Пошук

Харчова добавка Е575 Глюконо-Дельта Лактон. Де застосовується?

E575

У наш час існує чимало харчових добавок, що належать до певних груп і більш чи менш активно застосовуються не тільки в харчопромі, а й у фармацевтичній, косметичній та інших галузях. Одні з них отримали значніше поширення, інші затребувані менше. Якісь не несуть жодної шкоди здоров’ю людини, а щодо безпеки інших повсякчас точаться суперечки. Що може знадобитися, для вирішення яких завдань, чи варто вводити те або інше доповнення в їжу? – Відповіді на ці та інші запитання сьогодні мега актуальні і вимагають висвітлення далеко не в одному матеріалі. Сьогодні ж ми з вами не будемо захоплювати все можливе – сконцентруємося на одному з важливих аспектів теми. А саме поговоримо про харчову добавку під кодом Е575, дізнаємося, що вона таке, якими властивостями володіє, для чого потрібна, в яких сферах застосовується, є шкідливою чи корисною, а також з’ясуємо, де найкраще купити цей продукт оптом в Україні. Тож почнемо.

Що таке глюконо-дельта-лактон? Які його характеристики і властивості?

Глюконо-дельта-лактон (глюконолактон, глюконо-δ-лактон, Gluconolactone, Glucono-δ-Lactone, або скорочено – ГДЛ) – це:

  • циклічний внутрішній ефір глюконової кислоти;
  • кислотна форма глюкози у формі кільцевої молекули, що складається з шести вуглецевих атомів, з’єднаних з ОН-групами;
  • хімічна речовина з молярною масою 178,140 г/моль і формулою C6H10O6;
  • білий або кремовий дрібнокристалічний порошок, позбавлений смако-ароматичних характеристик (можливе відчуття солодкої кислинки, але не специфічного різкого смаку або запаху);
  • популярна добавка до їжі E575 з категорії стабілізаторів-емульгаторів.

Цікаво знати! Молекула глюконової к-ти містить карбоксогрупу і гідроксогрупи. Відтак ця речовина зарахована до двох класів: до спиртів і кислот. Це і пояснює її здатність до формування внутрішніх ефірів, одним з яких, виступає Glucono-δ-Lactone.

Цей реактив є гігроскопічним. Йому характерне чудове поєднання з більшістю активних компонентів, корисні властивості яких він в результаті інтенсифікує. Піддається легкому розчиненню в таких середовищах, як вода і гліцерин, чого зовсім не скажеш про етанол і рослинну олію. У воді гідролізується і зворотно перетворюється в глюконову кислоту, при цьому знижується кислотність середовища. Прискорити гідроліз можна за допомогою високих температур і великого рівня рН. Т плавлення речовини становить 150-153 °С.

Знаходження в природі й отримання. Глюконо-δ-лактон – продукт природного походження. У природних умовах він є інгредієнтом сухофруктів. Достатні кількості цієї органічної активної сполуки присутні в родзинках.

Синтез можливий під час бактеріального бродіння глюкози і шляхом прямої кристалізації з H2O-розчину глюконової к-ти, видобутої біологічним способом, доведеної до 80 % концентрації та дегідратованої. Завершальний вплив низької температури дає осад глюконолактону.

Синтезований ГДЛ, купити який сьогодні можна за різними цінами, містить не менше 99 % головного компонента. Що ще може входити до його складу? Близько 1 % домішок, як правило, припадає на вільну глюконову кислоту і залишкові сахариди.

Упакування, транспортування та зберігання. Загалом, упаковують цю сполуку по-різному. Зазвичай, для цієї мети використовують паперові або ПП мішки з вологозахисними вкладками місткістю 25 кг. Іноді здійснюють фасування у фольговані ПЕ пакети, оснащені багаторазовими застібками. При покупці великих партій на опт стає актуальним фасування по 1000 кг і більше. Перевезення – стандартне: все те саме, що і з іншими хімічними продуктами. Що стосується зберігання, то тут потрібно дотримуватися низки правил:

  • зберігайте речовину в темному і прохолодному приміщенні, запобігаючи впливу сонячного світла;
  • стежте, щоб було сухо і чисто;
  • тримайте упаковку щільно закритою;
  • щодо злежування, якщо таке виявиться, не переживайте, оскільки воно зовсім не погіршує корисних властивостей.

Глюконо-дельта-лактон – де актуальне застосування?

