Пошук

Холін хлористий: властивості й застосування

Холин хлористый

Холін хлористий (холіну хлорид, холін-хлорид) – це органічна сполука, сіль четвертинного амонію, складова частина фосфоліпідів.

Властивості

Виглядає як сильно гігроскопічна біла (найчастіше) або коричнювата (рідше) порошкоподібна маса, сформована безбарвними кристалами. Консистенція – тверда розсипчаста. Запах – легкий амінний.

Ця речовина добре розчиняється у воді та етиловому спирті, дещо гірше – в амілових спиртах, диметилкетоні й метилтрихлориді. В таких середовищах, як етоксиетан, тетрахлорметан, дисульфід вуглецю і бензол, розчинення не спостерігається. Будучи сильною основою, витісняє нітрид водню з його солей і з легкістю формує солі з потужними кислотами.

Нагрівання приводить до розпаду матеріалу. Розведеним розчинам характерна стабільність при t до 70 °С. Оптимальний час стерилізації – 30 хвилин при t 100 °С.

Молярна маса – 121,18 г/моль, t плавлення – 302 °С. Формула: C5H15NO2.

Перебування в природі й отримання

Ця сполука в достатніх обсягах присутня в різних живих матеріях. Вперше була отримана з жовчі. А взагалі є в таких тваринних джерелах: яєчний жовток, сир, мозок, серцевий м’яз, печінка та нирки. І в таких рослинних: капуста, шпинат, соя, гриби.

Лабораторний синтез виглядає як метилування диметиламіноетанолу з метилхлоридом. Промислове отримання здійснюють з оксирану, хлористого водню і триметиламіну.

Роль холіну хлористого в організмі

Холін – це вітамін групи В (В13), найбільш часто перебуває в їжі як фосфатидилхолін. Без нього неможлива нормальна робота живого організму. Він має значення для формування і обмінних процесів, пов’язаних з амінооцтовою кислотою, бетаїном, цистеїном, серином, метіоніном та іншими речовинами. Присутній в структурі фосфоліпідів: лецитину, сфінгомієліну та ін.

Основні метаболічні функції холіну:

– коригування, підтримка цілісності й збереження пористої структури плазмалеми, плюс сприяння нормальному дозріванню кісткового хряща;

– служіння ліпотропним агентом, що забезпечує переміщення жиру в печінці, як результат, запобігає аномальному жиронакопиченню. Якщо в організм разом з їжею буде надходити недостатньо холіну, в печінці не просто буде накопичуватися надлишок жиру, але й не стануть винятком ураження нирок, кровотечі;

– участь в синтезі АЦХ – надважливого нейромедіатора-передавача нервового імпульсу (виступає прекурсором). Холін благотворно впливає на пам’ять. Складно переоцінити його роль для нервової системи;

– забезпечення лабільних метильних груп, потрібних для багатьох біологічних функцій. Зокрема, бере участь в синтезі метіоніну;

– вплив на вуглеводний обмін, а відтак і регулювання рівня інсуліну.

Організм потребує надходження цієї субстанції в розмірі 0,5-4 г на добу.

Застосування хлористого холіну

Холіну хлорид застосовується в різних напрямках. Це передусім медицина, сільське господарство, харчопром та інші. Розгляньмо детальніше кожен з них.

Медицина. Ці ліки самостійно або в сукупності з іншими лікувальними речовинами використовують при хворобах печінки (цирозі й гепатитах), гіпотиреозі щитовидної залози, атеросклерозі, цистинурії, гіпо-, авітамінозах та хронічному алкоголізмі.

Прийом можливий у вигляді порошку або розчину всередину, а також внутрішньовенно. Всередину – по 5 мл 20 %-го розчину три-п’ять разів на день протягом двох-трьох тижнів. Порошок потрібно вживати по 1 г 2-3 рази на добу. Всередину вени (винятково крапельним способом, не більше 30 крапель на хвилину) по 200-300 мл 1 %-го розчину (2-3 г холін-хлориду) разом з розчином глюкози або хлориду натрію (ізотонічного). Курс лікування може тривати від одного тижня до чотирьох і навіть більше. Загальна доза, як правило, становить 80-100 г.

Одночасно вживати цей препарат перорально і вводити його в вену можна (із загальним добовим обсягом холіну 4-5 г). Можна також поєднувати його з іншими ліпотропними речовинами. А ось що робити не можна, так це займатися самолікуванням: застосування ліків має відбуватися тільки в умовах стаціонару і не інакше.

Сільське господарство. Холін-хлорид – це дуже важливий для нормального росту і розвитку сільськогосподарських тварин поживний компонент. Одне з найпоширеніших його застосувань – введення в тваринницькі корми/комбікорми в якості добавки. Для чого це роблять? Якщо розглянути, наприклад, корми для курей, то тут у функціональних обов’язках добавки – значна інтенсифікація ростових процесів птиці. Загалом, цей вітамін вводять в їжу для різної худоби і птиці, як для дорослих, так і для молодих особин. Але найбільшу користь вона несе курям та свиням.

Якщо в організм тварини холін буде надходити в неналежних обсягах, не є винятком порушення жирових та вуглеводних обмінів, що, в свою чергу, загрожує поганим використанням кормів.

До речі, спільно з марганцем і ніацином ця речовина ще й стоїть на варті розвитку перозису у птиці.

Як і скільки холіну вводити в корм? Перше, що потрібно зробити – це розрахувати необхідну кількість, з урахуванням відсоткового входження хлористого холіну в препарат. Далі необхідно додати засіб до десятої частини корму, а вже потім змішати з рештою їжі. Вносити ліки в корми варто в день їх створення, безпосередньо перед годуванням.

Дози залежать від цілей і самих тварин. Так, з профілактичною метою рекомендована кількість грамів на кілограм сухого корму становить:

– 0,7 і 0,9 – для свиноматок на відгодівлі та свиноматок в інші періоди, відповідно;

– 0,8 і 1,1 – для поросят, відібраних від матері, і сосунів;

– 1 – для курей, півнів і курчат, для індичок, індичат, гусенят та каченят.

Якщо справа стосується не профілактики, а лікування, то не обійтися без використання збільшених доз, а саме 4-10 г/кг корму.

Протипоказань до застосування препарату немає. При дотриманні дозувань побічних проявів не виникне. Якщо ж використовувати збільшені кількості цієї сполуки, може почастішати поверхневе дихання, виникнути спазм кишківника, слиновиділення, синюха, судоми. Коли отруєння набуде хронічного характеру, це погано позначиться на рості, в тканинах знизиться об’єм жиру і проявиться гіпоглікемія. Щоб усунути негативні наслідки, можна використовувати атропін: введення під шкіру 0,01-0,06 г ліків для великої рогатої худоби та 0,005-0,5 г для свиней.

Харчопром. Холін, а також його солі та ефіри відомі як добавка до їжі E1001. Головна роль у цій сфері – роль емульгатора.

Аналітична хімія. Тут має значення така здатність цього реактиву, як формування погано розчинних солей з деякими гетерополікислотами: фосфорновольфрамовою кислотою, гексахлороплатекислотою та ін.

Зберігання. Оптимальні умови: кімнатна температура, захищене від проникнення вологи і світла місце. Гарантійний термін придатності – 1 рік.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *