Що таке глюконо-дельта лактон? Застосування речовини

Що таке глюконо-дельта лактон? Застосування речовини

Глюконо-дельта-лактон – це циклічний внутрішній ефір глюконової кислоти, лактон D-глюконової к-ти, похідне глюкози, кислотна форма цього вуглеводу у вигляді кільцевої молекули. Молекулу цієї речовини складають 6 вуглецевих атомів, причому з кожним з них з’єднана ОН-група. Це також добавка до їжі, відома під кодом E575. Представник категорії стабілізаторів-емульгаторів харчової продукції.

Фізичні та хімічні властивості

Синонімічні назви: глюконолактон, глюконо-δ-лактон, ангідрид D-глюконової кислоти, Gluconolactone, Glucono-δ-Lactone. Загальноприйняте скорочення – ГДЛ.

Розглядаючи фізико-хімічні властивості цієї сполуки, передусім, хочемо сказати про її зовнішній вигляд. Виглядає вона як білий/кремовий порошок, сформований кристалами (дрібнокристалічна порошкоподібна маса). Ароматичні параметри ледь відчутні, солодкувато-кислуваті – жодного специфічного або різкого запаху. Це саме стосується і смакових: маса позбавлена смаку, спочатку може бути ледве солодкою з поступовим переходом у слабокислу.

Також врахуйте, що зазначений хім. продукт гігроскопічний, купити глюконо-дельта лактон. Добре поєднується з переважним числом активних компонентів, інтенсифікуючи в результаті їх корисні якості. Легко розчиняється у воді та гліцерині, практично не піддається розчиненню в етанолі й рослинній олії. Поєднуючись з водою, повільно гідролізується і знову стає глюконовою кислотою (під час такої реакції кислотність середовища зменшується). Частковий гідроліз до C6H12O7 визначає баланс між лактоном і кислотною формою, поданий як хім. рівновага. Прискорення гідролізу можливе під впливом тепла і при підвищенні рН. Для бродіння Gluconolactone з утворенням етилового спирту та вуглекислоти можуть бути задіяні дріжджові грибки. Зростання культури багато в чому залежить від рівня рН.

Молярна маса – 178,140 г/моль. Густина не визначена. Т плавлення – 150-153 °С. Хім. формула: C6H10O6.

Природні джерела: родзинки і сухофрукти. Отримання виглядає як бактеріальне бродіння глюкози або пряма кристалізація з водного розчину глюконової кислоти. Кислоту, отриману шляхом біосинтезу, доводять до концентрації 80 %, а після цього дегідратують. Подальший вплив знижених температур приводить до випадання в осад глюконолактону.

Товарна форма, ціна якої сьогодні коливається в досить широкому діапазоні – це не менше 99 % основної речовини. Решта може припадати на домішки (вільну глюконову к-ту і залишкові сахариди).

Варто зазначити, що в молекулі глюконової кислоти присутні карбоксил і гідроксили. Це пояснює її одночасне зарахування і до спиртів, і до кислот, а відтак здатність формувати внутрішні ефіри, зокрема й Glucono-δ-Lactone.

Щодо токсичності цієї субстанції, то вона вважається не токсичною і безпечною для людини. Однак, якщо ви хочете замовити і використовувати глюконо-δ-лактон, врахуйте, що не слід його вдихати. Допустима для вживання, а тому нешкідлива, кількість становить 0,15-2 % від маси готового харчового продукту. Працюючи з цим порошком, а також застосовуючи його, необхідно дотримуватися обережності, оскільки його контакт зі слизовими загрожує негативними наслідками. Тому рекомендовано використовувати рукавиці, уникати потрапляння в очі, рот і ніс. Разом з тим, для шкіри ніяких ризиків немає: навіть безпосередній контакт зі шкірними покривами не провокує подразнень.

