Що таке хелатні мікродобрива і як їх правильно застосовувати
З плином часу в аграріїв та садівників все більшим попитом користуються різні мікродобрива, у зв’язку з високоефективністю мікроелементів, які в тих містяться. Зараз вже мало хто стане ставити під сумнів переваги і рентабельність застосування хелатних мікродобрив. А ось ознайомитися зі супутньою інформацією, щоб вирішити, що і коли брати в роботу, хочуть багато фермерів і представників аграрного комплексу. Що таке хелати, яка роль мікроелементів для насаджень, як правильно використовувати хелатні удобрювальні продукти – відповіді на ці запитання представлені в статті.
Роль мікроелементів у житті рослин
Значення мікроелементів для рослинного світу не можна недооцінювати. Ці елементи живлення так само необхідні різним культурам для реалізації нормальних життєдіяльних процесів, як і основні компоненти, зокрема макроелементи калій, магній, фосфор та ін. Різниця між мікро- й макроелементами полягає лише в необхідних рослинам обсягах. Якщо других потрібно багато, то перших достатньо в мікроскопічних кількостях, що, власне, і відбивається в їх назві.
Основні мікроелементи, необхідні рослинам: Fe (залізо), Mn (марганець), Cu (мідь), Zn (цинк), B (бор), Mo (молібден) і Co (кобальт). Вони залучаються до фізіологічних, біохімічних процесів, впливають на вуглеводний і азотний обмін, переміщення макроелементів і цукрів, беруть участь у виробленні хлорофілу, активують фотосинтез і роботу ферментів. Без них не доводиться говорити про оптимальний ріст та розвиток представників рослинного світу. За ними – максимізація стійкості рослин до морозів і посух. Також вони підвищують стійкість до хвороб і несприятливих впливів зовнішнього середовища. Все згадане в результаті істотно позначається на врожайності та якісному рівні плодів.
Мікроелементи («елементи життя») – незамінне живлення для культурних насаджень, складова частина ферментів і вітамінів, які виробляються рослинами. Без них неможливий нормальний розвиток насаджень. Вони як ключові фактори живлення, формують урожай, визначають його якісну і кількісну сторони. Замінити їх чимось іншим не вдасться. А нестачу обов’язково потрібно заповнити, якщо мета – багатий якісний урожай за мінімально можливий час. Нестача у цьому випадку – проблема дуже серйозна. Супроводжується ростовими уповільненнями, недостатнім розвитком, зниженням обсягів врожаю, в’яненням зеленої маси тощо.
Щоб дізнатися, чи є дефіцит тієї чи іншої речовини, необхідно виконати аналіз ґрунту. Проте його також можна встановити при візуальному огляді за такими ознаками:
- мало заліза – відбувається активне пожовтіння зеленої маси, суцвіття стають невеликими і слабнуть, закінчення гілок і пагонів засихають;
- дефіцит бору виражається, як пригноблений ріст бруньок і молодих листків з подальшим їх всиханням та відпадінням, плюс тріскаються стебла, а коренеплоди стають більш дрібними й темними;
- якщо в нестачі марганець, проявляються ростові гальмування, освітлення листя, поява на них сірих плям, передчасне опадання;
- нестача міді виражається повільним зростанням, викривленнями форми і дрібними розмірами суцвіть та листків, також сильна шкода здійснюється на насіння і зерна під час їх формування;
- кобальтове голодування можна визначити за порушеннями азотообміну, скороченням циклу розвитку, ростовими гальмуваннями, скручуванням і опаданням листя;
- цинкодефіцит провокує хлороз, надто повільний ріст, головним чином, коренів, набуття невластивого забарвлення і викривленої форми плодами;
- про те, що бракує молібдену, свідчать бліді плями і отвори на листі, його в’янення і скручування, а ще квітки стають меншими, а суцвіття деформуються.
Іншими словами, правильне і своєчасне застосування мікродобрив, що містять необхідні рослинам мікроелементи, дозволить запобігти згаданим вище негативам або ж позбутися їх.
