Хімічні зв’язки для зміцнення Вашого бізнесу

З чого складається жижа для вейпа

З чого складається жижа для вейпа

З чого складається жижа для вейпа

Вейпінг, або використання (вдихання пари) електронних сигарет, став популярною альтернативою традиційному курінню. Багато людей вибирають цей спосіб споживання нікотину через можливість контролювати склад і смакові параметри пари, що вдихається. Вибирають, тому що вейп – це про процес, який не супроводжує неприємний запах, про широку смакову палітру, знижені, порівняно з традиційними тютюновими виробами, негативні ефекти та ще про цілу низку сильних сторін. І якщо одні просто займаються вейпінгом, особливо не занурюючись у жодні нюанси, то інші підходять до цього заняття більш усвідомлено, хочуть максимально розуміти, що та як.

З принципом функціонування е-сигарет більш-менш зрозуміло: залита в картридж спеціальна рідина проходить по випарнику, трансформуючись в ароматну пару. Різні добавки дозволяють вибирати найваріативніші смакові рішення, задовольняючи різнопланові запити споживачів. Однак, чим же є ця рідина? З чого вона складається? Не всі замислюються про те, які компоненти входять до складу рідини для вейпа і як вони впливають на якість паріння та здоров’я. Якщо ви хочете розібратися з цими питаннями, запрошуємо ознайомитися з нашим матеріалом. Розуміння складу вейп-рідини дозволить вам усвідомлено підходити до вибору продуктів та налаштувань для паріння, забезпечуючи оптимальний досвід та мінімізуючи можливі ризики.

Що містить жижа для вейпа – основні компоненти

Рідина для вейпа, яку часто називають просто жижею або заправкою, стандартно складається з декількох ключових компонентів, кожен з котрих виконує свої функції. Основу становлять пропіленгліколь (PG) і рослинний гліцерин (VG), які змішуються в різних пропорціях для досягнення бажаних характеристик пари. До цієї бази додаються ароматизатори, що надають рідині певного смаку, формують смакові відчуття, та нікотин, якщо користувач бажає отримати дозу цієї речовини. Також легкі жижі (без в’язкості, з переважанням гліцерину) можуть містити дистильовану воду (AD), яка бере участь у випаровуванні рідини. Додавання води (здебільшого це не більше 10 %) дає водянистість смаку, знижені параметри в’язкості та меншу кількість пари.

Якісні складники жижі для вейпа, що мають максимальний ступінь очищення, вважаються нетоксичними, безпечними та такими, що не завдають шкоди здоров’ю людини. Це підтверджують численні дослідження. На користь цього говорить активна практика їхнього залучення в харчопромі, фармацевтиці, парфумерній та інших галузях промисловості. А будь-які побоювання щодо нікотину та його впливу на здоров’я можна нівелювати, обравши/створивши заправку без цього компонента.

Важливий момент: принципових відмінностей у складі, попри всю різноманітність представлених у продажу вейп-ароматів, немає. Але є нюанси.

Звертати увагу при виборі рідини тільки на смакові характеристики, як це часто роблять вейпери-початківці – підхід, м’яко кажучи, такий собі. Просто вибрати приємну яблучну/персикову/ананасову/кавунову/бананову або іншу жижу, віддати перевагу горіховим нотам, смаку улюбленого напою, десертної композиції на кшталт тирамісу чи раффаелло – ще не запорука максимального задоволення. Якщо не врахувати співвідношення PG та VG, наявність/об’єм нікотину в рідині, вибір може розчарувати, будучи далеким від бажаного. Скажете, що нічого страшного, все приходить із досвідом і з цим згодом розберетеся? Можна й так. А можна трохи почитати, дізнатися і не йти методом спроб та помилок – одразу бути підкованим.

Бути обізнаним в ролі кожного із зазначених інгредієнтів, в їх призначенні, функціях та впливах – означає мати можливість вибрати оптимальну рідину, що відповідає індивідуальним уподобанням та потребам. Тому давайте далі детальніше поговоримо про кожен із них.

Пропіленгліколь (PG)

Пропіленгліколь (PG) – це прозора рідина без кольору і практично без запаху, що має ледь помітний солодкий смак і добре утримує вологу. Піддається випаровуванню при порівняно низьких температурах, утворюючи в процесі аерозоль, котрий нагадує на вигляд щільний і густий сигаретний дим. Характеризується термостабільністю, виключаючи роз’єднання на молекули під час нагрівання, коли функціонує електронна сигарета.

Ця рідина широко використовується в харчовій та фармацевтичній промисловостях як розчинник і зволожувач. У харчопромі відома під кодом E1520 (стабілізатор, емульгатор, розчинник, вологоутримувач). У складі вейп-жиж виконує кілька важливих функцій:

  • комплексоутворення. Пропіленгліколь – це основа для приготування жижі, сполучна субстанція, що розчиняє та поєднує в єдине ціле всі інші компоненти;
  • транспортування смаку. Забезпечує яскраву та насичену смакопередачу при парінні завдяки ефективному розчиненню ароматизаторів та посиленню їх дії. Що більше у складі рідини PG, то вона текучіша, то легше проходить навіть найтоншими ділянками випарника і то багатшу глибину смаку надає;
  • доставка нікотину. Аналогічно, як і ароматизатори, пропіленгліколь зв’язує й переносить нікотин, доставляючи його в організм під час вдиху пари. При зменшенні концентрації PG підвищуються характеристики в’язкості рідини. У такому випадку, щоб посприяти належному парінню та одержанню нікотину, доводиться збільшувати потужність, що діє на випарник;
  • реалізація тротхіту. Тротхіт, а точніше його інтенсивність, безпосередньо залежить від кількості пропіленгліколю: що того більше, то сильніша відчутність удару по горлу, міцніша тяга. PG сприяє відчуттю, котре нагадує куріння традиційних сигарет, що особливо важливо для тих, хто переходить з тютюну на вейпінг. Але, варто зазначити, що зі збільшенням відсотка цієї речовини зменшуються обсяги пари.

Враховуючи такий функціонал, логічно буде стверджувати, що заправка для вейпа без пропіленгліколю – річ, яку складно уявити. Він займає приблизно третину її загальної маси. У пропорції з гліцерином кількість може трохи варіюватися в бік більших чи менших показників.

Важливо відзначити, що пропіленгліколь для вейпа нетоксичний, безпечний для вживання людиною, схвалений для використання і вже багато років задіюється в харчових продуктах, ліках та косметичних засобах, як замінник плазми крові та для обробки тютюну. Однак у деяких людей може проявлятися його індивідуальна непереносність або алергічні реакції на нього.

Гліцерин (VG)

Не менше значення в рідинах для електронних сигарет має гліцерин (VG). З цією метою застосовується фармакопейний гліцерин. Найчастіше – рослинний (з пальмової олії чи соєвих бобів), рідше – тваринного походження. На вигляд це густа прозора рідина з вираженим солодкуватим смаком, але без запаху. Широко використовується в харчовій індустрії, косметиці та фармацевтиці завдяки своїм зволожувальним та загущувальним властивостям (харчова добавка Е422).

У контексті вейпінгу VG виконує такі функції:

  • утворення пари (сприяння пароутворенню). При нагріванні гліцерин піддається випаровуванню, переходить з рідкого в газоподібний стан. Далі пара стає аерозолем, в якому є багато дрібних крапель. Тому цей компонент відповідає за рівень щільності виробленої пари, надання їй видимого об’єму. Що вищий вміст VG в рідині, то більш густі та рясні хмари пари отримує користувач;
  • пом’якшення смаку. VG надає парі м’якість і злегка солодкуватий відтінок (післясмак), що може згладжувати різкість деяких ароматизаторів;
  • розчинення інших складників жижі. Зокрема, PG та ароматизаторів. Чудова розчинна здатність закладена в нього самою природою. Вона лежить в основі транспортування молекул інших інгредієнтів заправки.

Гліцерин не є токсичним, вважається безпечним для вживання та широко задіюється у різних галузях. При дотриманні норм споживання організм добре реагує на нього як при ковтанні, так і при вдиханні. Однак через його в’язкість вейп-рідини з високим вмістом VG можуть потребувати більш потужних пристроїв для ефективного випаровування або, як варіант, коригування користувацьких характеристик шляхом вибору відповідної пропорції з пропіленгліколем.

Ароматизатори та нікотин

Ароматизатори та нікотин хоч і є необов’язковими компонентами вейп-рідин, тобто без них жижі цілком здатні існувати, але, як правило, не обходиться ні без того, ні без іншого.

Ароматизатори ми назвали б умовно необов’язковими елементами складу. Сам собою вейп не може давати ні смаку, ні запаху, характерних тліючим продуктам горіння. При парінні нічого подібного не відбувається. Відповідно, якщо не забезпечити смако-ароматичний супровід, вейпніг буде заняттям, відверто говорячи, ніяким від слова зовсім.

