Мальтодекстрин – що це? Користь і шкода, застосування, властивості добавки
Сьогодні поговоримо про таку речовину, як мальтодекстрин. Що вона таке, якими властивостями володіє, чи здійснює корисний вплив на організм і чи має якісь шкідливі якості, негативні сторони? Отримати відповіді на ці та супутні запитання важливо, оскільки цей матеріал знаходить застосування в дуже широкому спектрі сфер діяльності, починаючи з харчопрому та закінчуючи текстильним виробництвом. Купити мальтодекстрин оптом доводиться в наш час досить часто для реалізації величезного спектру завдань. Тож пропонуємо розкласти все по поличках, і почнемо, мабуть, з визначення.
Що таке мальтодекстрин? Які властивості добавки?
Рослинний полісахарид, формально складний вуглевод (комплекс багатьох молекул глюкози) з практично миттєвою трансформацією в вуглевод простий (одиничну глюкозну молекулу) в ході травлення. Легкозасвоювана і добре розчинна у воді органічна речовина з індексом DЕ 18-20, що складається з молекул мальтози, глюкози і декстрину, іноді включає в себе диметилкетон та деякі інші орган. сполуки. Вуглевод з властивостями, близькими до властивостей глюкози і крохмалю. Без смаку або помірно солодкий білий, можливо кремовий, порошок з ледь відчутним запахом і глікемічним індексом 105-135 (залежно від технологічних особливостей виробництва і ступеня подрібнення). Простий підсолоджувач, один з популярних замінників глюкози в переліку харчових добавок, а також загущувач. Якісний матеріал, кількість вуглеводів, зольність і кислотність якого регулюються стандартом. Продукт гідролізу крохмалю (пшеничного/кукурудзяного/рисового/картопляного), що виробляється в промисловості за участю ферментів або кислот. Як ви вже здогадалися, мова йде про мальтодекстрин, який також називається декстринмальтозою або патокою.
Переваги мальтодекстрину, що обумовлюють його популярність:
- більш легке засвоєння, в порівнянні з важкими вуглеводами;
- відмінне виконання ролі енергоджерела;
- стійкість до шлункового соку, несхильність до переробки ним і, відповідно, стимуляція моторики шлунково-кишкового тракту;
- просте розчинення без формування грудок;
- більш помірна солодкість, ніж у інших добавок;
- максимізація ситості страви, у зв’язку з одночасною заміною цукру і крохмалю;
- зниження витрат на виробництво;
- практично повна відсутність протипоказань.
Мальтодекстрин: широта застосування
Полісахарид декстринмальтоза, що трансформується під час перетравлення в глюкозу, застосовується повсюдно в різних галузях, в т.ч. в харчовій і фармацевтичній, при виготовленні дитячого та спортивного харчування, в пивоварінні, косметології та текстильному виробництві. Він покращує текстуру і смак харчових продуктів, служить джерелом калорій, загусником, наповнювачем і консервантом. Мальтодекстрин є в раціоні дуже великої кількості людей, хоча багато хто про це може навіть не здогадуватися. Їжа, напої, спортхарчування та інше – все це нерідко має в своєму складі мальтодекстрин.
Далі розглянемо сфери використання цієї речовини і її роль у кожній з них більш детально.
Мальтодекстрин у харчовій промисловості
В наш час багато харчових продуктів на полицях магазинів різних відділів мають у своєму складі декстринмальтозу. До слова, мальтодекстриновмісні товари мають маркування «без цукру». Це, передусім:
- хлібобулочна продукція, випічка та суміші для її створення;
- кондитерка, всілякі солодощі, десерти і їх складники (торти, кекси, тістечка, морозиво, шоколадні батончики, цукерки, пудинги, креми, карамель, суфле, желе, мармелад, повидло, джем, пастила, зефір...);
- кисломолочка (йогурти, кефір, сироватка);
- ковбасні вироби, сосиски, сардельки, м’ясні напівфабрикати;
- приправи, соуси, в т.ч. майонез і кетчуп, заправки для салатів та інших страв;
- супи й бульйони швидкого приготування;
- снеки (чіпси, сухарики, горішки та ін.);
- мультифруктові соки й інші напої;
- дитяче харчування (каші, молочні суміші);
- знежирені та дієтичні продукти.
