Пошук

Бензоат натрію. Що це таке

Бензоат натрия

Бензоат натрію – це сполука бензойної кислоти, а точніше натрієва сіль C7H6O2. На вигляд це біла порошкоподібна/гранульована маса без смаку і запаху (або ж з легким бензальдегідним запахом). Молярна маса – 144,11 г/моль, густина – 1,44 г/см³. Формула: C6H5CO2Na.

Бензоат натрію – це добавка до їжі Е211, консервант. Ефективно пригнічує життєдіяльність дріжджів та цвілі, зокрема тих її видів, що формують афлатоксини. Діє гнітюче на активність ферментів, відповідальних за ОВР, у клітинах, а також тих ферментів, які розщеплюють жири та крохмаль. Принцип дії такий: натрій бензойнокислий надходить у клітину, підвищуючи внутрішньоклітинну кислотність. У результаті сильно гальмується гліколіз крохмалю та жирів, шкідливим мікроорганізмам немає чим підживлюватися, тому вони спочатку зупиняються в розвитку, а потім гинуть.

У природному середовищі ця речовина міститься в невеликих обсягах у таких продуктах: чорнослив, родзинки, яблука, журавлина, гірчиця, кориця, гвоздика. Для використання в промислових масштабах її добувають у процесі реакції нейтралізації, коли на бензойну кислоту діє натрій гідроксид.

Е211 у наш час додають до значної кількості харчових продуктів: консервовані вироби з риби і м’яса, маргарин, майонез та кетчуп, продукти з плодово-ягідної сировини, солодку газовану воду. При цьому обов’язковим є відповідність дозувань дозволеним нормам. Наприклад, для м’ясної продукції – це 1-4 г/кг, для кільки – 2,6 г/кг, для рибної ікри та консервів – 1-2 г/кг, для маргарину і напівфабрикатів з овочів, фруктів та ягід – 1 г/кг. У солодку їжу (джем, повидло, мармелад, різноманітну кондитерку) цю добавку вносять у кількості 0,5-0,7 г/кг, у напої, що не містять алкоголь – 0,15 г/л, у слабоалкогольні – 0,2 г/л.

Численні досліди показали, що ця субстанція характеризується відносною безпекою для людини. Однак, у деяких випадках можуть проявитися алергії та деякі дрібні побічні явища, наприклад, кропив’янка. Крім того, якщо її вносити в продукти, що містять вітамін С, не виняток – формування бензолу, що є канцерогенним фактором.

Бензоат натрію – це також робочий матеріал для інших сфер промисловості. У медицині та косметичній галузі слугує, аналогічно як і в харчопромі, консервантом, антибактеріальним агентом при створенні ліків, косметики та парфумерії. Може бути компонентом комплексних препаратів з відхаркувальною дією. Часто входить до складу шампунів, гелів для душу та зубних паст.

У технічних напрямках ця сполука – головна складова частина антикорозійного паперу марки А. Завдяки їй вдається ефективно захищати деталі з алюмінію й гальванопокриття. У піротехніці виступає запорукою ракетного свисту при зльоті (надання звукових ефектів феєрверкам).

Як бачите, бензоат натрію – важливий учасник різних промислових галузей: харчової, фармацевтичної, косметичної, піротехнічної та ін. Його консервуючі властивості дозволяють подовжити термін зберігання різної продукції, але цим функціонал цього реактиву не обмежується. При тому, якщо не перевищувати рекомендовані дозування й застосовувати її правильно, ця речовина не буде становити небезпеки для людей, що і пояснює активність її використання.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *