Як роблять кетчуп

Як роблять кетчуп

Кетчуп – це червоний овочевий соус, основу якого складають томати. Належить до найпопулярніших соусів у світі. Це продукт з досить довгою історією, що став особливо популярним у нашій країні в останні десятиліття. Але якщо раніше на прилавках магазинів частіше можна було побачити привозний товар, то сьогодні кетчуп з успіхом виготовляють і в Україні. Причому вітчизняний продукт у споживачів найчастіше стоїть на першому місці, адже він у своїй більшості не менш якісний та смачний, ніж імпортні аналоги, а коштує при цьому доступніше. Тим більше що і українські виробники сьогодні постійно вдосконалюють кетчуп і створюють все нові його варіації.

Виробничий процес виглядає приблизно так: маса/паста з помідорів уварюється, під час чого в неї постійно надходить розчин солі та цукру, аж до того моменту, коли кількість сухих речовин досягає 19 %. За кілька хвилин до завершення варіння вводиться оцтова кислота в повному необхідному обсязі, а також дисперговані прянощі. При використанні кислоти важливо враховувати природну кислотність томатів. Найкращий варіант внесення оцту і спецій – оцтова витяжка необхідних спецій. Готовий продукт повинен містити не менше 29 % сухих компонентів.

Устаткування, яке необхідне для роботи:

- техніка для підготовки сировинних складників (ваги, дозатори, приймальні ємності, мийні агрегати, пристрої для калібрування та ін.);

- машини та інвентар для приготування (міксери, подрібнювачі, преси, охолоджувачі, варильні баки, мішалки тощо);

- стерилізаційне й розливне обладнання (гомогенізатори, дозувальна техніка, пристосування для розміщення на упакування покришок, автоклави і низка інших позицій).

Дуже добре, якщо всі робочі процеси автоматизовані.

У чому секрет популярності кетчупу?

В його універсальності! Він добре підходить, вдало доповнюючи й удосконалюючи, до різних страв, зокрема, до м’яса, ковбасних виробів, хліба, піци, каш, макаронів і т.д. Крім того, у благотворному впливі на організм людини: він посилює апетит, поліпшує засвоєння їжі та підвищує її калорійність. А також у доступності: основа кетчупу (томати) вирощується в Україні, немає необхідності в дорогих поставках з-за кордону, тому і ціна готової продукції відповідна.

Користь. Кетчуп не тільки смачний, але й корисний – так стверджують медики. Він руйнує різновид холестерину, небезпечний для серцево-судинної системи, а відтак сприяє правильному перебігу серцевої діяльності. У його складі присутній потужний антиоксидант – лікопен, що знижує ризик розвитку онкологічних новоутворень. Ще один важливий компонент – серотонін – всім добре відомий «гормон щастя». Тож кетчуп, крім усього іншого, здійснює антидепресантний вплив.

Те, наскільки корисним буде кетчуп, залежить від томатів, взятих для його приготування. У стиглих помідорах присутні такі важливі для людського організму складові: вітаміни В, Р, РР, К, аскорбінова кислота, каротиноїди, органічні кислоти, сахароза та фруктоза, пектини, солі Fe, Mg, Ca і фосфор.

Чи є зворотна сторона медалі, тобто шкода, що здійснюється цим продуктом для організму? Є, але тільки в тому випадку, якщо він неякісний, часто або в надмірних кількостях вживається людиною. В таких ситуаціях не рідкість – алергійні прояви, розлади і загострення хвороб шлунково-кишкового тракту, запалення підшлункової залози.

Різновиди. Кетчупи можуть бути класифіковані за різними ознаками. Так, за регіональною рецептурою і складом виділяють такі види:

- західноєвропейський (приготування в умовах побуту), якому властива відсутність у складі цукру;

- англійський (для промислового приготування) з великою кількістю цукру, а також з цибулею і селерою;

- китайський, до складу якого входить кориця, а оцту присутньо більше, ніж в інших видах.

Також кетчупи можуть бути стерилізованими і нестерилізованими (поділ за способом обробки). До складу останніх вводять консерванти. Є поділ і на гострі, солодкі, шашличні, французькі та македонські, зі сливами, яблуками, хріном тощо.

Крім того, цей продукт може випускатися під різними категоріями:

- екстра. Сировина – свіжі томати або паста/пюре з них з прянощами і смаковими компонентами;

- вищої. Виготовляється також зі свіжих помідорів або томатного пюре/пасти. Крім того, можуть бути внесені пюре з фруктів і овочів, прянощі, загусники, стабілізатори, ароматизатори, барвники і смакові інгредієнти;

- першої. Сировинний матеріал – концентровані томатні продукти, а також всі інші компоненти, властиві вищій категорії;

- другої. Аналогічний першій категорії склад. Відмінність полягає в кількості сухих розчинних речовин: до 14 % в порівнянні з 18 %.