Сполука, що розглядається, як ви вже, напевно, зрозуміли, будучи харчовою добавкою, знаходить застосування в харчовій промисловості. Тут вона слугує кольоростабілізатором, підкислювачем, в’яжучим компонентом, емульгатором, антисептиком, а також виконує деякі інші функціональні завдання.

Крім харчопрому, Gluconolactone задіюють у хім. промисловості, будівництві, фармацевтичній та косметологічній галузях. З його допомогою здійснюють металоочищення і синтезують органічні речовини.

Значення ГДЛ для харчової промисловості

Харчопром можна сміливо назвати головним напрямком, який відчуває потребу в глюконо-дельта-лактоні. Тому вважаємо за необхідне приділити саме йому першочергову увагу.

ГДЛ – це органічна активна сполука, яку застосовують в м’ясному, молочному, рибному та інших сегментах харчової галузі. Її специфічні властивості пояснюють широту можливостей при використанні. Вона важлива як емульгатор, формоутворювач, стабілізатор, антиоксидант і синергіст антиокислювачів, регулятор кислотності та розпушувач (перешкоджає злежуванню і утворенню грудок). З її допомогою можна скорочувати час дозрівання продуктів, надавати їм необхідного забарвлення, підвищувати його інтенсивність і стабільність, а також інтенсифікувати вплив антиоксидантів. Завдяки цій добавці скорочується час термічної обробки, що дозволяє на виході отримувати збільшені обсяги готової продукції.

З яким завданням буде справлятися зазначена речовина в тій чи іншій ситуації, залежить від сегменту, в якому її застосовують. Коротко про основні з них:

  • прискорення дозрівання і забарвлення, стабілізація консистенції їжі, а саме природних кулінарних напівфабрикатів і ковбасної продукції (як сирокопчених ковбас, так і варених, плюс сосисок і рулетів);
  • запобігання появі грудок, розпушування тіста для випічки різної хлібобулочної продукції;
  • інтенсифікація обробки риби і морепродуктів (їх соління та маринування), подовження термінів придатності;
  • виконання ролі частини заквашувального препарату для сиру, що скорочує коагуляцію, підвищує термін придатності та поліпшує якісні параметри;
  • загущення соєвого сиру, завдяки чому він стає ніжнішим і білішим;
  • виконання ролі желеутворювача при виготовленні сиру й кисломолочної продукції;
  • підкислення і стабілізація pH в консервах з овочів та фруктів, а також в молочних десертах;
  • коригування кислотного рівня в соках, спредах, сиропах, джемах, конфітюрах, фруктових начинках і чаях.

У зв’язку з такою властивістю цього матеріалу, як уповільнений гідроліз, з його участю відбуваються такі процеси: желювання білкової маси, стабілізування консистенції, фіксація колірно-ароматичних параметрів, поліпшення органолептики і смаку, зменшення сировинних втрат під час переробки, максимізація виходу готової їжі, пригнічення життєдіяльності патогенних мікроорганізмів.

Е575 може входити до складу галет і галетного печива, тіста для піци, рису, макаронних виробів, спортивних напоїв, соусів і приправ, а також інших харчових добавок-комплексів, зокрема ароматизаторів. Завдяки їй можна осаджувати білок (суміш формується і твердне після розливу), зменшувати обсяги внесених нітратів, підкислювати за умови належної консистенції, отримувати хорошу альтернативу дріжджам (порошок для випічки, що характеризується поступовим утворенням газу). Здатність Glucono-δ-Lactone формувати сполуки з іонами металів – передумова посилення дії антиокислювачів.

Кілька слів про виробництво сирокопчених ковбас і роль у них глюконо-дельта-лактону. Відомо, що процес цей досить складний і тривалий. Отже, актуальна потреба його прискорення. Скоротити дозрівання і сушку можна за допомогою ГДЛ та технології його застосування, що передбачає вирішення питань кольороутворення, структурних трансформацій, інтенсифікації смако- і ароматоформування. Зовнішній вигляд, смак і забарвлення, а також термін придатності харчової продукції залежать від кислотного рівня. Якщо внести E575 з розрахунку до 3 грамів на кілограм, скажімо, ковбасної сировини, pH можна поступово знизити, прискоривши, таким чином, природне бактеріальне дозрівання ковбаси. Що стосується подовження термінів придатності, то тут слід враховувати таке: тривале зберігання їжі, в складі якої є Е575, призводить до появи кислуватого стороннього присмаку.