Мікродобрива цієї групи можуть містити мікроелементи, які є розчинними неорганічними солями або хелатними комплексами. Раніше був більше поширений перший варіант, який має низку недоліків. Зокрема, неорганічні солі слабо засвоюються рослинами (не більше ніж на 35 %), здатні перехресно реагувати в ґрунтових пластах, утворюючи в результаті сполуки, які не піддаються засвоєнню. Ба більше, частина з них токсична, а ще потребує на додачу переробки ґрунтовим мікробіотом. З причини ж низькозасвоюваності, актуалізуються регулярні внесення досить великих доз таких удобрювальних продуктів, що може спричинити істотне засолення ґрунту. Складно, затратно по часу й не так ефективно, як хотілося б. Інша річ – продукти, що містять мікроелементи у формі хелатів. Це прогресивний варіант, переваги якого відчуває все більше число садівників-городників. Деталі – далі.
Хелатна форма мікродобрив – що це?
Хелатні мікродобрива – це продукція, що виробляється на основі комплексонатів (хелатів) металів, водні р-чини 1-гідроксиетилідендифосфонатів та інших комплексів солей металів високої концентрації (до 200 г/л) з входженням мікроелементів 3-6 % від загальної маси. Простіше кажучи, для їх створення використовують органічні кислоти і доповнюють ті катіонами різних металів. Можливі форми: розчин і порошок. Наскільки ефективне їх застосування, залежить від того, як точно дотримані правила інструкції виробника.
Хелати – це такі мікродобрива, які містять мікроелементи в хелатній формі (у вигляді хелатів). Використовуються вони для коригування живлення рослин (кукурудзи, плодових, овочів...) шляхом кореневих і позакореневих підживлень у відкритому та закритому ґрунті (в теплицях і парниках). Використовують хелати, як для городніх культур, так і для квіткових (для квітів у саду та кімнатних). Наприклад, вдячними за таку увагу від садівників завжди залишаються троянди – їх якість і товарний вигляд виходять відмінними.
Хелати – це стійкі внутрішньокопмлексні хім. сполуки, складні органічні комплекси типу мікроелемент + циклічний хелатуючий агент. Виникають вони в результаті взаємодії іонів металів і полідентатних лігандів. Захоплюючий агент міцно тримає іони мікроелементів розчинними до надходження в рослину, після чого відбуваються їх вивільнення і трансформація в біодоступну форму. Що стосується самого агента, то він поділяється на легко засвоювані хім. речовини. Хелатна сполука виглядає як іон-комплексоутворювач, розташований в центрі, і зосереджені навколо ліганди. Чимало хелатних сполук існує і в природному середовищі (це, наприклад, хлорофіл та ціанокобаламін).
Зверніть увагу, що в різних добривах можуть бути задіяні різні хелатуючі агенти з інакшою силою іонозв’язування і варіативною стабільністю в середовищах різної кислотності (в т.ч. ЕДТА, ДТРА, ЕДДНА, ОЕДФ). Також на ринку є одиничні представники хелатних добрив, що включають єдиний мікроелемент, і комплексні, в структурі яких одночасно присутні, скажімо, марганець, цинк, мідь і молібден. Все це пояснює необхідність при виборі хелатного добрива враховувати культуру, стан рослини і ґрунт, на якому вона виростає.
Особливості та переваги хелатних мікродобрив
Переваг хелати мають масу, набагато більше, ніж традиційні мікродобрива. І це незважаючи на невелику їх концентрацію.
Перш за все, примітна біоактивність хелатів. Надцінний фактор – добре засвоєння. Це чудові помічники для рослин, що дозволяють засвоювати мікроелементи майже на 90 %, в результаті чого в рази зменшується хім. навантаження на ґрунт. За своєю структурою вони близькі до природних речовин, не токсичні, не приносять шкоди і характеризуються ефективністю для рослин (вища в 2-10 разів, у порівнянні з іншими формами), найбільшою мірою для молодих. Не відбувається їх зв’язування в ґрунті. Не руйнуються під впливом мікроорганізмів. Вони не стають учасниками будь-яких сторонніх реакцій. Виявляють стійкість у всьому діапазоні кислотності ґрунтів. Сумісні практично з усіма МД, їх можна вносити разом з іншими добривами та хімікатами, за винятком рідкісних випадків несумісності компонентів.
Все це пояснює, чому хелати заліза, марганцю, цинку, бору, інших металів і неметалів стали популярними матеріалами для виробництва удобрювальних препаратів нового покоління, призначених для обробки насіння перед посівом, подальших позакореневих підживлень і крапельного зрошення.
