Амінокислоти для рослин. Навіщо рослинам потрібні амінокислоти?

Амінокислоти для рослин. Навіщо рослинам потрібні амінокислоти?

Нерідко рослини для повноцінності росту та розвитку, для здорового функціонування рослинного організму відчувають потребу в тих самих поживних речовинах, що й люди. Одне з ключових місць серед таких сполук відводиться амінокислотам, використання яких у сільському господарстві може приводити до дивовижних результатів.

Амінокислоти – це природні орган. сполуки, цінні структурні частинки білка, дружні для рослин носії елементів живлення. Сировиною для їх отримання слугують рослинні та тваринні білки. Основа процесу отримання – хімічний і ферментативний гідроліз. Готові амінокислоти дають можливість рослинам істотно економити власні енергоресурси.

Динамічні вивчення впливу амінокислотних підживлень на рослинний світ актуалізувалися в сімдесятих роках ХХ століття. Вчені повсюдно стали фіксувати, що завдяки цим матеріалам активізуються ростові механізми після перенесеного соляного стресу і впливу низького температурного режиму, збільшується родючість пилку, покращено утворюються плодові зав’язі, підвищується можливість споживати необхідне живлення, максимізується стійкість до всіляких недуг, впливу шкідників та ін. При цьому було встановлено, що рослини дають кращий відгук на α-амінокислоти оптикоактивної L-конфігурації (засвоюють їх оперативніше і об’ємніше, легко сприймають їх як «рідні»), без затримок включаючи в свій метаболізм. Природне ж знаходження амінокислотних D-форм – явище більш рідкісне, та й то лише в якості продуктів обміну речовин нижчих організмів. D-ізомери не те, що не несуть користь рослинам, тому що не засвоюються ними, вони, до того ж, здатні здійснювати токсичний вплив.

Закономірно, що виробники добрив не могли залишитися осторонь таких примітних результатів досліджень впливу амінокислот на рослини. Сьогодні такий компонент є популярним у багатьох добривах для культурних насаджень, використовується в різних комбінаціях і пропорціях.

Роль амінокислот у житті рослин

Ключове значення амінокислоти мають для розвитку представників флори. У рослинних організмах вони з’являються в ході фотосинтезу, а потім задіюються в величезному переліку біохімічних реакцій, здійснюючи підтримку оптимального росту і розвитку. Якщо заглянути в суть питання, то вони – саме той матеріал, за допомогою якого будуються рослинні клітини.

22 амінокислоти (саме ті, що потрібні для належного життєвого функціонування) рослини здатні синтезувати самі в достатніх кількостях. Навіщо ж тоді додатково вводити їх, витрачаючи ресурси? – Запитаєте ви. Відповідаємо: все відбувається, як слід, у здорові періоди при оптимальному стані речей (зовнішніх факторах). У стресові моменти все інакше: накопичується багато вільних амінокислот, що не формують пептиди і протеїни, яким під силу реалізувати захист й задіюватися в метаболічних завданнях. Невідповідні природні аспекти породжують потребу в додатковому амінокислотному живленні для поліпшення внутрішніх обмінних реакцій, інтенсифікації метаболізму в обхід зайвих витрат внутрішнього потенціалу на реалізацію синтезу. При тому амінокислоти працюють дуже розумно: вони не просто активізують необхідні фітогормони, вони задають їм правильну спрямованість (відправляють в ті ділянки рослин, де потрібні корективи, забезпечуючи, таким чином, повернення втраченого балансу).

Які стресові ситуації вимагають залучення амінокислот? Надмірно високі та дуже низькі температурні показники повітря (посухи і заморозки), підвищена/знижена вологість, дефіцит/надлишок світла, незбалансований ґрунтовий склад, захворювання, ураження шкідниками, вплив хімікатів, що використовуються, наприклад, для винищення бур’янів. Перелік, як видно, зовсім не малий. Все це може негативно позначитися на рослинах і спровокувати стрес, який, своєю чергою, може призвести до погіршення обмінних процесів, хлорозів, некрозів, а відтак втратою врожаю на 5-70 % (залежно від ступеня тяжкості та тривалості ситуації).

Стресовий механізм можна описати, як руйнування білково-синтетичної структури: білки перетворюються в амоній, який стає токсичним і провокує вироблення головного фітогормону старіння – етилену. Найбільшою мірою стреси негативно позначаються на молодих рослинах, котрі не закінчили природну вегетацію. Репродуктивна фаза може настати раніше, ніж потрібно, всі внутрішні ресурси змінять напрямок на побудову плодів.

Питання необхідності амінокислот рослинам можна узагальнити так:

  • поліпшення фотосинтезу;
  • підтримка балансу гормонального фону;
  • нормалізація внутрішнього азотообміну;
  • протистояння негативним факторам;
  • сприяння прискореному відновленню після перебування в несприятливій обстановці;
  • збільшення життєстійкості;
  • підвищення імунітету.

