Амінокислоти в комбікормах. Амінокислоти для тварин та птиці

Амінокислоти в комбікормах. Амінокислоти для тварин та птиці

Амінокислоти (АМК) – специфічні поживні речовини органічної етимології, які беруть участь у білковому синтезі й, отже, у формуванні м’язових тканин. Також білки є компонентами кісток і різних рідин тіла. На відміну від жирів і вуглеводів, 16 % складу АМК займає азот.

Забезпечення тварин амінокислотним харчуванням, як і всіма іншими необхідними речовинами, дуже важливе для здорового росту і розвитку. Неповноцінне надходження АМК в організм гальмує вироблення протеїну, тварини просто перестають рости і розвиватися. Повноцінний же здоровий раціон, збагачений потрібними амінокислотами, дає зворотний результат, сприяє росту і розвитку, а відтак позначається на прирості, надоях молока, несучості, параметрах, у тому числі й смакових, м’яса (свинини, яловичини, курятини...). Тому значення амінокислот для тварин та птиці переоцінити вкрай складно.

Успішним фермерам, які вирощують свиней, курей та іншу живність, немає потреби розповідати, як важливо, щоб щоденний раціон містив збалансований комплекс вітамінів, мінералів і амінокислот. Але, все ж, деякі аспекти питання можуть стати відкриттям. Якщо для вас актуальна ця тема, запрошуємо ознайомитися з нашим матеріалом.

Коротко про види амінокислот

Відомі дві великі групи, на які поділяються всі амінокислоти.

До першої належать замінні речовини, тобто ті, які тваринний організм виробляє самостійно в достатніх обсягах. З ними все зрозуміло, однак тільки їх зовсім не вистачає, щоб реалізовувався оптимальний синтез білка.

Друга група – амінокислоти незамінні, які не синтезуються в організмі. Саме вони встановлюють, як здійснюються ростові процеси і відбувається розвиток.

Незамінні лімітовані (критичні) амінокислоти з певних білків у кормах мають ключове значення. Їх всього чотири. Вони часто обмежують ріст і розвиток. Присутні в найменших дозах, якщо розглядати фізіологічні потреби. Вони різні для відмінних с/г видів. Так, у молодих представників ВРХ лімітованою кислотою виступає аргінін, у свиней – лізин, у птиці – метіонін та цистин. Щоб інші АМК сприятливо споживалися для протеїносинтезу, раціон сільськогосподарських тварин повинен передбачати відповідні обсяги лімітованих к-лот.

Амінокислотний баланс у харчуванні тварин

Ґрунтуючись на видах амінокислот і поданій стосовно них інформації, можна говорити далі. Правильне протеїнове харчування не можна розглядати, не враховуючи місії ізольованих амінокислот. Навіть якщо загальний протеїнобаланс організму чудовий, тварини можуть відчувати дефіцит білка. Це пояснюється взаємозв’язком засвоєння окремих АМК: якщо однієї буде занадто багато або мало, інша може виявитися в дефіциті.

«Бочка Лібіха» ясно ілюструє цю ситуацію. Рівень її заповнення – це ступінь вироблення протеїну в тваринному організмі. Можливість утримувати рідину обмежується найбільш укороченою дошкою. Якщо її подовжити, відповідно, збільшиться обсяг фіксації рідкого матеріалу, і його вже буде обмежувати друга дошка-лімітатор.

Надважливий фактор, який визначає продуктивність – баланс амінокислот, згідно з фізіопотребами. Було проведено чимало випробувань і експериментів, унаслідок яких встановлено, що у різних порід і статей свиней – відмінні в плані обсягів потреби в АМК. Одночасно відсоток незамінних амінокислот для вироблення грама протеїну аналогічний. Така пропорція незамінних АМК до лізину, оскільки саме він в цьому випадку є основною амінокарбоновою кислотою-лімітатором, набула найменування «ідеальний протеїн» або ж «ідеальний амінокислотний профіль» (білок із бездоганно збалансованим для ростових процесів і розвитку живого організму складом).