Використовувані ароматизатори є концентрованими харчовими добавками, що надають парі різноманітні смаки – від фруктових і десертних до тютюнових та ментолових. Вони дозволяють відчувати приємні смакові й ароматичні параметри пари. Для тих, хто переходить з сигарет на вейп, чудово підходять тютюнові ароматизатори, котрі дають звичний, але все ж таки не абсолютно ідентичний сигаретному присмак. Популярними є ягідні та фруктові смаки. Цитрусові вже встигли перейти в розряд класичних. Максимально реалістичні шоколад, кава, жуйка, кока-кола теж мають своїх шанувальників, як, втім, і багато інших смаковаріантів. Вирішуючи, що вибрати, слід орієнтуватися на свої гастрономічні уподобання, на те, що вас у повсякденному житті приваблює в їжі та напоях. Якщо хочеться чогось особливого, можна спробувати екзотичні та нестандартні композиції: морепродукти, кактус, шаурма, лічі й багато іншого. Звернути увагу варто і на рідини з холодком, що віддають прохолодою, освіжають, нагадують споживання м’ятного продукту. Але починати найкраще з традиційних версій та моносмаків, аби ознайомитися з кожним із них, поступово розширюючи грані та діапазони.

Також важливо розуміти, що не відчуттями єдиними. Якість і походження ароматизаторів безпосередньо впливають на смачність та безпечність рідини. Тому перевагу слід віддавати сертифікованим продуктам від перевірених виробників, не тільки таким, які дарують задоволення, але й таким, котрі не шкодять здоров’ю.

У рідинах для електронних сигарет можуть використовуватися натуральні та синтетичні ароматизатори. Перші, одержувані з рослинних джерел, примітні органічним складом, мають менший термін придатності та коштують дорожче. Другі, які мають штучне походження, забезпечують максимальний смаковий діапазон, причому як моно-, так і полісмаків. Ще це гарантований варіант заощадити. Але до їх якості та нешкідливості нерідко виникають запитання.

Найбільше у вейпінгу поширені олійні харчові ароматизатори, що підвищують безпеку використання. Також часто задіюється діацетил – натуральна добавка, яка застосовується й для ароматизації стандартних сигарет.

Загалом спеціальні ароматизувальні добавки добре переносять нагрівання і не виділяють у процесі жодних отруйних сполук. Переважно витрачаються економно, хоча витрата визначається типом пристрою та актуальною інтенсивністю. При самозамісі дозволяють експериментувати зі смаками, створювати незвичайні комбінації. Додавати їх слід акуратно, починаючи буквально з кількох крапель, поступово збільшуючи концентрацію до необхідних значень-відчуттів.

Другий після смаку показник, на який звертають увагу покупці вейп-рідин – міцність. І якщо аромат – за ароматизатором (наповнювачем), то міцність закріплена за нікотином.

Нікотин додається в рідину за бажанням користувача і може бути присутнім у різноманітних концентраціях (мг/мл). У різних жижах його рівень починається з нуля і сягає 12+, де 0 – це безнікотинові суміші, а 12 і більше – максимально міцні. Кожен може вибрати те, що йому підходить найбільше. Максимальний попит мають заправки середньої міцності (3-6 мг/мл). Вейпери-початківці зазвичай віддають перевагу слабшим варіантам (1-3 мг/мл) або взагалі безнікотиновим (складаються винятково з пропіленгліколю, гліцерину, ароматизаторів і води), а досвідчені курці найчастіше використовують міцні рідини (від 6 мг/мл). Якщо не впевнені, що підійде саме вам, просто спробуйте різні варіанти, аби визначитися з максимально вдалою для вас жижею за вмістом нікотину.

А ще, враховуючи свої вподобання і тип використовуваного пристрою, визначтеся з формою, крім концентрації. Нікотин може бути вільним та сольовим. Вільний, або лужний – це очищена природна речовина, яка отримується у два етапи: хімічний процес обробки + очищення. Сольовий нікотин – продукт штучний, створюваний шляхом додавання до звичайного нікотину різних кислот, такий, що має збалансовану, близьку для людського організму кислотність. Він швидше засвоюється, дає менший тротхіт і довше затримується в організмі, а відтак бажання курити з ним виникає рідше.

Яка ж загалом роль нікотину у складі вейп-рідини? Він відповідає за задоволення нікотинової залежності та здійснює стимулювальну дію на організм. Маючи гострий присмак, він виконує регулювання удару по горлу: що вища його концентрація, то сильніший тротхіт.

А що стосовно шкоди? – Запитаєте ви. І це буде правильне запитання, на котре важливо отримати відповідь. Про токсичний вплив нікотину на курців дискутувати не доводиться: він завдає шкоди, його передозування може призвести до негативних наслідків для здоров’я. Але чи стосується все те ж саме вейперів? Виділимо основні моменти, котрі мають значення у світлі цього питання:

  • одержання нікотину з електронних, а не зі звичайних сигарет безпечніше, шкода мінімізована. Все тому, що основні ризики йдуть не від нікотину, а від продуктів горіння. Оскільки при парінні горіння не відбувається, ймовірність шкоди скорочується в рази;
  • нікотин, як і ароматизатори, може мати органічне та синтетичне походження. У вейпінгу віддається перевага саме органічному, а він не містить канцерогенні смоли та аміак, котрий інтенсифікує розвиток залежності.

Ба більше, якщо організм вже відчуває потребу в нікотині, перехід з куріння до паріння може допомогти позбутися нікотинової залежності. Як? Поступовим зменшенням вмісту цієї речовини в рідині, аж до повного виключення при переході на безнікотинові заправки (нульовки). Останні не мають нічого спільного зі звиканням, згубним впливом на організм (зуби, шкіру та ін.). Вони роблять акцент на різноманітності смаків і одержанні задоволення, будучи при цьому помічною ланкою на шляху відмови від шкідливої ​​звички. Тому, ретельно підбираючи концентрацію нікотину, відповідно до індивідуальних потреб, і поступово знижуючи її, маючи бажання відмовитися від залежності, можна перетворити вейп на надійного помічника.

Чому вибирають гліцерин і пропіленгліколь для вейпа

Вибір гліцерину та пропіленгліколю як основних компонентів рідин для вейпа обумовлений їх унікальними властивостями, які забезпечують комфортне та безпечне паріння.

Обидві речовини – і пропіленгліколь, й гліцерин – володіють високим ступенем чистоти, не мають вираженого запаху і смаку, що дозволяє створювати рідини з різноманітними ароматами без спотворень. Крім того, вони добре змішуються між собою, дозволяючи регулювати в’язкість жижі та адаптувати її під різні гаджети для паріння.

Корисні властивості гліцерину та пропіленгліколю:

  • поліпшення якості рідини. Кожен інгредієнт робить це по-своєму. Пропіленгліколь поєднує всі складники в загальну композицію, регулює значення в’язкості та інтенсивність смаку. Гліцерин працює на густоту заправки, щедрість, приємність та м’якість пари;
  • зволожувальна дія. Обидва компоненти мають здатність утримувати вологу, що запобігає пересиханню слизових оболонок під час паріння;
  • антисептичні властивості. І пропіленгліколь, й гліцерин відомі своїм антисептичним впливом, завдяки чому сприяють зниженню ризику розмноження бактерій у рідині та пристрої;
  • безпека використання. Обидві речовини схвалені для використання у харчовій та фармацевтичній промисловості, що підтверджує їхню відносну безпеку при правильному застосуванні.

Поєднання цих властивостей робить гліцерин та пропіленгліколь оптимальними компонентами для створення якісних і нешкідливих вейп-рідин.

Як вибрати ідеальне співвідношення VG та PG?

Підбір оптимального співвідношення гліцерину та пропіленгліколю в рідині для вейпа відіграє ключову роль у формуванні бажаного досвіду паріння. Різні пропорції залежать від індивідуальних уподобань користувача та характеристик пристрою. Впливають на смакові параметри, кількість і густоту пари, а також на відчуття у горлі.

Зі збільшенням вмісту пропіленгліколю посилюється смако-ароматична віддача, підвищуються гострота тротхіту й плинність гліцерину, але щільної пари стає менше. Переважання гліцерину забезпечує легкість і ніжність тяги з неабиякою величиною хмари, що видихається. Гліцерин не дає удару по горлу, тому його більші кількості, в порівнянні з пропіленгліколем, прекрасно підходять для тих, кому не потрібний сильний тротхіт. А ще він стає оптимальною заміною PG за наявності на той у вейпера алергії.

Розуміння характеристик кожного компонента, не тільки того, з чого складається жижа для вейпа, але й того, як складники взаємодіють між собою, допоможе вам знайти ідеальне співвідношення VG і PG, налаштувати рідину під особисті уподобання та особливості вашого гаджета.

Значення пропорції VG та PG для вироблення пари і смакових відчуттів

Отже, пропорції VG й PG, як вже стало зрозуміло, можуть бути різними: 90/10, 80/20, 70/30, 60/40 %, причому як в один, так і в інший бік, а ще не є винятком варіант 50/50 %. Найкращий шлях вибрати ідеальний варіант – експериментувати.

Зараз ми наведемо короткі характеристики основних пропорцій, їх вплив на вироблення пари та смакові відчуття, аби ви могли зорієнтуватися, з чого починати:

  • 80 VG/20 PG. Чудове поєднання для потужних девайсів та вейперів з досвідом, що дає насичені густі хмари пари зі збереженням яскравості смаку кожного вдиху;
  • 70 VG/30 PG. Прекрасно підходить для пристроїв з кальянною тягою, забезпечує м’яку дію на горло, формує великі клуби пари й реалізує неймовірно збалансовану смакопередачу;
  • 60 VG/40 PG. Один із найбільш популярних та універсальних варіантів, що підходить для більшості пристроїв. Примітний м’якою гарною парою та хорошою передачею смаку;
  • 80 PG/20 VG. Для тих, хто цінує насиченість смаку й виражене відчуття при затягуванні. Але слід бути обережними, оскільки PG у великих обсягах, сприяючи більш яскравій передачі смаку та потужному відчуттю тротхіту, може викликати подразнення горла в деяких користувачів;
  • 70 PG/30 VG. Пропорція, близька за характеристиками до попередньої, а також до куріння звичайної сигарети. Швидше за все, підійде вам, якщо вам цікаві сильний тротхіт, насичений смаковий супровід та хороша відчутність аромату;
  • 60 PG/40 VG. Все ще досить сильний удар по горлу, але пари більше, ніж у двох попередніх співвідношеннях. Смаки й аромати відчуваються добре;
  • 50 VG/50 PG. Збалансоване співвідношення гліцерину і пропіленгліколю, що є оптимальним для більшості користувачів та для девайсів з сигаретною тягою. Забезпечує гармонійний баланс між смаком, кількістю пари, тротхітом і комфортом при парінні.

Пробуйте, експериментуйте, щоб підібрати пропорцію, яка максимально задовольнить ваші потреби та вподобання, адаптувати склад жижі під себе.

Як перевірити якість компонентів для рідини?

Наостанок зупинимося на ще одному важливому моменті – на якості компонентів для вейп-рідин. Вона безпосередньо впливає на безпеку та задоволення від паріння. Тому важливо вміти оцінювати й обирати високоякісні інгредієнти.

Увагу звертати слід на:

  • фізичні характеристики. Якщо взяти, наприклад, пропіленгліколь і гліцерин, то вони повинні бути прозорими, без сторонніх запахів та домішок. Вивчення фіз. властивостей, таких як густина або показник заломлення, допоможе правильно визначати чистоту компонентів, наявність домішок або відхилень у складі;
  • температуру кипіння. Визначення температури кипіння компонентів може служити індикатором їх якості. Чисті речовини мають певні точки кипіння, і відхилення від цих значень можуть свідчити про наявність домішок. Ба більше, знання температури кипіння допомагає налаштувати пристрій для оптимального випаровування рідини;
  • виробника/постачальника. Вибір надійних сертифікованих виробників, перевірених постачальників, тих, хто надає інформацію про походження і якість своєї продукції – надважливий аспект. Завжди зважайте на наявність сертифікатів якості та відповідність стандартам безпеки;
  • умови зберігання. Правильне зберігання інгредієнтів також впливає на їхню якість. Речовини повинні зберігатися у щільно закритих ємностях, захищених від прямого сонячного світла та перепадів температури, щоб не бути підданими окисленню й забрудненню;
  • співвідношення ціни та якості. Хороші в усіх смислах матеріали не будуть належати до найнижчого цінового сегмента. Чи означає це, що слід обирати товари з максимальними цінниками? Ні. Необхідно надавати перевагу оптимальним якісно-ціновим співвідношенням з урахуванням інших не менш важливих критеріїв, про які ми згадали вище.

Регулярна перевірка та дотримання цих рекомендацій забезпечують високу якість жижі для вейпа, що, зі свого боку, підвищує безпеку та задоволення від процесу паріння.

Компанія займається реалізацією хімічних реактивів та сировини, лабораторного та хімічного посуду, лабораторного обладнання, меблів та іншої продукції більше 20 років

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.