З чого роблять кетчуп?

Крім того, як роблять кетчуп, важливо розбиратися і в тому, з чого його роблять. Розглядаючи різновиди, ми вже торкнулися цього питання. Зараз трохи деталізуймо. Отже, основна сировина для кетчупу – це червоні помідори. Якщо влітку їх вартість більш доступна, то взимку навпаки: ціна може зростати в рази. Тому важливо заздалегідь подбати про сировину, тобто заготовити її в сухому вигляді.

Щоб здешевити продукт, замість помідорів можна використати томатну пасту або пюре. Як би там не було, основного елементу в складі цього соусу має бути не менше 15 %. Тоді він вийде досить хорошим і матиме оптимальну консистенцію.

Додаткові компоненти: перець (болгарський і чилі), оцтова кислота, цукор та сіль.

Що додають до кетчупу?

У побуті та промисловості, крім перерахованих вище харчових матеріалів, при приготуванні кетчупу можуть бути використані й такі: овочеві та фруктові пюре, зокрема, яблучне або морквяне, крохмаль, соняшникова олія, а також різноманітні спеції (коріандр, базилік, гвоздика, петрушка, кріп, цибуля, часник, імбир та інші).

Харчові добавки в кетчупі

Сучасний харчопром при виготовленні кетчупу використовує низку харчових добавок. Тут можуть бути задіяні такі групи цих речовин:

- антиокислювачі, завдання яких – сповільнювати окислення, захищати від появи гіркоти і потемніння;

- загусники – речовини, що підвищують в’язкість, наприклад, камедь гуарова, камедь ксантана. Також цю роль можуть виконувати крохмаль і борошно;

- барвники відновлюють та інтенсифікують природне забарвлення, втрачене при переробці та зберіганні сировини, а також надають кольору безбарвним продуктам;

- консерванти допомагають упоратися з розвитком патогенної мікрофлори;

- наповнювачі вводяться в низькокалорійні соуси;

- носії та компоненти, що розчиняють і розбавляють. Їх завдання – зробити внесення необхідних складових до маси більш простим, безпечним та ефективним, а також захистити ці інгредієнти й стабілізувати їх;

- коригувальники кислотного рівня, зокрема лимонна кислота і пірофосфат натрію, встановлюють і тримають у потрібному вигляді кислотний баланс;

- смако-ароматичні модифікатори допомагають підвищити відчуття смаку і запаху продукту людиною, хоча самі смаку і запаху не мають. Яскравий приклад – глутамат натрію.

Консерванти для кетчупу

Вище ми згадували про консерванти. Але вважаємо за необхідне розібратися саме з цією групою харчових добавок більш ґрунтовно. Консерванти мають як плюси, так і мінуси. Серед перших: ефективне запобігання псуванню і збереження товару, сприяння масовому виробництву. Другі – це можливість виникнення алергійних реакцій і провокування деяких хвороб. Однак якщо знати міру, застосовувати консерванти правильно і зупиняти вибір на найкращих з них – негативні наслідки можна звести до мінімуму.

До хороших консервантів для кетчупів можна зарахувати такі:

- бензоат натрію. Білий порошок без запаху або з ледь відчутним запахом бензойного альдегіду. Пригнічує ферменти в клітинах бактерій, сильно гнітить дріжджі та цвіль. У невеликих кількостях міститься в натуральній сировині: яблуках, гвоздиці, кориці та ін.;

- сорбат калію. На вигляд це гранульована або порошкоподібна біла маса. Один з найпопулярніших консервантів, оскільки безпечний для людини в дозі 0,1-0,2 % від загальної маси продукту. З усіх сорбатів цей найбільш розчинний і найпоширеніший. Проявляє високу антимікробну активність при високій кислотності. Видобувається з рослинних матеріалів та синтезується штучно;

- оцтова кислота. Безбарвна їдка рідка речовина, яка крім того, що виступає добавкою-консервантом, може регулювати кислотність продукту та підкислювати;

- сорбінова кислота. Безбарвні кристалічні структури, що слабо розчиняються у воді. Ця речовина здійснює антимікробний ефект. В оптимальних дозах не те що не шкідлива, а й корисна;

- натрій оцтовокислий. Безбарвні кристали з легким запахом оцтової кислоти. Ця добавка може застосовуватися не тільки з метою консервування, а й як регулятор рівня pH, а також ароматизатор. До побічних явищ не призводить, оскільки є звичною частиною всіх клітин організму.

Тепер ви знаєте, як роблять кетчуп, з чого він може складатися і які завдання виконують ті чи інші харчові добавки, що застосовуються при його виготовленні. Якщо залишилися запитання, звертайтеся – допоможемо знайти на них правильні відповіді!

Компанія займається реалізацією хімічних реактивів та сировини, лабораторного та хімічного посуду, лабораторного обладнання, меблів та іншої продукції більше 20 років

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.