Хімічні зв’язки для зміцнення Вашого бізнесу

Посадка цибулі на зиму: коли і як правильно садити, поради та догляд

Посадка цибулі на зиму: коли і як правильно садити, поради та догляд

Посадка цибулі на зиму – повний посібник для городників

Які городні культури садити вже навесні, а які ще з осені, кожен городник вирішує самостійно, орієнтуючись на загальні рекомендації та власні міркування. У лідерах для осінньої посадки в Україні перебувають часник та цибуля. І саме друга є головним героєм нашої сьогоднішньої статті.

Посадка цибулі на зиму – це агротехнічний прийом, який все частіше вибирають не лише досвідчені городники, а й новачки, котрі прагнуть отримати достроковий урожай без зайвого клопоту навесні. Цей спосіб дозволяє раціонально використати осінній час, розвантажити весняні роботи й отримати соковиті здорові пера невдовзі після настання тепла. В умовах українського клімату посадка під зиму дає чудові результати, якщо дотриманий певний перелік нюансів: від підбору сорту до правильної глибини загортання сівка. Особливо актуальний такий захід для тих, хто цінує ранню зелень і хоче використовувати землю максимально ефективно. Багато хто звик вважати, що цибуля – культура примхлива й вимоглива, проте при правильній підготовці грядки та врахуванні погодних факторів рослина легко переносить зиму і дружно стартує у рості при перших теплих променях.

Розберімося детально, у чому переваги підзимової цибулі, коли оптимально її висаджувати, які сорти підійдуть для українських кліматичних умов, а також як правильно доглядати за посадками, щоб навесні зібрати багатий урожай.

Цибуля на зиму – переваги посадки

Цибуля – та культура, яку не лише можна, а й треба садити під зиму. Осіння посадка має низку відчутних переваг, які роблять її дедалі більш популярною. Головні з них полягають у такому:

  • одержання раннього врожаю. Зимова посадка – чудовий спосіб отримати врожай раніше, порівняно з весняною, на 2-3, а то й на всі 4 тижні. Вже у травні, коли сусіди тільки висаджують цибулю сівок, у вас на грядці з’являються перші пучки зелені та міцні цибулини;
  • економія/раціональний розподіл часу навесні. Весняний період завжди насичений посадковими справами, є для городника «гарячою порою», і завбачлива можливість розвантажити його досить цінна;
  • природне загартування рослин. Цибуля, що перебула зиму в ґрунті, стає стійкішою до коливань температур та весняних заморозків. І це на додачу до того, що сорти озимої цибулі краще переносять морозні виклики само собою. В результаті цибулини ще й поліпшено зберігаються;
  • відсутність цибулевої мухи навесні. Паразит активний, коли більшість культур лише висаджена. Зимова цибуля вже зміцніла, і шкідник, якщо й завдає шкоди, то мінімальної. А взагалі ураження цибулевою мухою практично не актуалізується;
  • розважлива витрата посадкового матеріалу. Висаджуючи цибулю восени, можна використовувати дрібну сіянку, яка погано зберігається взимку;
  • менше бур’янів. Навесні цибулеві сходи з’являються раніше, ніж дикі трави, і бур’ян не встигає їх заглушити.

Ба більше, підзимове висаджування позитивно впливає на структуру ґрунту: за зиму він осідає, насичується вологою, а рослини отримують рівномірне живлення. Увібравши зимову вологу й встигнувши укорінитися до посухи, цибуля тішить урожаєм навіть тоді, коли весна посушлива. Одержання посадковим матеріалом достатніх обсягів води позитивно позначається й на тому, який розмір має цибулина. Схильність до утворення стрілок зменшується. Важливо й те, що грядки, закладені з осені, зазвичай рідше вражаються грибковими захворюваннями. Спори, що залишилися в землі, гинуть від морозів. В результаті осіння технологія забезпечує стабільну врожайність при мінімальних зусиллях.

Коли садити цибулю під зиму

Терміни посадки цибулі під зиму насамперед залежать від регіону та погодних умов конкретного року. Також можуть варіюватися, залежно від обраного сорту й призначення врожаю. Основне правило: цибуля має сформувати кореневу систему і встигнути вкоренитися, але не прорости. Для цього потрібен оптимальний температурний режим при посадці: t повітря протягом декількох днів – 5 ℃, t ґрунту – близько 2 ℃. Якщо поквапитися й виконати посадкові роботи зарано (при високій температурі повітря), цибулини почнуть активно проростати, що спровокує пошкодження молодих паростків і вимерзання рослин взимку. Якщо ж почекати і затягнути, коріння до морозної погоди не утвориться, цибуля аналогічно вимерзне. Хороший орієнтир для городника – настання перших стійких холодів без снігу.

Зазвичай в Україні посадку здійснюють із середини-кінця жовтня до першої декади листопада, приблизно за місяць до того, як актуалізується стабільний холод із морозами. У північних областях варто орієнтуватися на жовтень, у південних – на листопад, а в центральних – на момент переходу від одного до іншого. Хоча і це не істина в останній інстанції. Погода в різні роки може суттєво відрізнятися, зсуваючи терміни то в один, то в інший бік. До того ж, є сорти цибулі, які потрібно висаджувати раніше, ніж звичайно. Тож орієнтація на температуру й сортові особливості значно вагоміша, аніж на регіон та конкретні календарні терміни.

До речі, для максимізації шансів на успіх можна практикувати посадку в два етапи: частину цибулі висадити дещо раніше, частину – трохи згодом. Так вдасться зменшити ризик втрат за нестабільної погоди.

Вибираючи день посадки, віддавайте перевагу сухій, тихій і ясній погоді. Ґрунт повинен бути злегка вологим, але не перезволоженим, в’язким від дощів, аби нічні похолодання не пошкодили цибулю. Якщо осінь тепла та суха, грядку можна злегка зволожити перед посадкою, але в жодному випадку не заливати, оскільки надлишок вологи спровокує гниль. А якщо плануєте використовувати покривний матеріал або мульчу, то врахуйте, що передчасне укриття здатне зашкодити кореням. Тож не поспішайте.

Як вибрати сорт цибулі для посадки

Вибір сорту – один із основних кроків, які слід зробити, не допускаючи помилок. Не всі різновиди однаково добре переносять зимівлю у відкритому ґрунті. При покупці варто уточнювати у продавця, чи сорт призначений для підзимового посіву.

Для того, щоб посадка цибулі на вітамінну зелень та/або ріпку (повноцінні цибулини) була успішною, важливо підібрати стійкі до холоду й стрілкування сорти. Як варіант – спеціально виведені селекціонерами для підзимового періоду, адаптовані до низьких температур та короткого дня. Якщо вибір буде правильним і насадження вдало перезимують, товарний урожай буде не гіршим, аніж при весняній посадці.

З-поміж перевірених сортів, що підходять для умов України:

  • Штутгартер Різен. Класика зі щільними, великими цибулинами, високою врожайністю та хорошою лежкістю, стійкістю до хвороб і стрілкування. Характеризується помірною гостротою смаку;
  • Центуріон. Високопродуктивний середньоранній гібрид із гострими смаковими параметрами. Забезпечує тривалу лежкість, стійкий до механічних впливів, що робить його зручним як для зберігання, так і для транспортування;
  • Шекспір. Дуже популярний та високоврожайний. Один із найзимостійкіших сортів голландської селекції, добре переносить морози без укриття. Не стрілкується, прекрасно зберігається, має напівгострий смак;
  • Сеншуй. Японський гібрид з великими соковитими цибулинами та м’яким смаком. Стійкий до морозів і недуг. Добре підходить для зелені, забезпечує отримання раннього врожаю;
  • Радар. Популярний голландський сорт озимої цибулі-сіянки з приємним напівгострим смаком. Ранньостиглий, стійкий до перепадів температури, стрілкування та хвороб. Формує рівні й великі головки, придатні для свіжого споживання, переробки та тривалого зберігання;
  • Еллан. Ультраранній сорт озимої цибулі. Дає рясну зелень навесні, тому часто вибирається саме для отримання пера. Не вибагливий у догляді.

Є й інші сорти, як от Арзамаський, Бамбергер, Коррадо тощо. А взагалі звертати увагу можна, як правило, на будь-які місцеві різновиди, орієнтуючись на смакові особливості. Цибуля буває гострою та гіркою, напівсолодкою, солодкою. Врахуйте, що напівгострі сорти зберігаються краще, ніж солодкі.

Важливий аспект – термін дозрівання. Сорти цибулі бувають швидко-, середньо- і пізньостиглими. Найбільш поширені на зиму – раннього та середнього періодів зрілості. Якщо ціль – посадка цибулі під зиму на зелень, віддайте перевагу швидкостиглим сортам, котрі формують перо без стрілкування. А ось для ріпки краще підійдуть середньоранні та середньостиглі сорти. При цьому не варто змішувати різні типи на одній грядці: кожен має власні вимоги до термінів збирання та щільності посадки. Розумніше буде виділити окремі ділянки: одну – під перо, іншу – під цибулину.

Крім сорту, значення має категорія посадкового матеріалу: овсюжка (до 1 см у діаметрі), сіянка (1-3 см) та вибірок (від 3 см). Найкращі врожаї дають перші дві. Підзимову посадку здійснюють, як правило, сівком дрібної фракції (діаметром до 1 см), який менш схильний до стрілкування і здатний краще вкорінюватися. Зберігати його взимку немає сенсу, оскільки він найімовірніше засохне. А ось посадити – саме те. Третя ж категорія – вдалий варіант для висаджування на зелень. З ним навесні відбувається викидання стрілки з насінням без формування товарної цибулини.

Ще один значущий момент – якість посадкового матеріалу, на якому б сорті та категорії ви не зупинилися. Цибулини не повинні мати слідів ушкоджень шкідниками та хворобами, видимих ​​механічних вад. Хороший посадковий матеріал ззовні красивий, щільний і рівний, без плям, місць вогкості та плісняви, має характерний цибулевий, а не гнильний, запах. Лушпиння – гладке, як слід прилягає до цибулини. Непридатні для посадки екземпляри: вологі, пошкоджені, хворі, зі стороннім запахом, покриті білими корінцями, з прокльовуванням зелених пагонів.

Підготовка грядки та ґрунту

Успішна зимова посадка неможлива без правильно підготовленої ділянки. Для цибулі важливо вибрати сонячне, сухе, захищене від вітру місце з легким пухким і дренованим родючим ґрунтом. Оптимальна реакція – нейтральна або слаболужна. Чудово підходять багаті на поживні речовини суглинки. Також посадка можлива на чорноземах, супіщаних ґрунтах, піщаних і глинистих. Грядка повинна мати хорошу волого- й повітропроникність, бути припіднятою, щоб талі води навесні не застоювалися.

Ділянку починають готувати за 2-3 тижні до посадки. Землю перекопують на штик лопати, видаляють корені бур’янів, ретельно розпушують і вирівнюють. З урахуванням того, що цибуля вимоглива до чистоти ґрунту від однорічників та багаторічників, передпосівна підготовка може передбачати обробку гербіцидами суцільної дії. Якщо земля глиниста і важка, додають пісок або торф для поліпшення структури. Для легких піщаних ґрунтів корисно внести трохи перегною (як варіант – використати компост), аби утримувати вологу.

При вирощуванні цієї культури не варто нехтувати правилами сівозміни. Важливо враховувати, після чого садити цибулю під зиму. Досвідчені городники радять вибирати ділянки, де раніше росли бобові, зернові (крім вівса), гірчиця, томати, капуста, буряк або картопля. Хороший попередник збагачує землю азотом та знижує ризик зараження нематодою. А ось після часнику або самої цибулі садити не можна через загальні хвороби та виснаження ґрунту. Також невідповідними попередниками є соняшник, морква і фенхель.

Внесення добрив і підживлення

Цибуля – культура, яка любить добрива (і органічні, й мінеральні). Перед посадкою важливо наситити ґрунт поживними речовинами, адже навесні рослини почнуть активно рости, і їм знадобиться запас живлення. Удобрювальні матеріали вносять при перекопуванні за кілька тижнів до посадки, ретельно перемішуючи їх із верхнім ґрунтовим шаром. Особливо не варто ними нехтувати, якщо стан ґрунту залишає бажати кращого.

Одне з найкращих добрив у цей період – суперфосфат. Він сприяє розвитку потужної кореневої системи, формуванню щільних цибулин та зміцнює рослини перед зимовими викликами. Використовується у розмірі 20-25 г/м².

Восени для цибулі також можна використовувати сульфат калію. Як правило, його розкидають у сухому вигляді по ділянці перед перекопуванням з розрахунку 10-15 г/м². Він допомагає підготувати цибулю до зими, підвищуючи стійкість до заморозків і хвороб, а також покращує структуру ґрунту.

Що не рекомендовано для осіннього підживлення цибулевих грядок, так це сечовина. Вона чудова для стимуляції росту пера навесні, нарощування зеленої маси та формування цибулини. Але вона не підходить для осені, оскільки, активізувавши зелену масу, може зробити так, що цибуля не встигне зміцніти до морозів.

Органіку (переважно перегній) аналогічно вносять заздалегідь, при перекопуванні ґрунту. Витрата органічного матеріалу – 5-6 кг на квадратний метр. Можливе доповнення 50 грамами деревного попелу. Свіжий гній категорично заборонений: він викликає гниття сівка та стимулює ріст бур’янів.

Дехто після внесення добрив вважає за краще додатково поливати грядку слабким розчином фітоспорину або обробляти іншим фунгіцидом для знезараження та профілактики грибкових захворювань.

Подальші удобрювальні заходи приходяться вже на весняний період. Весняні підживлення озимої цибулі мають неабияке значення. Того, що внесене з осені, для повноцінного розвитку не вистачає. Потрібно знову використовувати мінеральні добрива. Для першого підживлення – сечовину, суперфосфат і хлористий калій. Для другого – нітроамофоску. Для третього, яке припадає на час, коли цибуля особливо потребує фосфору – продукти, що містять цей елемент.

Техніка посадки цибулі на зиму

Коли вибраний відповідний сорт, у розпорядженні є якісна посадкова сировина, а навколишні умови сприятливі, можна братися до основного етапу роботи – посадки.

Здорові цибулинки перед висаджуванням можна протравити 20-30 хвилин у сольовому розчині (1 ст. ложка солі на літр води), потім сполоснути і підсушити. Це знизить ризик зараження грибками та шкідниками.

На підготовленій грядці роблять борозни. Цибулини розміщують донцем донизу, не вдавлюючи сильно в землю. Після посадки ділянку засипають сухим ґрунтом або сумішшю торфу та піску. Землю злегка ущільнюють, задля запобігання пустотам, але занадто не притоптують.

Якщо осінь суха, допускається легкий полив, та здебільшого вологи осінніх дощів цілком достатньо. Після того, як про себе дасть знати перший заморозок, грядку корисно замульчувати сухим листям, перегноєм або гілками хвойних дерев. Це захистить від промерзання.

Глибина посадки та відстань між сівком

Правильна посадка цибулі під зиму передбачає дотримання двох важливих технічних аспектів: глибини та відстані між сівком.

Від глибини посадки залежить, наскільки цибуля успішно перезимує. Занадто мілке розміщення у ґрунті призведе до вимерзання, а надмірно глибоке – до затримки сходів та деформації цибулин. Глибина може відрізнятися, залежно від погодних умов, ґрунтових характеристик, водного балансу та розміру цибулин. Вона може становити від 3 до 8 см від денця до поверхні ґрунту. Зазвичай це 4-5 см. Якщо висівається насіння, то оптимальна глибина – 2-2,5 см. У південних регіонах висаджувати цибулю можна трохи мілкіше, у північних – дещо глибше.

Стандартна відстань між сівком – 10-15 см. Якщо ви здійснюєте вирощування цибулі на перо, можна ущільнити посадку – 5-6 см між цибулинками. А для деяких сортів рекомендовано витримувати до 25 см. Відстань між борознами в будь-якому випадку повинна становити не менше 15-20 см.

Догляд за посівами взимку

Після завершення посадки та настання холодів активні городні заходи практично припиняються. Залишається лише подбати про збереження посівів до весни. Основну увагу приділяють захисту від вимерзання та вимокання.

Якщо зима сніжна, товстий шар снігу слугує природним утеплювачем. Однак при малосніжних зимах варто заздалегідь подумати про укриття.

Важливо пам’ятати про те, що цибуля не любить зайвої вологи. Якщо ділянка розташована в низині, варто зробити дренажні борозни, щоб талі води навесні швидко сходили. Інакше сіянка може загнити.

Чи потрібно вкривати грядку

Укриття – не обов’язковий, але досить корисний захід, особливо у регіонах із нестабільною зимою.

Якщо прогнозуються морози нижче -15 ℃ без снігового покриву, грядку краще замульчувати. Товщина шару – 5-7 см. Підійде торф, сухе листя, тирса або солома. Таке укриття не тільки зберігає тепло, а й запобігає видуванню цибулин вітром.

Навесні мульчу акуратно прибирають, аби не затримувати прогрівання ґрунту, не створювати парниковий ефект і не провокувати випрівання. Перші паростки зазвичай з’являються вже при 5 ℃, і важливо, щоб рослини отримали доступ до повітря та сонця.

Деякі городники після посадки накривають грядку агроволокном по мульчі до холодів. Це створює необхідний мікроклімат та прискорює укорінення. Коли температура стабільно опускається нижче нуля, укриття прибирають, залишаючи мульчу.

Якщо ж зима м’яка та сніжна, достатньо залишити город без додаткового накриття – під снігом рослини почуваються чудово. Або можна застосувати комбінований спосіб: спочатку вкрити грядку агроволокном, а зверху накидати шар снігу. Це захистить і від вимерзання, й від різких температурних стрибків.

