Використання калійної селітри
Калійна селітра (нітрат калію, калій азотнокислий) – нелетка, дещо гігроскопічна сполука неорганічної природи, калієва сіль азотної кислоти. У твердому стані складається з безбарвних кристалів (у масі – порошок білого кольору). Запах відсутній. Розчинення у воді – досить добре, в гліцерині, водному аміаку, діаміді – середнє; в етиловому спирті та ефірі не розчиняється. При зберіганні злежується, але не сильно. При очищенні способом перекристалізації втрати незначні. Токсичного впливу на живі істоти практично не здійснює. Формула – KNO3.
Знаходження в природі та отримання
У природному середовищі існують поклади калійної селітри в формі мінералу під найменуванням нітрокаліт. У невеликих обсягах входить до складу рослин і тваринних організмів. Раніше ця речовина видобувалася з сумішей гною і вапняку, будівельного сміття та інших вапнякових матеріалів. Сьогодні для цього використовуються різні хімічні реакції: взаємодія поташу та нітрату кальцію, аміачної селітри і хлористого калію, азотнокислого кальцію і карбонату/сульфату калію та ін.
Застосування калійної селітри
Цей продукт досить широко задіюють у різних сферах. З його допомогою створюють карамельне ракетне паливо, піротехнічні суміші, він – обов’язкова частина димного пороху. Не обходяться без нього металургійна галузь (виступає сильним окислювачем, наприклад, при нікелеворудній переробці) і електровакуумна промисловість. У скловиробництві він сприяє освітленню/знебарвленню кришталевого технічного скла, а також допомагає збільшувати міцність матеріалу. У лабораторних умовах з його участю, поряд з гідроксидом калію, отримують елементарний калій шляхом електролізу. Крім того, він застосовується при створенні термосолей, теплових носіїв та емалей. У харчопромі відомий як добавка-консервант Е252: використовується завдяки антибактеріальному впливу, якого сам по собі не має, але формує, потрапляючи в м’ясопродукти.
Калійна селітра як добриво
Найвідоміша роль цієї сполуки – сільськогосподарське добриво, оскільки азотнокислий калій містить два надважливих компоненти (44 % калію + 13 % азоту), які, перебуваючи в різних складах, блокують засвоєння рослинами один одного.
Культури, для яких може бути задіяний нітрат калію: буряк і морква, полуниця і малина, виноград, лохина та багато інших.
Важливі особливості калійної селітри-добрива:
- не містить хлору, що згубно впливає на більшість рослин;
- ефективно діє на культури при кореневих і позакореневих підживленнях, насичуючи їх і калієм, і азотом;
- підходить для будь-яких типів ґрунтів;
- легко розчиняється у воді, завдяки чому не ускладнює застосування.
Позитивний вплив проявляється в:
- інтенсифікації ростових процесів;
- підвищенні всмоктувальної сили коренів;
- поліпшенні клітинного дихання;
- активізації імунної діяльності, захисту від хвороб, а відтак і підвищенні врожайності;
- стійкості до холодів;
- збільшенні розміру та поліпшенні смаку плодів;
- подовженні термінів зберігання зібраного врожаю.
При цьому нітрат калію забезпечує економічну вигоду, оскільки при всій своїй ефективності коштує недорого.
Детальніше про використання калійної селітри як добрива і в інших галузях можете розпитати у наших фахівців. Звертайтеся!