При виготовленні сирів, зокрема сичужних, тофу і пресованого кисломолочного сиру, ця добавка слугує коагулянтом, синергістом антиоксидантів і стабілізує консистенцію. За рахунок того, що вона стабільно повільно сквашує виробничу масу, нівелюється потреба застосовувати типової якості молоко. Це передумова її затребуваності в сироварному напрямку. Завдяки їй тут також досягається добротна пористість структури, забезпечується належне збереження вологи при зберіганні, реалізується можливість застосування сухого білкового порошку з подальшим додаванням ферментів, які формують високощільний згусток у самій стерильній упаковці (наприклад, сир фета). Але і це ще не все. ГДЛ продовжує термін придатності сирної продукції до 1 року, сприяє дозріванню згустку при зниженій сольовій концентрації, гальмує білкове осадження в соєвому молоці при виготовленні тофу (маса потроху згущується після розливу в окремі ємності, стає майже бездоганно стерильною, набуває білосніжної і ніжної консистенції). А з огляду на чудове змішування з іншими коагулянтами, реалізується можливість готувати різні сорти сиру і проводити цікаві експерименти зі смаковими добавками.

У хлібопекарській справі на перше місце виступають ролі розпушувача і антизлежувача. Gluconolactone поєднують з лужним інгредієнтом пекарського порошку (як правило, це харчова сода). Внесення рідини приводить до плавного виділення вуглекислоти в тісті під час випікання. За Е575 – скорочення часу виготовлення хлібобулочних виробів, поліпшення якісних параметрів м’якушки, збереження м’якості випічки протягом тривалого періоду і збільшення кінцевих обсягів. У технологічний процес виробництва піци цей емульгатор доданий, позаяк тісто завдяки йому стає більш розтяжним і еластичним.

Важливо! Оптимальні кількості введення добавки, що розглядається, в різну їжу становлять 0,15-2 %.

З огляду на все сказане вище, логічно, що сьогодні більшість виробників м’ясних і ковбасних виробів застосовує цю добавку. Без неї складно уявити сирне виробництво, хлібобулочний сегмент та інші напрямки. Все тому, що при безлічі функцій, які вона покликана виконувати, ще й вважається нешкідливою для людини. Активне застосування ГДЛ в харчопромі та інших сферах – ситуація цілком закономірна і обґрунтована.

Глюконо-Дельта Лактон і косметологія

Глюконолактон – це також добавка, популярна в косметичній індустрії як регулятор кислотності, що пом’якшує агресивну дію активних компонентів, і хелатор. Перелік косметичних засобів, у складі яких її можна побачити, чималий, з огляду на унікальний вплив на шкіру і волосся. Це, зокрема, тоніки та біотоніки, шампуні, бальзами, скраби, дезодоранти, креми після гоління й епіляції, а також для рук і обличчя, зволожувальні гелі, в т.ч. для душу. Це і сонцезахисні засоби, креми для ніжної шкіри навколо очей, зволожувальні флюїди, очищувальна косметика і засоби для зняття макіяжу, пілінги, ліфтинг-маски і підтягувальні сироватки. Це також багато іншої косметики та гігієнічних засобів, призначених для догляду за шкірою різних типів, волоссям і ротовою порожниною. Цю субстанцію допустимо використовувати в дитячих лінійках, позаяк у зв’язку із гіпоалергенністю вона не здатна нашкодити ніжній дитячій шкірі. Не переоцінити її значення в якості функціонального інгредієнта у антивікових продуктах і засобах для проблемної, запаленої, сухої, тонкої, втомленої шкіри. У складі вітамінних сироваток і нічних відбілювальних кремів підсилює дію антиоксидантів, допомагаючи шкірі протистояти вільним радикалам.

З позитивних моментів Е575 зазначимо такі:

  • сприяння виробленню колагену і кератину;
  • тривале зволоження;
  • підтяжка + розгладження + зміцнення дерми;
  • тонізуюча дія, підвищення пружності та еластичності;
  • забезпечення м’якості й шовковистості;
  • ефективна боротьба з дрібними зморшками, вугровим висипом (зокрема, освітлення камедонів), висипаннями інших генез і низкою інших негативних проявів;
  • позбуття вікових пігментних плям;
  • заспокійлива дія на шкірні покриви;
  • вирівнювання мікрорельєфу, поліпшення текстури і відтінку шкіри, забезпечення її свіжості та здоров’я;
  • відновлення природного захисного бар’єру шкіри;
  • кератолітична дія;
  • антиоксидантний ефект;
  • фотозахист, запобігання згубному впливу ультрафіолету.