Огляд ключових амінокислот для тварин і птиці

Лізин. Незамінна АМК, кормова добавка, застосовувана при випуску комбікормів, преміксів і подібної продукції як лізин гідрохлорид (біла/кремова порошкоподібна маса). У зв’язку з добрим водорозчиненням, може додаватися до питної води. Покликана збагачувати раціон тварин і птиці, забезпечуючи збільшення ростових і вагових показників, добре впливаючи на продуктивність. Важлива для росту молодняку, побудови тканинних протеїнів.

У природних умовах лізин присутній майже у всіх рослинних, тваринних і мікробних білках. Але все-таки протеїни злакових (звичайної для с/г тварин їжі) відрізняються бідністю такого компонента. Тому про його надходження слід подбати додатково. Виробники комбікормів і кормосумішей використовують цю добавку, враховуючи норми обсягів лізину в раціоні, його фактичну присутність в їжі.

Сильні сторони лізину в якості кормової добавки:

  • допомога в нарощуванні скелетної м’язової тканини;
  • контроль обсягів продуктів розщеплення білка в тканинних пластах і органах;
  • головна участь у білковому синтезі;
  • нормалізація білкового і вуглеводного обміну (у випадку з реакціями з вуглеводами набуває форму, яка не засвоюється);
  • участь в обміні жирів (в якості першоджерела для вироблення карнітину);
  • поповнення енергозапасів;
  • вплив на формування еритроцитів;
  • сприяння всмоктуванню кальцію, а відтак забезпечення того, щоб кістки і зуби були міцними;
  • поліпшення оперення (формує меланін) і стану вовни, вплив на пігментацію вовни, шляхом задіяння у формуванні нуклео- і хромопротеїдів;
  • участь у роботі нервової та ендокринної с-тем;
  • коригування відтворення (дефіцит цієї речовини загрожує проблемами з формуванням сперматозоїдів і яйцеклітин);
  • підвищення приросту (до 30 %), несучості (до 10 %) і надоїв (до 12 %);
  • регулювання кормоспоживання.

Лізин гідрохлорид примітний біодоступністю, універсальністю, позаяк підходить всім тваринам. А ще він вважається найкращою кормовою добавкою в свинарстві. Такі аспекти, як протипоказання і побічні ефекти, з ним не актуалізуються. І все це при тому, що він чудово покращує якісний рівень кормів і виробничі параметри амінокислотної тваринної продукції.

Треонін. Незамінна амінокислота у вигляді білого кристалічного порошку. Використовується при виготовленні преміксів, комбікормів, кормових добавок для с/г тварин і птиці, з метою компенсації низького вмісту треоніну в зернових та інших кормових культурах. Кількість застосовуваної речовини залежить від віку і виду тварини, плюс має відповідати загальновстановленим нормам. Використання за всіма правилами не супроводжується побічними ефектами і не має протипоказань.

Функціональні завдання треоніну:

  • сприяння зростанню скелетних м’язів;
  • участь в синтезі травних ферментів;
  • допомога у виробленні імунних білків;
  • залучення в синтезі гліцерину;
  • збільшення енергоресурсів;
  • максимізація продуктивності тварин і птиці.

Надодачу треонін дозволяє реалізувати максимальне використання кормових ресурсів у свинарстві. Завдяки йому підвищується засвоюваність сирого протеїну корму, зменшується питома витрата корму на одиницю виробленої продукції. У їжі для бройлерів і курей-несучок, яка вже містить лізин і метіонін, він проявляє особливу ефективність на початкових ростових етапах.

Триптофан. Незамінна амінокислота, яка виробляється у вигляді білої порошкоподібної маси, що складається з кристалів і добре розчиняється в воді. Входження головного компонента – мінімум 98 %. Застосовується при виготовленні преміксів. Балансує раціон свиней і птиці.

Навіщо потрібен триптофан? Це важливий компонент білків (структурних і функціональних). З його причетністю відбуваються різні синтези в організмі, зокрема виробляються піридиннуклеотиди, міоглобін, серотонін, меланін, пантотенова кислота та інші корисні р-ни. За ним – нормалізація молочної продуктивності та репродуктивного функціонування. Зазначена амінокислота запобігає нервовим, ендокринним та кровотворним розладам, катаракті, збільшенню щитоподібної залози, ожирінню печінки, запускає поділ клітин, встановлює фізіологію динамічності ШКТ, задіюється у відновленні протеїнів плазми крові, не дає грубшати волосяному покриву, зміцнює імунну систему. У зв’язку з тим, що задіюється в метаболізмі кальцію, благотворно впливає на ріст кісток і розвиток кісткової системи, загалом. Як попередник вітаміну PP не допускає актуалізацію пелагри. А ще покращує конверсію корму.

Якщо не подбати про достатні кількості триптофану в харчовому раціоні, молодняк буде схильний до ростових гальмувань, у несучок знизиться здатність нести яйця, підвищаться кормозатрати, актуалізується атрофія ендокринних і статевих залоз. Крім того, може виникнути сліпота, розвинутися анемія, знизитися опірність імунітету, виникнути проблеми із заплідненням і виводимістю яєць. Свині в результаті дефіциту триптофану погано їдять, апетит у них спотворюється, щетина стає надмір грубою. Не рідкість також – підвищена збудливість, конвульсії, негативний азотобаланс, втрата жирової маси.

Метіонін. Сірковмісна незамінна амінокислота, що випускається у вигляді білого кристалічного порошку. Має високу сипкість і добре змішування, в результаті чого забезпечується зручність введення в комбікорми, премікси та кормові добавки, з метою збагачення, балансування раціонів, досягнення повнораціонності сільськогосподарських тварин і птиці. Кількість метіоніну в цьому сегменті нормується, залежить від видових і вікових рамок. Добавка не має протипоказань і побічних явищ.

Значення метіоніну в годуванні с/г тварин і птиці:

  • важливий для метаболізму;
  • задіюється у виробленні тканинних протеїнів;
  • налагоджує розвиток і ростові зміни м’язової маси;
  • сприяє жировідкладенню в м’язах;
  • не дає атрофуватися мускулатурі;
  • причетний до продукування цілого переліку вітамінів, гормонів та ферментів (потрібен для формування холіну, креатину, адреналіну, нікотинової кислоти і т.д.);
  • запобігає жировій інфільтрації печінки і дефектам функціонування нирок;
  • нормалізує синтез гемоглобіну;
  • добре позначається на апетиті;
  • стоїть на сторожі виникнення анемії;
  • підвищує запліднюваність;
  • прискорює ріст молодняку ​​і продуктивність дорослої птиці;
  • запобігає різним проблемам з оперенням.

При нестачі метіоніну виникають негативи з усім перерахованим вище, а також не є винятком збільшення кормовитрати. З іншого боку, його надлишок може призвести до погіршеного азотовикористання, дегенеративних трансформацій печінкових і ниркових клітин, підшлункової залози, підвищення потреби в інших АМК, зокрема в аргініні та гліцині. Якщо надлишок дуже істотний, проявляється суттєвий амінокислотний дисбаланс, що призводить до порушень обмінних процесів і зниження стрімкості зростання молодих особин. Тож зрозуміло, чому метіонін повинен потрапляти до раціону в оптимізованих обсягах.

√ Цистин. Ще одна сірковмісна амінокарбонова кислота, якій характерна взаємозамінність з метіоніном. При тому Met здатний перетворюватися в Cys, що пояснює їх спільне нормування. Брак пояснює потребу введення до раціону метіонінових добавок. Якщо метіоніну бракуватиме, цистин стане неактивним. Але перестаратися теж не варто. Чим загрожує істотний надлишок метіоніну, дивіться вище.

Цистин задіюється в ОВР, білковому і вуглеводному обміні, синтезі глутатіону, сприяє засвоєнню продуктів харчування, має здатність до поглинання УФ випромінювання. Завдяки йому формуються знешкодники токсинів кишківника, активізується інсулін, ростуть і розмножуються клітини, червоні кров’яні тільця. У тандемі з триптофаном причетний до регулювання обміну жовчних кислот, які потрібні для поглинання продуктів жироперетравлювання з кишківника.

Дефіцит цистину загрожує цирозним ураженням печінки, низькою опірністю до інфекцій, гальмуванням оперення і підростання пір’я у молодих птахів, а також крихкістю і втратою пера у дорослих особин.

√ Аргінін. Незамінна АМК у вигляді білого кристалічного порошку, частково розчинного у воді. Використовується для збагачення комбінованих кормів. В яких обсягах вводиться, залежить від рівня білка в раціоні та його амінокислотного складу. Примітна сумісністю з будь-якими кормовими інгредієнтами, ліками та іншими кормовими добавками. Тваринницька продукція після її застосування може використовуватися без обмежень.

Аргінін – компонент усіх білків, важливих для злагодженої роботи організму. Задіюється в вуглеводному обміні, формуванні ферменту аргінази, креатину і креатиніну, регулюванні азотозасвоєння і виведенні азоту з послідом. Аргінін впливає на функціонування паращитоподібної залози, головного мозку. Нормалізує зростання молодих особин, репродуктивні процеси, активно задіюється м’язовими тканинами як додаткове енергоджерело.

Виробництво комбікормів з амінокислотами

Комбікорм є головним продуктом харчування промислових тварин і птиці. Він прямо впливає на якість кінцевого продукту, його поживну цінність, смак тощо. Від збалансованості складу комбікорму залежить і кормовитрата: чим більше корисних компонентів містить кормова одиниця, тим менше затрат супроводжує його виготовлення і менша кормовитрата при застосуванні. Щоб отримати повноцінний продукт, який реалізує найбільш можливий приріст м’ясної маси і багато інших галузевих переваг, комбікорми компонують з преміксами, білково-вітамінними добавками, органічними і неорганічними складниками, а також амінокислотами. Останні, як ми уже з вами з’ясували, дуже потрібні й важливі, але тільки як частина корму. Самі забезпечити належний результат вони не здатні. Повинні застосовуватися спільно з іншими поживними компонентами. Це перше, що зобов’язані враховувати виробники комбікормів.

Друге – дотримуватися амінокислотного балансу. Детально про це ми розповіли на початку статті. Зараз хочемо підсумувати. Від балансу амінокислот у кормі залежить засвоюваність білків і амінокислот, а відтак приріст м’яса і кормовитрата. Актуально досягти і амінокислотної збалансованості, загалом, тобто оптимального співвідношення амінокислотної частини до потреб тварин і птиці. Для цього використовується низка аналізів. Визначається точне входження конкретних амінокислот у комбінованому кормі (кормовій суміші), на основі чого можна створювати правильні рецепти кормів. Один з варіантів – аналіз К’єльдаля, що розраховує вміст білка за азотом. Але по ньому результати можуть спотворюватися, він не здатний виявляти фальсифікації. Популярністю користується визначення амінокислот у кормах, комбікормах і комбікормовій сировині шляхом високоефективної рідинної хроматографії (+ постколонкова дериватизація нінгідрином). Такий метод передбачає пробопідготовку зразка і аналіз гідролізату проби. В результаті низки послідовних дій на монітор комп’ютера виводиться хроматограма з точним зазначенням найменувань присутніх амінокислот і їх обсягів.

А чи знаєте ви, що за допомогою амінокислот можна знизити вартість корму? Крім усіх інших переваг (варіативності сировини, доступності амінокислот, забезпечення їх балансу, зниження азотовиділення, сприяння здоров’ю та продуктивності тварин...), кристалічні амінокислоти, що вводяться до раціону, співмірні за вартістю їх надходження з додатковою кількістю білка.

Сподіваємося, ви дізналися все, що хотіли про амінокислоти для тварин і птиці, про комбікорми з таким компонентом. Якщо виникнуть запитання або буде цікава інформація щодо теми, залишайте коментарі. Будемо раді отримати зворотній зв’язок!

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.