Правильне використання хелатних мікродобрив – запорука успіху
Можна уявити собі ідеальну картину: всі мікроелементи є в ґрунті в необхідних обсягах, вони доступні рослинам, безперешкодно тими видобуваються без будь-чиєї допомоги. Як щодо реальності такої картинки? Десь дуже рідко таке і, правда, можна спостерігати. Але середньостатистична ділянка під культурні насадження в більшості випадків подібному не відповідає. Ідеал, як правило, залишається винятково в уяві. Ба більше, навіть найбагатші ґрунти в умовах інтенсивного городництва з плином часу теж виснажуються. Відтак, аби отримати хороший за якістю і кількістю урожай, необхідно використовувати хелатні мікродобрива. Коли і як? Розповідаємо.
Коли актуальне застосування добрив-хелатів?
Якщо, в загальному, то в усі життєво важливі періоди розвитку рослин. Можливі способи і час використання такі:
- передпосівна обробка насіння шляхом протруювання і замочування. Дозволяє знезаразити насіння, підвищити його стійкість до хвороб і шкідників, збільшити схожість і енергопотенціал, необхідний для проростання;
- обробка та пересаджування розсади. Мета – поліпшення сходження й приживлюваності, підвищення стійкості до стресів ззовні та різних хвороб. Особливо важливі хелати на самому початку, поки коріння ще не встигло зміцніти;
- залучення в період цвітіння рослини. Необхідне, щоб цвітіння відбувалося швидше, щоб оперативніше зав’язувалися плоди, число зав’язей збільшувалася, а імунна система добре справлялася з вірусними інфекціями;
- поєднання з пестицидами. Таким чином, виходить знизити стрес рослини як реакцію на застосування отрутохімікатів, плюс виконати профілактичні заходи стосовно хлорозу і грибкових уражень;
- удобрення «по плодах». Істотно підвищує врожайність і якість плодів, їх цукристість, входження крохмалю та інше, а також подовжує зберігання продуктів і зменшує рівень нітратів.
Як правильно використовувати хелатні добрива?
Щоб отримати максимум, найкраще поєднувати обробку насіння, позакореневі та кореневі підживлення протягом усієї вегетації, починаючи з моменту проростання насіння і аж до збору врожаю. Перед тим, як приступити до застосування того чи іншого препарату вперше, обов’язково необхідно ознайомитися з інструкцією і чітко, послідовно її дотримуватися. У різних виробників склади здавалося б аналогічних добрив можуть мати специфічні особливості та аспекти залучення. Потрібно бути в курсі, що до чого.
Можливі методи/форми використання хелатних мікродобрив:
- розчин (для замочування насіння перед посівом);
- матеріал для поливу під корінь, або кореневі підживлення (не є винятком переміщення якоїсь частини важливих компонентів глибоко в землю з подальшою недоступністю для рослин);
- позакореневі (листові) підживлення (через поверхню листків мікроелементи легко проникають всередину, величина їх засвоюваності збільщується вдвічі);
- крапельний полив, або зрошення (відрізняється чудовою ефективністю, оскільки доставка поживних речовин відбувається безпосередньо до кореневої системи).
Отже, щоб отримати максимальну віддачу, хелатні мікродобрива потрібно використовувати в усі періоди різними способами, віддаючи перевагу позакореневим підживленням перед кореневими. Останні неефективні і часто прирівнюються до грошей, викинутих на вітер. Це не просто слова, це результати численних випробувань на посівних площах у всіляких ґрунтово-кліматичних умовах. Науковим і дослідним шляхом доведено: найперспективнішими і найефективнішими варіантами використання мікродобрив є їх залучення в якості компонента бакової суміші при виконанні передпосівної інкрустації насіння, а також позакореневі підживлення.
Ще, маючи справу з хелатами, слід брати до уваги біоособливості вирощуваних с/г культур. Так, зерновим колосовим, зокрема для підвищення стійкості до грибкових та бактеріальних уражень, дуже потрібна мідь, і ця потреба зростає ще більше при внесенні значних обсягів азотних добрив. Кукурудзі ж більше потрібен цинк, адже при його нестачі проявляються ростові затримки, знижується рівень хлорофілу в листі. Якщо взяти бобові, то вони потребують оптимальних поставок молібдену: від молібденового живлення цих рослин сильно залежить, скільки азоту засвоюють бульбочкові бактерії. І подібна ситуація по кожній окремій культурі.
Короткий огляд окремих хелатів мікроелементів
√ Хелат заліза. Біоактивне добриво, незамінне для рослин. Відрізняється універсальністю застосування. При регулярному використанні чудово усуває залізодефіцит, підвищує імунітет, поліпшує фотосинтез і дихальні процеси, насичує зелену масу достатніми обсягами хлорофілу, нормалізує обмін речовин, стимулює ріст і розвиток.
Хелат заліза може використовуватися як з профілактичною метою, так і з лікувальною. Від цього, до речі, залежать пропорції, проміжки часу і тривалість задіяння.
У випадку профілактики 5 грамів матеріалу рекомендовано розчинити в 10 літрах води і цим розчином обприскувати листя кожні два тижні протягом усієї вегетації, починаючи з моменту виникнення першого листя, закінчуючи початком цвітіння. Мінімальна кількість таких обробок за вказаний період – 2. Оптимальна витрата – 1 л на 10 м². До слова, підживлювати хелатом заліза для профілактики можна навіть при відсутності будь-яких ознак захворювань – зайвими такі підживлення не бувають.
Якщо ж хлороз уже проявився, необхідно приступати до лікування рослин за допомогою хелату заліза. Лікувальний розчин готують, дотримуючись пропорції 5 г на 5 л води (для плодових садів) або на 8 л (для всіх інших рослин). Обприскування здійснюють раз в 2 тижні, як мінімум чотири рази за цикл. Якщо хлороз ну вже дуже яскраво виражений, позакореневі підживлення доповнюють кореневими (1 г/л з розрахунку 2 л/м²).
Працюючи з цим матеріалом, не варто забувати про техніку безпеки. При розпилюванні розчину необхідно використовувати рукавиці, окуляри і пов’язку з марлі. При контакті зі шкірою негайно промити ділянку водою.
√ Хелат марганцю. Ще один важливий мікроелемент в легкодоступній розчинній у воді хелатній формі. Покликаний сприяти розвитку плодових, овочевих, ягідних і квіткових культур. Ефективно підвищує врожайність, збільшує кількість цукру в плодах, здійснює профілактику хлорозу, плямистості та опіків, активує різні ферменти, забезпечує ОВР, зменшує транспірацію, сприяє утриманню води в рослинних тканинах і здійснює низку інших позитивних впливів.
Кількості матеріалу, які слід брати в роботу, залежать від актуальних методів удобрення. Зокрема, для позакореневого підживлення, для змочування поверхні листків, оптимально готувати розчин у співвідношенні 1 г/л води і проводити обробку протягом усього вегетаційного періоду. Доза застосування 0,1 % р-чину – 1-2 кг/га. Витрата – 200-300 л/га. При кореневих підживленнях правильно розчиняти грам речовини в десяти літрах води, а при краплинному поливі – 4 г в 1000 л. Належна періодичність кореневих і позакореневих маніпуляцій – 2-3 тижні. Всі роботи краще виконувати вранці або ввечері.
Яким культурам необхідний марганець у хелатній формі? Гостро – зерновим і зернобобовим, овочевим, просапним, технічним та плодово-ягідним. У меншій мірі – іншим с/г насадженням.
√ Хелат міді. Екочисте мікродобриво, покликане боротися з недостатністю міді. Цей елемент має величезне значення для окислювально-відновних реакцій, інтенсифікує дихання, позначається на вуглеводному і білковому обміні, підвищує обсяги хлорофілу, підсилює фотосинтез, піклується про стійкість рослин до грибків і бактерій. Там, де Cu недостатньо (найчастіше на торф’яно-болотних ґрунтах і землях з легким механічним складом), порушуються водозатримання і водопоглинання, реалізуються інші небажані наслідки. Якщо ж цей елемент в надлишку, коренева система розвивається з порушеннями, створюється бар’єр для надходження в рослини заліза і марганцю. Тобто поганий і дефіцит, і надмір міді.
Оптимальні пропорції цього добрива для зернових, кукурудзи, цукрових буряків, соняшнику та інших сільськогосподарських культур становлять 0,5-1 кг/га. Витрата робочого р-чину – 200-300 л/га. Для винограду пропорція аналогічна, але збільшена витрата – 500 л/га, як і для полуниці, хоча у випадку з нею часто беруть саме 1 кг/га. Плодові дерева і чагарники вимагають залучення 0,5-0,7 кг/га з витратою 500 л/га. А взагалі, скільки підживки використовувати і в якій концентрації, потрібно вирішувати, з урахуванням рекомендацій щодо внесення, сортових вимог, тривалості та стадії вегетаційного періоду, стану насаджень і якості ґрунту.
√ Хелат цинку. Як уже не раз згадувалося, потреба в цинку у рослин є завжди, особливо на початку життя і під час плодоношення. Хелат цинку ефективно усуває цинкодефіцит, стимулює коренеутворення, сприяє засвоєнню калію і магнію, інтенсифікує біологічний синтез білка і вуглеводів, підвищує морозо- і засухостійкість, покращує товарні параметри продукції, підвищує врожайність на 20 %. Його використовують для плодово-ягідних, овочевих та квіткових культур двома способами:
- в якості позакореневого підживлення один-два рази за вегетацію з проміжком близько двох тижнів (2-5 г/л води з витратою 1-1,5 л/10 м²);
- для кореневого підживлення також 1-2 рази з аналогічним інтервалом (пропорція – 0,5-1 г/л, витрата – 1-5 л/м²).
Обприскування слід виконувати, коли на вулиці сухо і немає вітру, в ранковий/вечірній час, забезпечуючи рівномірне змочування листків. Якщо з року в рік на ділянці спостерігається дефіцит цинку, задійте добриво завчасно, поки явні ознаки нестачі не дадуть про себе знати. Щоб забезпечити поліпшене засвоєння мікроелемента, обприскуйте обидві поверхні листків (верхню і нижню).
Зверніть увагу, що для приготування розчину недопустимо застосовувати металеві ємності.
√ Хелат бору. Чудовий корелятор дефіциту борного живлення. Універсальний продукт, який використовується для великого переліку культур, але особливо важливий для чутливих до його нестачі ріпаку, цукрових буряків, соняшнику, винограду та інших. Ефективно запобігає пустоцвітності, підсилює плодоутворення, підвищує якість і кількість зав’язей в період цвітіння (добре позначається на цвітінні та запиленні), сприяє виробленню і накопиченню цукрів у плодах, покращує розвиток коренів та зеленої маси, підвищує стійкість до хвороб, які провокує борний дефіцит, а також подовжує терміни зберігання врожаю.
Більшість культур обробляють хелатом бору позакореневим способом двічі за вегетацію. Витрата, як правило, така:
- для зернових і соняшнику – 0,4-0,6 л/га за перший раз, 0,6-1 л/га за другий;
- для овочевих – 0,8-1 л/га;
- для ріпаку, плодово-ягідних і винограду – 1-2 л/га;
- для цукрових буряків – 1-3 л/га.
При авіаційній обробці не можна перевищувати 1,5 л/га за умови витрати робочого р-чину 50 л/га.
Норма і кількість заходів при краплинному поливі такі самі, як і при позакореневих підживленнях. А оптимальна концентрація – 50-100 мл/м³ поливної води.
√ Хелат молібдену. Мабуть, найкращий засіб для профілактики і боротьби з молібденодефіцитом. У рослинних організмах молібден є частиною ферментів, застосовуваних у перетворенні нітратів в аміак. Так вдається запобігти шкідливому накопиченню нітратів в садово-городній продукції. Крім того, цей елемент нормалізує азотний обмін, удосконалює кальцієве живлення рослин, бере участь в ОВР, формуванні хлорофілу і вітамінів, в обміні фосфор-сполук та вуглеводів. Дуже значима його роль помічника в закріпленні молекулярного азоту бульбочкових бактерій.
Хелат молібдену, перш за все, важливий для бобових (сої, гороху, люцерни...) і цукрових буряків, а також для деяких інших культур, які відчувають нестачу Mo, зокрема для зернових, ріпаку, соняшнику, плодово-ягідних і винограду. Найбільша ефективність зафіксована на кислих ґрунтах (рН < 5,5) з низькою молібденодоступністю. Норма витрати – 0,5-1,5 л/га. Кількість обробок зазвичай становить 2-3, іноді 4 (як у випадку з цукровим і кормовим буряком). Коли саме варто приступати до роботи, залежить від культури, наприклад, кукурудзі вперше дають молібден на 3-5 листків, другий раз – на 6-8. Зерняткові (яблуні, груші, айву) підживлюють перед цвітінням і після нього, а також після збору врожаю. Картоплю – при цвітінні та бульбоутворенні. Горіхи – коли набухають бруньки, відбувається цвітіння, розвиваються і дозрівають плоди.
