрування. Середовище і умови повинні бути стерильними, а фільтр – мати певний розмір пор. У результаті мікроорганізми відокремлюються за допомогою ситового ефекту і осідають на поверхні мембранного фільтра. Якщо на фільтрі присутні субстанції, які гальмують ріст, їх можна позбутися, сполокавши виріб водою або розчином хлориду натрію, обов’язково, акцентуємо вашу увагу, стерильними.
Загалом, мембранна фільтрація виглядає так: у чашку Петрі поміщається поживне середовище або підкладка з картону, зверху кладеться фільтр (попередньо оброблений в автоклаві), а далі здійснюється інкубація при необхідній t. При цьому не є винятком залучення стандартного фільтротримача. Поживні компоненти і продукти обміну під час таких маніпуляцій проникають крізь систему пор фільтра. Ті мікроби, які затримуються на фільтрі (а затримування відбувається, завдяки пористій структурі), перетворюються при інкубації в видимі оку колонії, які потім можна підрахувати і з’ясувати їх співвідношення з загальним обсягом проби. Зверніть увагу, що точну кількість мікробної забрудненості можна дізнатися тільки у тому випадку, якщо правильно виконувати всі умови: використовувати якісний мембранний фільтр, правильне поживне середовище, дотримуватися відповідних температурних параметрів і необхідної тривалості інкубації.
Якими бувають мембранні фільтри? Ці вироби можуть відрізнятися за формою (бути у вигляді диска або пластини) і розміром. У лабораторній практиці використовують фільтри діаметром 13-90 мм, у промисловій фільтрації їх розміри можуть досягати і 142-293 мм.
Купуючи мембранний фільтр, врахуйте, для чого саме він вам потрібен, розгляньте такі характеристики, як розмір пор, щільність і товщина. Пам’ятайте, що він повинен бути міцним і еластичним, не деформуватися під час стерилізації, давати точні результати за оптимальний проміжок часу і не здійснювати токсичного впливу. Якщо вам пропонують саме таку продукцію, можете купувати, не замислюючись – результат застосування буде максимально бажаним.