Мальтодекстрин є ще й одним із ключових інгредієнтів страв молекулярної кухні. Така його поширеність у настільки різноплановій їжі пояснюється просто: він має багато функціональних можливостей.
Властивості мальтодекстрину, примітні для харчопрому, такі:
- створення необхідної структури, густої та повітряної консистенції, згущення продукту, збільшення його в’язкості, підтримка однорідної текстури;
- гальмування кристалізаційних процесів;
- поліпшення розчинності;
- підвищення ситності продукту, у зв’язку з високими поживними властивостями патоки, її енергетичною цінністю, без переходу за належні параметри солодкості;
- допомога в розчиненні білків, інтенсифікація їх засвоєння;
- забезпечення солодкості, посилення смаку;
- формування альтернативи жиру;
- стабілізація компонентів, яким характерне значне жировходження;
- полегшення введення інших інгредієнтів, головним чином, вітамінів і барвників;
- збільшення обсягів сировини, сухих сумішей;
- поліпшення зовнішнього вигляду готових продуктів, внесення необхідних колірних змін;
- підвищення температурної межі замерзання;
- подовження термінів придатності.
Отже, мальтодекстрин – це підсолоджувач, загущувач, розпушувач, вологопоглинач, емульгатор, антиокислювач, крохмалозамінник. Це одна з найсучасніших і найбільш зручних харчових добавок, застосування якої дозволяє вирішувати відразу по кілька функціональних завдань. Таким чином, завдяки їй, виходить випускати якісні та привабливі для споживача продукти харчування, а також здешевлювати процес їх створення, відповідно, робити виробництво більш рентабельним, а кінцеву вартість – більш доступною.
Застосування мальтодекстрину в пивоварінні
Професійною мовою пивоварів ця добавка іменується незброджуваним цукром. Її використовують для додавання пиву тіла, збільшення щільності, забезпечення бажаної солодкості і, загалом, для реалізації повноти смаку. Особливо рекомендована для введення в екстрактивні сорти пива, з метою карбонізації. А взагалі в пивоварінні застосовується досить широко. Їй довіряють і віддають перевагу багато професійних пивоварів.
Що мальтодекстрин робить з пінним напоєм:
- додає енергетичну цінність;
- трохи змінює в’язкість і питкість;
- збільшує тіло, його щільність, насиченість і густоту;
- знижує природні кольорозміни;
- надає газованість;
- підвищує стійкість піни;
- забезпечує особливу повноту смаку.
Чого він не робить, так це не доплюсовує градусів і суттєво не підвищує солодкість. Тому, якщо стоять саме такі завдання, то краще пошукати інших помічників для їх вирішення. Якщо ж пиво потрібно зробити тільки дещо солодшим, плюс реалізувати перераховані вище ефекти, тоді декстринмальтоза – чудовий вибір.
У пивоварінні, як правило, використовується малосолодкий, високов’язкий, швидкорозчинний і значновологоємнісний мальтодекстрин, вироблений з кукурудзяного крохмалю. Головна його особливість полягає у взаємодії з дріжджами: він набагато оперативніше піддається бродильному впливу. Вводиться він у молоде пиво, те, що тільки-но відбродило й розлите у пляшки для карбонізації, тобто на первинне бродіння, як замінник звичайного цукру, правда, не повний. Часткова заміна здійснюється найчастіше в пропорції 1:1 або 2:1 (залежно від смакових побажань). Повна неможлива, оскільки мальтодекстрин не робить пиво алкогольним. Класичні використовувані обсяги – 5-15 % від маси солодового екстракту (для менш або більш щільного пива в результаті).
Хочемо зазначити, що мальтодекстрин може бути задіяний як для зброджування самого пива, так і для вторинного бродіння (карбонізації). До того ж, він знаходить застосування і в виноробстві, де сприяє більшій спиртуозності з меншими смаковтратами. Він робить алкогольні напої більш світлими і м’якими. Все сказане й пояснює популярність цього полісахариду в пивоварінні, виноробстві та подібних напрямках.
Мальтодекстрин та спортивне харчування
Особливе місце патоці відводиться в спортивній індустрії. У загальному переліку спортхарчування мальтодекстрин можна зустріти і як самостійний продукт, і як інгредієнт різних спортивних добавок. Сам по собі він – джерело концентрованих вуглеводів, у поєднанні з іншими компонентами – допоміжний матеріал.
Мальтодекстрин як діюча речовина
Як правило, він як постачальник швидких калорій присутній в лінійках спортивного харчування, розроблених для нарощування м’язової маси, перш за все в гейнерах. Якщо стоїть мета – набір ваги, мальтодекстрин добре вживати після тренувань. Він, будучи супер джерелом глюкози з високим ГІ, сприяє оперативному відновленню запасів глікогену (м’язового і печінкового), які були витрачені при виконанні фізичних вправ.
Цій субстанції характерна значна калорійність при порівняно малій швидкості розщеплення. Так, з її допомогою спортсменам вдається довго підтримувати оптимальний рівень глюкози в крові без різких стрибків і, відтак, без супутнього жировідкладення. За низкою досліджень, вона також допомагає в питаннях підтримки анаеробної енергії в ході виконання фізичних вправ.
Декстринмальтоза-компонент гейнерів примітна низькою вартістю, великою калорійністю, м’якими і приємними смаковими відчуттями, простотою розведення у воді. Якщо тут провести паралель в сенсі смаку з глюкозою, то взявши їх в однакових у плані калорійності та входження вуглеводів обсягах, можна зрозуміти, що звичайний цукор суттєво поступається мальтодекстрину свою зайвою солодкістю.
Мальтодекстрин + креатин моногідрат – комплекс, який заслуговує на особливу увагу. Тут полісахарид, що розглядається, виступає як би транспортною системою. В результаті засвоєння добавки поліпшується на 60 %, в порівнянні з тим, якщо б це був чистий креатин. Завдяки концентрованому вуглеводу креатин засвоюється значно краще. Але це лише початок позитивних ефектів зазначеного тандему. Покращене засвоєння, в свою чергу – запорука максимізації ефективності тренувального процесу (науково доведено, що приблизно на 35 %). Завдяки декстринмальтозі, креатин діє потужніше, результати з’являються навіть у тих спортсменів, організм яких жодним чином позитивно не реагував на чистий креатин.
Мальтодекстрин + вітамін В6 – ще одна популярна сукупність у спортивних добавках. За рахунок неї підвищуються сили глюкози як пального для виконання вправ.
Примітно, що речовині, яку ми з вами розглядаємо, не потрібно багато води в процесі перетравлення, як того вимагає низка інших вуглеводів. Тому з нею можна отримувати швидкі калорії в обхід ризику дегідратації. А позаяк цей вуглеводний комплекс піддається швидкому розщепленню в шлунково-кишковому тракті, то не провокує жодних проблем з травленням, повністю виправдовуючи свій опис, як ідеального джерела енергії швидкого вивільнення. На загал, він офіційно схвалений науковим співтовариством для застосування, з метою оперативного та ефективного поповнення сил і енергозапасів спортсменами. Причому це не допінг, його можна використовувати.
Мальтодекстрин у ролі функціональної добавки
Допоміжні завдання, які покладаються на цю речовину виробниками, такі:
- загущення (як орган. загусник патока часто витісняє крохмаль, оскільки краще засвоюється і майже не призводить до алергійних реакцій);
- поліпшення структурно-смакових властивостей;
- подовження термінів зберігання, тобто консервувальний вплив;
- розпушення;
- підвищення розчинності спортивних добавок;
- збільшення калорійності.
Організму спортсмена потрібні поживні речовини, щоб продуктивність була належною, а розвиток – прогресивним. Одна з таких – мальтодекстрин. Це логічна частина збалансованої дієти (спільно з білками й клітковиною), ефективний помічник у важливих питаннях. Він універсальний: підходить для кожного спортсмена, активної людини і для всіх видів спорту, фізичних активностей, може компонуватися з різними напоями і коктейлями, навіть з йогуртом, сиром і вівсяними пластівцями. Його можна вживати до, під час і після тренування, залежно від того, який ефект має забезпечитися. Відмінно пригнічує відчуття голоду, не набридає солодкістю, зміцнює організм, позитивно впливає на кишківник, знижує рівень холестерину, в своєму складі не має алергенів. Але, все ж, головним підсолоджувачем в раціоні його робити не потрібно, особливо, якщо актуальна підтримка маси тіла. Все добре в міру.
Мальтодекстрин для фармацевтичної галузі
З урахуванням поліфункціональності й примітних характеристик цієї сполуки, не викликає подиву її затребуваність і в фармацевтиці. Декстринмальтозу використовують при виготовленні різних ліків: таблетованих і порошкоподібних, у вигляді сиропів та в інших формах. Вона виступає наповнювачем для введення активних речовин, підсолоджувачем, покращувачем однорідності й розчинності, сприяє кращому засвоєнню медикаментів, а також зменшує вологопоглинальні якості гігроскопічних інгредієнтів для фармацевтичної промисловості. До складу ліків і БАДів, до слова, вводиться і в якості пребіотика. Патока допомагає рости і розвиватися корисній мікрофлорі в кишківнику, тим самим перешкоджаючи виникненню дисбактеріозу. Внормовує показники роботи кишківника й удосконалює травлення.
Косметологічне використання мальтодекстрину
Яке значення зазначеного вуглеводу для косметології? Без неї не обходиться виробництво великого переліку косметичних засобів, зокрема найрізноманітніших кремів, гелів, бальзамів, масок, рум’ян, пудр, присипок, шампунів, зокрема сухих, ополіскувачів, зубних паст, мила ручної роботи і багатьох інших продуктів косметичного та гігієнічного характеру для тіла, обличчя, голови. Тут ця добавка відома, головним чином, як структуроутворювач допоміжного характеру.
Властивості мальтодекстрину, актуальні для косметології:
- очищення і звуження пор шкіри;
- захист шкірних покривів, підвищення їх еластичності;
- пом’якшення й живлення клітин шкіри;
- зволоження, гідроколоїдні властивості;
- антивіковий вплив, боротьба з мімічними зморшками;
- підтримка однорідної текстури, стабільної консистенції, перешкоджання розшаруванню косметики;
- емульгування, розпушення, регулювання в’язкості, розм’якшення;
- антикристалізаційні здатності;
- фіксація й інтенсифікація аромату кінцевого продукту;
- виконання ролі консерванту, сповільнювача колірних змін (зберігає початковий колір косметики, передбачений виробником).
Що чудово, для шкіри цей косметичний інгредієнт є абсолютно безпечним.
Мальтодекстрин у текстильному виробництві
Роль цього реактиву при виготовленні текстилю полягає в максимізації зносостійкості та поліпшенні зовнішнього вигляду (наданні презентабельності, естетичності) не тільки тканин, але й пряжі. Застосування декстринмальтози в текстильній галузі – чудова альтернатива накрохмалюванню.
Процес, в якому задіюється речовина, називається апретуванням. З неї сьогодні популярно створювати апрети, тобто спеціальні робочі середовища для обробки текстилю як зовні, так і зсередини (просочення). Завдяки апретам, тканини стають жорсткішими, зносостійкішими, не мнуться, не піддаються зсіданню, дії вологи і вогню.
Питання про користь і шкоду мальтодекстрину, вплив речовини на організм
Вище ми побіжно то тут, то там торкалися питань користі та шкоди, безпеки/небезпеки, плюсів і мінусів. Зараз хочемо все систематизувати й підсумувати. Знаючи, наскільки широке застосування цієї сполуки, вкрай важливо розібратися, чи варто побоюватися або ж, навпаки, завжди віддавати перевагу мальтодекстриновмісній продукції.
Перше, що хочемо сказати: є необхідність враховувати не просто наявність у складі їжі мальтодекстрину, але й його походження. Звичайно, не всім і не завжди, але тут існує кілька нюансів. По-перше, якщо актуальна непереносимість глютену, хворим на цукровий діабет, а також тим, хто бореться із зайвою вагою, важливо обходити стороною пшеничну патоку. Кукурудзяний мальтодекстрин сприймається людським організмом набагато краще. По-друге, маркування «без цукру» на продукції, яка містить цю речовину, зовсім не означає, що вживання можливе в необмежених обсягах. Не варто забувати, що ця сполука аналогічно підвищує концентрацію глюкози в крові, як і звичайний цукор. Дозувань завжди важливо дотримуватися.
Позитивні сторони мальтодекстрину:
- сприяння росту корисної мікробіоти в кишківнику, профілактика дисбактеріозу;
- нерозщеплення в шлунку, очищення шлунково-кишкового тракту;
- сприятливий вплив на кишківник і травлення, загалом;
- виведення радіонуклідів та інших шкідливих сполук;
- зниження кількості холестерину;
- великий перелік різнопланових функцій при введенні в продукцію;
- заміна жиру в дієтичних продуктах харчування;
- непровокування алергійних реакцій.
Що стосується шкоди речовини, то вона, м’яко кажучи, злегка перебільшена, і то переважно тими, хто не сильний у цій темі. Медики та фахівці інших галузей стверджують, що боятися цього додатку не варто. Позитивний вплив на організм набагато значніший, ніж негативний. Єдине протипоказання – цукровий діабет, оскільки, у зв’язку з високим глікемічним індексом, цей полісахарид істотно підвищує рівень глюкози в крові. Крім того, слід проявляти пильність з продуктами харчування для дітей. При незбалансованому введенні патоки в дитячий раціон можливе невідповідне віку збільшення маси тіла, а також здуття живота, метеоризм. Щодо вагітних жінок, то і для них заборони немає. При відсутності індивідуальної нестерпності до компонентів речовини вони можуть вживати в їжу мальтодекстриновмісні продукти з тим лише нюансом, щоб ретельніше стежити за дозуванням. Надмірне вживання загрожує швидким набором ваги при малоактивному способі життя.
Ще таке... Низка досліджень стверджує, що декстринмальтоза, всупереч сказаному вище про плюси, може навпаки погано позначатися на кишковій мікрофлорі, пригнічуючи ріст корисних бактерій, а відтак погіршувати травлення та імунітет, на додачу сприяти виживанню сальмонели і провокувати деякі хронічні запальні недуги, погіршуючи кишкові протимікробні захисні механізми. Звідки настільки суперечливі відомості? – З подивом запитаєте ви. Відповідаємо, щоб розвіяти всі сумніви: ці дослідження проводилися із застосуванням дуже великих доз речовини. Описана шкода можлива при вживанні ну дуже великих обсягів добавки, настільки великих, скільки в харчову продукцію і близько не вводиться. Дози мальтодекстрину, використовувані виробниками харчової, фармацевтичної та іншої продукції, вважаються абсолютно безпечними, ну і, звичайно, як уже говорилося, корисними. У будь-якому випадку завжди потрібно прислухатися до свого організму і рекомендацій фахівців, купувати якісну продукцію від надійних виробників.
Сподіваємося, наша стаття була для вас корисною та цікавою. Бажаємо, щоб і вам мальтодекстрин приносив тільки користь!