Обсяги цієї добавки в косметиці можуть перебувати в діапазоні 0,5-2 %. У косметичних продуктах для дітей це, як правило, 0,75 %, у зволожувальних кремах – до 1,5 %, у миттєво діючій косметиці – до 2 %.

Gluconolactone – це ефективний, унікальний і універсальний інгредієнт косметичних продуктів, покликаний піклуватися про вашу красу! Він чудовий як делікатний пілінг. Не переоцінити його значення в спекотний літній період. Ні, повністю позбутися від надмірної пігментації і нерівностей не вдасться, але шкіра явно покращає. Якщо актуальне її зволоження, Е575 – те, що треба! Молекули цього ефіру досить великі, а тому затримуються в роговому шарі, забезпечуючи стабільне живлення шкіри вологою, унеможливлюючи пересихання в спекотну погоду.

Як уже згадувалося, цей матеріал важливий і для волосся. У складі засобів для догляду за ним не тільки регулює кислотний рівень, а й реалізує спеціальний догляд. Зволожуючи і доглядаючи по всій довжині, робить пофарбоване, ослаблене, схильне до сухості й пористе волосся більш здоровим і зовні, і внутрішньо. Для власників тонкого кучерявого волосся це неймовірна знахідка, яка дозволяє впоратися з вічною проблемою, а саме робить волосся більш слухняним. Крім того, підвищує зручність щоденного догляду за ним.

І ще. ГДЛ характерний певний консервувальний вплив. Але як єдиний консервант у косметичному засобі не використовується. У більшості випадків компонується з іншими речовинами цієї категорії, наприклад, з бензоатом натрію. Той, в свою чергу, здійснює виражені антибактеріальний і антисептичний впливи, інтенсифікуючи в результаті благотворну дію на шкіру Glucono-δ-Lactone. Таким чином, забезпечується синергічний ефект.

Глюконо-дельта-лактон: користь чи шкода?

З урахуванням активного застосування цієї субстанції в харчовій і косметичній галузях, вважаємо за необхідне розглянути таке питання, як її безпека/небезпека. Чи несе вона якусь шкоду? Чи здатна нашкодити людині? А, може, навпаки, корисна і показана для вживання? Отож, з’ясуємо.

Перше, що потрібно враховувати, це те, що реактив, який розглядається, належить до органічних. Він абсолютно безпечний для людей, оскільки досі не знайдено аргументів, які свідчили б про протилежне. Глюконо-d-лактон допущений до застосування в харчопромі майже в усьому світі, зокрема і в Україні. Допустима норма не встановлена. Тобто, якщо бачите на упаковці котрогось товару код Е575, можете сміливо купувати, позаяк у ньому міститься безпечний стабілізатор і антиоксидант. Якщо мова йде про косметичний засіб, то це натуральний продукт, який гарантує здоров’я шкіри і волосся.

Щодо користі, то вона полягає в здатності інтенсифікувати дію інших антиоксидантів. Сама по собі добавка повною мірою не нейтралізує нітрати й інші шкідливі компоненти, проте їхній негативний ефект істотно мінімізує. На її користь говорить і можливість застосування в медицині. ГДЛ як допоміжний проміжний компонент використовують при виготовленні ліків, як от глюконату кальцію, і дезінфікуючих засобів, наприклад, глюконату хлоргексидину.

Цій речовині характерне повне засвоєння організмом. Вона гіпоалергенна, токсичного або іншого негативного впливу не здійснює. При разовому прийомі 20 г можливий короткий проносний ефект. Але у випадку з вживанням ГДЛ-вмісних продуктів харчування це малоймовірно, оскільки в них частка цього додатку не може перевищувати 3 грами.

При роботі з розглянутою речовиною варто запобігати її вдиханню і контакту зі слизовими рота, носа, очей. Для шкірних покривів жодних ризиків немає, про це не варто турбуватися.

Де купити Е575 в Україні найкраще?

Хочете купити в Україні глюконо-дельта-лактон недорого і зі швидкою доставкою? Компанія «Система Оптимум» готова прийняти вашу заявку на придбання просто зараз. Будь-які обсяги цього хім. продукту (як великим, так і дрібним оптом) доступні для підприємств різних галузей, зокрема, для харчових, косметичних та інших. Якість підтверджує відповідний сертифікат. Доставка в будь-який регіон країни – в терміни, обумовлені з замовником. Звертайтеся!

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *