Вітаміни

Категорії товарів

Вітаміни, вітамінні препарати та вітамінні комплекси

Вітаміни – це сукупність низькомолекулярних сполук органічної етимології з порівняно нескладною будовою й різною хімічною природою. Це збірна група органічних речовин, головною ознакою для приєднання до якої є безсумнівна потреба насичення гетеротрофного організму в складі їжі. Потрібні вітаміни і автотрофам, які насичуються ними при синтезі або із зовнішнього середовища.

Переважна кількість вітамінів – це коферменти або їх попередники. До складу їжі або навколишнього середовища входять у незначних обсягах, через що належать до мікронутрієнтів. Не варто плутати їх з мікроелементами і незамінними амінокислотами: ні ті, ні інші до вітамінів не зараховуються.

Види вітамінів

Розрізняють жиро-і водорозчинні вітаміни. Позначаються вони такими літерами: А, В, С, D, E, K, N, P, U. Вивченням біохімічних процесів, будови, механізмів функціонування, питаннями гігієни харчування, застосування з метою лікування і профілактики займається наука «вітамінологія».

Вітаміни (аміни, необхідні для життя) – дуже важлива частина раціону і людей, і тварин. Самі тільки білки, жири, вуглеводи і мінеральні солі не здатні повністю задовольняти запити організму для здорового функціонування.

Авітаміноз та гіповітаміноз у тварин

Авітаміноз (повна відсутність необхідних вітамінів) і гіповітаміноз (їх недостатня кількість) небезпечні негативними наслідками так само, як і гіпервітаміноз (перевищення доз, що надходять до організму).

Причиною авітамінозу тварин може стати низка факторів: погані умови утримання (велике поголів’я на маленькій території, вогкість і перетяги, нестача світла і свіжого повітря тощо), однобоке харчування (вуглеводне або білкове), харчування низькопробними кормами. У зоні ризику перебуває, передусім, молодняк, вагітні та лактуючі самиці, тварини, які виконують складну роботу з великим навантаженням на м’язи, а також хворі або щойно видужалі тварини. Найчастіше гіповітаміноз спостерігається в кінці зими-на початку весни, оскільки саме в цей період гостро відчувається нестача повноцінних кормів, здатних повністю задовольнити потребу тварин у вітамінах. До поширених авітамінозів може призвести спекотне літо, коли трави повсюдно вигорають, а присутні в них вітаміни розпадаються. Негативні наслідки гіпо- та авітамінозів: підвищення числа яловості та абортів, уповільнене зростання молодих особин, мінімізація молоко-, м’ясо- та яйцепродуктивності, зменшення настриженої овечої вовни і зниження її якості, нестійкість до різного роду інфекцій.

Гіпервітаміноз у тварин

Що стосується гіпервітамінозу, тобто одноразового надходження до організму тварини якогось вітаміну в дуже великому обсязі або регулярне вживання надмірних доз, то він, на загал, призводить до своїх негативних наслідків. Не рідкість – погане самопочуття худоби, шкірні висипання, розлади з боку шлунково-кишкового тракту, втрата апетиту, зменшення вовняного покриву тощо.