Візьміть на замітку: що вищі обсяги застосовуваних азотних добрив, то потреба сільськогосподарських насаджень в молібдені більша. При цьому перевагу слід віддати саме хелатній формі з легким і швидким засвоєнням, яка не несе небезпеки людям, тваринам і довкіллю.
√ Хелат кобальту. Бездоганне кобальтовмісне мікродобриво. Застосовується для кореневих і позакореневих підживлень всіх с/г і декоративних рослин. Кобальт – каталізатор ферментативних реакцій, що добре позначається на формуванні білків. За ним – активація системи ферменту нітрогенази в бульбах шляхом стимуляції фіксування азоту бактеріями. Навіть в питаннях посилення утворення хлорофілу, мінімізації його розпаду в темний час і збільшенні інтенсивності дихання цей елемент є профі.
Найчастіше зазначене добриво доводиться використовувати на сильнолужних, дерново-підзолистих, вилужених чорноземних, кислих, вапняних і торф’яних ґрунтах – там, де, головним чином, спостерігається нестача кобальту. Внесення актуалізується, коли рівень елемента на чорноземі дорівнює 0,7-2,1 мг/кг, а на всіх інших типах ґрунтів – 1-1,2 мг/кг. Зовні про це свідчать прояви хлорозу, ростові гальмування і затримки розвитку.
Агрономами задіюються різні способи внесення добрив, що містять кобальт, зокрема й розглянутого. Під час передпосівної обробки насіння його замочують в розчині з дозою, що відповідає певній культурі (наприклад, для 100 кг гороху знадобиться 10 г кобальту). Середня кількість при внесенні в ґрунт – 200-400 г/га. Для позакореневих підживлень використовуються 0,01-0,2 % р-чини.
Щоб бути справедливими, зазначимо... Кобальт насилу можна назвати елементом першочергової необхідності для рослинного світу. Але недооцінювати його в жодному випадку не потрібно. Науковим і практичним шляхами встановлено, що значення цей метал має для більшості с/г культур. Хелат кобальту – це відмінний спосіб істотного підвищення врожайності (в середньому на 26 %), забезпечення належних умов для росту і розвитку бобових та злакових (культур, найбільш чутливих до дефіциту Co), вдосконалення стійкості до хвороб, заморозків і посух. І все це, зрозуміло, при залученні зовсім малих доз.
√ Хелат кальцію. Важливе розчинне у воді добриво, що містить мікроелемент Ca в доступній рослинам хелатній формі. Може бути задіяне для овочевих, плодових і ягідних культур, для зернових, бобових, баштанних і технічних рослин. Часто використовується на виноградниках, клумбах. Також добре підходить для підживлення декоративних дерев і чагарників. Застосування актуальне при пророщуванні, під час всієї вегетації, при цвітінні.
Роль кальцію в житті представників рослинного світу велика. Він інтенсифікує метаболізм, сприяє транспорту вуглеводів і росту клітин, може прискорювати розщеплення запасних білків насіння в процесі його проростання. Не переоцінити його роль у формуванні правильних клітинних оболонок і в нормалізації кислотно-лужного балансу. Завдяки йому тканини молодих рослин розвиваються, як годиться, плоди стають більш твердими і якісними, а схильність до різних хвороб знижується. Якщо розглядати окремі культури в плані останнього із зазначених позитивних впливів, то томати, наприклад, стають стійкими до розвитку вершинної гнилизни, листя салату не зазнає опіків чи інших недуг, які провокує кальцієдефіцит.