Можливі помилки при посадці

Навіть при, здавалося б, простоті посадка цибулі на зиму в Україні часто супроводжується типовими помилками. Щоб уникнути втрат, варто знати найпоширеніші з них:

  • занадто рання посадка. Цибуля встигає прорости, і мороз ушкоджує молоді паростки;
  • пізня посадка. Сіянка не вкорінюється та вимерзає;
  • хибний вибір ділянки. У низинах цибуля вимокає, а в затінених місцях слабо росте;
  • ігнорування сортових особливостей. Не всі сорти підходять для підзимової посадки;
  • посадка після часнику чи цибулі. Хвороби накопичуються, урожай знижується;
  • неправильна глибина загортання. Мілка посадка провокує вимерзання, глибока – затримку розвитку;
  • посадка у сирий ґрунт. Надлишок вологи провокує гниття донця;
  • використання великого посадкового матеріалу. Весною він активно стрілкується й не формує повноцінну цибулину;
  • нехтування добривами. Без належного підживлення восени рослини не отримують необхідної підтримки у протистоянні холодам;
  • відсутність укриття при малосніжній зимі. Без захисту грядка промерзає.

Знаючи про ймовірність цих помилок, можна легко уникнути проблем та отримати здорові, міцні рослини.

Урожай і збирання цибулі навесні

Навесні, як тільки відбувається прогрів ґрунту, цибуля швидко йде в ріст. Невдовзі вже можна зрізати перші пера, а у травні-червні – отримувати повноцінні цибулини. Конкретні терміни збору залежать від таких факторів:

  • кліматичні умови регіону;
  • погодні умови навесні;
  • вибраний для вирощування сорт;
  • висаджування на перо чи цибулину;
  • своєчасність виконання агротехнічних заходів (підживлення, поливу, розпушування та ін.).

Поспішати зі збиранням не слід. Пора чи ні – орієнтуйтеся на зовнішні ознаки, які свідчать, що рослини завершили вегетацію. Дочекайтеся, поки перо почне вилягати, ставати млявим, а шийка витягнеться, пом’якшиться та потоншиться. Стиглі, готові до збирання цибулини злегка підіймаються над грядкою, мають золотисто-жовтий колір, їх лушпиння грубішає. Щоб не спровокувати повторний ріст і не вкоротити термін зберігання цибулі, затягувати зі збором також не варто.

Що робити, якщо не всі рослини дозрівають одночасно, а зібрати весь урожай необхідно в один день? Дочекатися дозрівання більшої частини та здійснити збирання. Не зовсім стиглі цибулини набудуть потрібного стану під час сушіння.

Збирання виконують у суху погоду, припинивши за 10-12 днів до цього полив. Цибулю висмикують, попередньо розпушивши ґрунт для спрощення процесу, а на звільненому місці вже можна висаджувати іншу культуру.

Потім врожай кілька днів просушують на грядці, де він знезаражується і дозріває під сонячним промінням, або під навісом. На ніч можна вкривати цибулини для захисту від роси. Сушіння час припиняти, коли шийка повністю суха, а лусочки легко відшаровуються. Ретельне просушування – дуже важливий аспект, якщо врожай призначений для тривалого зберігання. Ще необхідно повідрізати пера та корінці, виконати сортування, прибрати гнилі/пошкоджені цибулини – і врожай можна відправляти на зберігання.

Оптимально зберігати цибулю при температурі 0-5 ℃ та вологості повітря 65-70 %. Важливо, щоб при зберіганні до неї був забезпечений постійний доступ повітря, інакше почнеться гниття.

Посадка озимої цибулі – надійний спосіб отримати ранній урожай, розвантажити весняні роботи та раціонально використати осінній час. Головне – правильно вибрати сорт, не поспішати з висаджуванням, врахувати кліматичні особливості регіону та ретельно підготувати грядку. Тоді навесні ваш город швидко зазеленіє, а результат порадує стабільним, міцним урожаєм та здоровими, соковитими цибулинами. Озима цибуля – це загалом про хорошу врожайність при мінімальному догляді. Вона, як правило, приживається на різних ґрунтах. При дотриманні агротехніки фермер отримує продукцію, готову до продажу, вже у травні. А якщо цибуля під зиму висаджується для особистих цілей, свіжі вітаміни з власного городу не змушують на себе довго чекати.

Компанія займається реалізацією хімічних реактивів та сировини, лабораторного та хімічного посуду, лабораторного обладнання, меблів та іншої продукції більше 20 років

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.