У зв’язку з відмінною розчинністю в воді, а відтак легким проникненням всередину рослинних клітин, амінокислоти чудово справляються із зазначеними вище завданнями при правильних і своєчасних листових та кореневих обробітках. Вони мають крихітні розміри, якщо порівнювати з іншими комплексоутворювачами, тому як транспортні агенти сприяють найкращій швидкості вбирання корисних компонентів. З їх допомогою підживлення можна здійснювати, задіюючи бакові сукупності спільно з пестицидами, мінімізуючи стрес для насаджень. Рослини, які отримують амінокислоти, не витрачають енергозапаси на їх засвоєння, а навпаки нарощують додаткову енергію, що є найкращим інструментом для боротьби зі стресами. Ще одна перевага – абсолютна нефітотоксичність для всіх культур.

Найважливіші для рослинного світу амінокислоти

Не всі амінокислоти діють на рослини однаково, лише тільки тому, що вони належать до відповідної групи сполук. Але, звичайно, спектр дії їх багато в чому перегукується. Так, скажімо, глутамінова кислота, лізин, гістидин і гліцин, контактуючи з мікроелементами, формують циклічні комплексні сполуки і сприяють високорівневому засвоєнню поживних інгредієнтів. Аланін, аргінін, валін, пролін, серин, тирозин і треонін добре позначаються на метаболізмі, прискорюють відновні реакції при стресах.

Коротко пройдемося функціональними діями кожної з амінокислот для рослин:

Аланін. Допомагає синтезувати хлорофіл, нівелює дію несприятливих температур (збільшує стійкість рослинного організму в посушливу погоду і підвищує холодостійкість), відповідає за оптимізацію водного обміну, регулює відкриття продихів і добре позначається на якості плодів.

√ Аргінін. Завдяки йому, краще перебігає синтез гормонів, що мають відношення до побудови суцвіть і плодів, об’ємніше потрапляють до коріння поживні речовини (а відтак інтенсифікується розвиток кореневої системи), рослини легше борються зі стресовими ситуаціями, зокрема із впливом низьких температурних режимів і засоленням. Аргінін є попередником поліамінів.

√ Аспарагінова кислота. Енергійно задіюється в азотообміні (як джерело органічного азоту) і білковому синтезі, сприяє тому, щоб насіння проростало, виступає основою для інших амінокислот, бере участь в їх метаболізмі.

Валін. Це попередник ауксину, прискорювач процесу запилення, поліпшувач якісних і смакових властивостей плодів, помічник у питаннях прискорення проростання насіння, що поліпшує його формування. Плюс збільшує стійкість рослин до несприятливих зовнішніх факторів, в т.ч. до суховіїв і засух.

Гістидин. Удосконалює дозрівання плодів, вбирання корисних елементів, водообмін, а також здійснює регулювання діяльності (відкриття) листових продихів. Відомий як матеріал з чудовими властивостями хелатора.

Гліцин. Речовина з хелатувальними властивостями, завдяки якій, всередині рослинного організму збільшується зосередження зеленого пігменту хлорофілу, реалізується регулювання завдань листових продихів, відбуваються процеси запилення, підвищується стресостійкість. Задіюється також у формуванні плодів і вдосконалює їх смак, сприяє росту тканин. Є попередником піролу.

Глутамінова кислота. Функціональний спектр зазначеної амінокислоти в житті рослин дуже широкий. Вона – ефективний комплексон, джерело хлорофільного синтезу і будматеріал для інших речовин своєї групи, активатор обмінних процесів та відновник водобалансу, помічник в оперативному заплідненні зав’язі, запиленні, плодоформуванні й укріплювач клітинних стінок, поліпшувач життєвих сил. Крім того, глутамінова кислота допомагає насінню проростати, добре позначається на осмотичних процесах у протоплазмі, тим самим належним чином регулюючи відкривання/закривання продихів. Активує механізми стійкості до патогенів.

√ Ізолейцин. Осмотичний протектант та інтенсифікатор проростання пилку. Приходить на допомогу в умовах посухи, збільшуючи стійкість до впливу несприятливих наслідків високих температур. А також допомагає при сольовому стресі (підвищує стійкість до засолення).

√ Лейцин. Ще один осмотичний протектант, що підвищує стійкість в умовах посухи і сольового стресу. Також допомагає пилку оперативніше проростати.

Лізин. Має властивості хелатора, задіюється в хлорофільному синтезі, покращує проростання пилку, запилення і запліднення, коригує роботу листових продихів та піклується про посухостійкість.

Метіонін. Активує фітогормони і р-ни, що впливають на ріст і розвиток, налагоджує водообмін, стимулює плододозрівання, регулює функції листових продихів. Завдяки йому, запускається проростання насіння, посилюється ріст кореневої системи, поліпшуються запилення і запліднення. Стимулює вироблення етилену.

Пролін. Без нього не обходиться синтез хлорофілу. Він допомагає утримувати вологу і перебігати газообміну, покращує генеративний розвиток. Завдяки йому, стінки рослинних клітин стають міцнішими, налагоджується водообмін, збільшується фертильність пилку, поліпшуються запилення та формування плодів, які, до слова, стають ще й смачнішими. Також ця амінокислота робить культури стійкими до впливу зовнішнього середовища і бореться з наслідками стресів.

√ Серин. Осмотичний протектант, який реалізує стійкість до посух. Попередник ауксину. Добре позначається на запиленні та заплідненні. Утворює гумусові суміші.

Таурин. Піклується про стійкість до несприятливих факторів природи.

Тирозин. Реалізує успіх боротьби зі сольовим стресом. Допомагає пилку оперативніше проростати.

Треонін. Регулює, як працюють листові продихи в несприятливому середовищі. Інтенсифікує проростання насіння і гуміфікацію.

Триптофан. База для синтезу ауксинових гормональних речовин. Прискорює формування коренів, ріст меристемних тканин, запобігає ростовим гальмуванням, допомагає боротися зі стресами.

√ Цистеїн. Хороший хелатор, антиокислювач, балансувальник клітинного функціоналу.

Основна інформація про добрива з амінокислотами: що потрібно знати аграрію

Сучасний ринок агрохімікатів, що містять зокрема амінокислоти, мега різноплановий. Різні виробники випускають багато добрив, як чимось схожих між собою, так і істотно відмінних. Це якісно нові види підживлювальних матеріалів, які включають не тільки традиційні комплекси макроелементів і мікроелементів, але й амінокислотну частину. Переважно амінокислотні складові для таких добрив виробляються з рослинних відходів, екстрактів, водоростей, а також з відходів сировинних ресурсів тваринної етимології. У найдешевших (і відразу відзначимо, найменш якісних) товарних позиціях зазвичай присутні тваринні амінокислоти, виробництво яких, як правило, не обходиться без соляної кислоти. Якісне та ефективне мікродобриво може бути створене лише за умови залучення амінокислот з рослинної сировини і тільки при надійному, якісному та відповідному до всіх вимог виробничому способі. Для порівняння: амінокислотні комплекси, в основі яких лежить рослинна сировина, мають в своєму складі 18 типів протеїногенних представників, у випадку з тваринною сировиною – 17 (відсутня надважлива амінокислота триптофан). Додатково при використанні тваринної сировини відсоток вільних амінокислот істотно менший від загального обсягу.

Найбільш бюджетний варіант виробництва – хім. гідроліз із задіянням кислоти або лугу. Тут існує чимало негативних нюансів, наприклад, низка амінокислот (той же L-триптофан) може руйнуватися, втрачаючи свою біологічну активність, здатність впливати на побудову білків.

Інша річ – ферментативний гідроліз. Так, цьому способу характерні підвищені складність і вартість, з огляду на необхідність застосовувати особливі види бактерій. Але все з лишком виправдовується результатом. Бактерії впливають на рослинну сировину таким чином, що формуються повноцінні вільні біоактивні речовини з максимальною цінністю. L-амінокислоти як підсумок гідролізу = мега ефективність, з урахуванням максимально можливої ​​наближеності до природної амінограми рослин. Завдяки таким розробкам, с/г насадження краще засвоюють поживні речовини, відповідно, поліпшується врожайність, підвищується якість продукції навіть тоді, коли умови навколишнього середовища несприятливі.

Створюючи добрива, багато компаній використовують ще одну особливість деяких амінокислот, а саме здатність формувати з іонами 2-хвалентних металів (Mg, Ca та ін.) звичайні або внутрішньокомплексні солі (комплексонати). Таке під силу гліцину, аспарагіновій та глутаміновій кислотам.

Кількість амінокислотовмісних добрив, які зареєстровані у наш час, обчислюється десятками, а то й сотнями. Якщо ви піддасте сумнівам якість їх усіх без винятку, виявитеся на 100 % праві. Є хороші препарати, а є, м’яко кажучи, не зовсім. А разом з тим якісне амінокислотне добриво – відмінний помічник для сільськогосподарського сегменту. Як же бути? Як вибрати вартий уваги продукт?

Декілька порад, що врахувати при виборі добрива з вмістом амінокислот:

  • вивчіть склад, зазначений виробником, і обов’язково – походження + кінцевий склад (амінограму), не забуваючи про істотні відмінності, у випадку застосування рослинної та тваринної сировини;
  • розгляньте відсоткове співвідношення амінокислот, і власне, їх найменування, відповідність вашим потребам (розв’язанню актуальних завдань у тих чи інших культур). Слід пам’ятати, що кожна амінокислота покликана виконувати свої функціональні завдання, відіграючи чітку роль у рослинному організмі. Тобто максимально позитивний результат можливий лише при повній відповідності амінограми добрива природному складу певної культури;
  • встановіть, який спосіб виробництва був реалізований – хімічний або ферментативний гідроліз (про їх особливості ми розповіли вище);
  • дізнайтеся, чи є в складі хлор, що згубно позначається на плодоовочевих культурах.

Якщо вас цікавить додаткова інформація про амінокислоти для рослин і тим більше якщо ви хочете купити амінокислоти оптом для виготовлення якісних та дієвих добрив, звертайтеся до наших менеджерів. Компанія «Система Оптимум» пропонує вигідні умови співпраці й гарантує бездоганну якість хімічної продукції.

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.