Якщо хочете підвищити врожайність овочевих і плодових, посприяти розвитку кореневої системи і росту рослин, загалом, обов’язково скористайтеся цим мікродобривом. Коли помітите світло-жовті плями на зеленій масі, блідість і скручування молодих листків, набуття їхніми краями нехарактерної форми, зробіть це негайно, інакше незабаром листки, точки росту та коріння почнуть відмирати. Які будуть наслідки, самі можете здогадатися. Перші ознаки нестачі кальцію – вагома причина почати обприскувати рослини робочим розчином і повторювати ці маніпуляції щотижня-два. Для його приготування, як правило, 50 мл препарату розчиняють в 10 л води. Щоб запобігти будь-яким негативам, пов’язаним з дефіцитом цього мікроелемента, починати обприскувати рослини рекомендовано, як тільки з’являються справжні листочки, аналогічно повторюючи дії через кожні два тижні протягом усього періоду росту і розвитку рослини.
√ Хелат магнію. У продажу є у вигляді рідких концентрованих розчинів. Магній в хелатній формі затребуваний в сільському господарстві як високоефективне екологічно чисте мікродобриво для повноцінного живлення рослин, особливо для чутливих до нестачі Mg культур. Йдеться, перш за все, про цукрові буряки, кукурудзу, сорго, картоплю та виноград.
Магній бере участь в енерговиробництві рослинного організму, у виробленні хлорофілу, прискорює процеси росту, нормалізує обсяги білків і вуглеводів. Завдяки йому рослини правильно засвоюють фосфор, активується діяльність низки ферментів, поліпшується водний і нормалізується азотний обмін, підвищується інтенсивність засвоєння вологи з ґрунту, сприяючи посухостійкості, а також налагоджується формування білка. Крім того, хелат магнію стабілізує ґрунт, діє як коагулянт. При нестачі магнію сильно страждає коріння, порушуються обмінні процеси, зменшується урожай. Зовні про це на початкових стадіях свідчать надто світлі кінчики листя. Зверніть увагу: потреба в магнії у рослин підвищується в процесі росту. Часто магнійдефіцит провокує посуха.
Рекомендовано використовувати це мікродобриво 2-3 рази за вегетацію. Кількість і час підживлення для різних культур такі:
- зернові – на початку кущіння і до виходу в трубку (два-три внесення в період інтенсивного росту з інтервалом 14 днів) в обсязі 0,1-1,5 л/га;
- зернобобові – на трійчастий лист і під час бутонізації, на початку наливу насіння (1,5-2 л/га);
- плодово-ягідні, виноград – перед цвітінням і після нього, плюс після наливу плодів (2-3 л/га);
- овочеві – з початку вегетаційного періоду до припинення інтенсивного росту з періодичністю 7-10 днів (1-1,5 л/га);
- цукрові буряки – на 6-8 лист і до періоду змикання міжряддя (1,5-2 л/га);
- кукурудза – починаючи з 3-5 листків і далі кожні 10-14 днів (1,5-2 л/га);
- соняшник – з перших двох-чотирьох пар листків і далі через кожні два тижні (1-1,5 л/га);
- ріпак – коли поновлюється вегетація і знову ж таки з проміжком два тижні до закінчення інтенсивного росту (1-1,5 л/га);
- картопля – на сходи і бутонізацію (1,5-2 л/га).
Підіб’ємо підсумки. Помітили, що останнім часом знизилася родючість ґрунту? Не думайте, що це сталося лише у вас. Це загальноукраїнські тенденції. Причин тому – безліч різних зовнішніх впливів-негативів. Що ж робити, щоб урожай тішив? Як бути? Правильно! Використовувати хелатні мікродобрива. До такого висновку, а в результаті й до активного застосування хелатів дійшов уже чи не кожен другий городник і багато великих аграрних підприємств. Вони вже сьогодні успішно підвищують врожайність вирощуваних культур, забезпечуючи безпеку для споживачів. Що заважає відчути всі плюси задіяння хелатних добрив і вам?
Запрошуємо ознайомитися з асортиментом цієї продукції, представленим у нашому каталозі. У продажу є хелати заліза, бору, марганцю, цинку та інших елементів (металів і неметалів). Всі доступні для придбання в будь-яких обсягах і за прийнятними цінами. Оформити замовлення та/або отримати більш детальну інформацію про продукцію можна телефоном – наші менеджери завжди готові прийти на допомогу.
І пам’ятайте: хелатні мікродобрива – це те, повз що сьогодні не варто проходити. Успішне вирощування рослин, велика кількість якісного врожаю – те, що без хелатів практично завжди неможливо.