Для зберігання підійде темне прохолодне місце з сухою і чистою обстановкою. Упаковка повинна бути щільно закритою. Прослідкуйте, щоб на матеріал не потрапляло пряме сонячне випромінювання. У випадку злежування, яке проявилося в процесі зберігання, не варто турбуватися – воно жодним чином не впливає на корисні властивості глюконолактону, ні на краплю їх не зменшує.

Глюконо дельта лактон – застосування

Речовину, що розглядається, задіюють, зокрема, у хімічній галузі, в фармацевтиці та косметології (в косметиці слугує джерелом великого переліку позитивних впливів). Але, мабуть, глюконо дельта лактон застосування найактивніше знаходить в харчопромі.

E575 – безпечна для людського організму харчова добавка, офіційно дозволена для введення в їжу практично в усьому світі, Україна – не виняток. Кількість допустимих обсягів не встановлена.

З її допомогою, у зв’язку із характерними властивостями, можна:

  • осаджувати білок (формування і затвердіння після розливу);
  • підкисляти продукти лише під час створення належної густоти;
  • налагоджувати консистенцію сирокопчених ковбас;
  • отримувати порошок для випічки з повільним утворенням газу (альтернатива дріжджів);
  • прискорювати період дозрівання продукції, а через це скорочувати час термічної обробки і підвищувати вихід готової їжі;
  • стабілізувати забарвлення і, в загальному, покращувати зовнішній вигляд;
  • удосконалювати смакові якості, налагоджуючи кислотність;
  • інтенсифікувати дію антиоксидантів (пояснюється здатністю формувати сполуки з іонами металів);
  • подовжувати термін зберігання.

Загалом, на опт глюконо-δ-лактон для цієї галузі купують як пасиватор, підкислювач, регулятор кислотності, затверджувач, емульгатор, кольоростабілізатор, травник і розпушувач. Виконання кожної з цих ролей властиве для певних сегментів. Так, прискорення дозрівання і утворення кольору важливе для ковбасних виробів (варених і сирокопчених), а також для натуральних кулінарних напівфабрикатів. Розпушувати необхідно тісто (хлібобулочне виробництво). На рибній ділянці актуальне прискорення таких процесів, як соління та маринування риби. При виготовленні сирної продукції, зокрема сиру фета, ця речовина замінює частину закваски, в результаті чого прискорюється процес коагуляції. Тут коагулянт глюконо-дельта- лактон підвищує термін придатності та добре позначається на якісних параметрах продукту.

Неабияке значення ця добавка має і для косметології. Сьогодні її можна бачити в складі найрізноманітніших косметичних засобів, призначених для догляду за шкірою і волоссям. Зволожувальні креми для обличчя і рук, маски-ліфтинги, сироватки для підтягнення, очищувальні композиції, шампуні, бальзами, гелі для душу – в цих та багатьох інших продуктах б’юті-сфери E575 є дуже популярним інгредієнтом. Зверніть увагу, що використання дозволене і в лінійках дитячої косметики (а це добре, як ніщо інше, говорить про безпеку матеріалу). Особливо примітна роль цього інгредієнта в косметиці антивікового спрямування та призначеній для проблемної шкіри.

Глюконо дельта лактон, застосування цього ефіру в зазначеному напрямку пояснюється багатьма унікальними впливами на шкіру та волосся, зокрема:

  • активізація вироблення кератину і колагену,
  • тривале зволоження;
  • підтягування і розгладження дерми;
  • дієве усунення низки шкірних дефектів, зокрема зморшок і вугрів;
  • поліпшення стану, текстури та кольору шкіри;
  • антиоксидантний вплив.

До слова, з огляду на специфіку добавки, введення в косметичні засоби в процесі виготовлення відбувається в водну фазу.

Медицина і фармацевтика також відчувають потребу в розглянутому продукті. Необхідність придбати його недорого актуальна для створення деяких ліків (наприклад, глюконату кальцію), під час чого він виступає допоміжним проміжним компонентом. Також з його участю створюють дезінфікуючі препарати, зокрема глюконат хлоргексидин.

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.