Пошук

Метилпарабен – це…

Метилпарабен

Метилпарабен, ніпагін, метил-4-гідроксибензоат, E218 – все це синонімічні назви хім. сполуки, метилового ефіру п-оксибензойної кислоти. Має вигляд кристалічної маси білого кольору, володіє специфічними ароматичними характеристиками. Розчиненню у воді піддається краще, порівняно з ін. ефірами. Формула: C8H8O3.

Отримання цієї речовини здійснюють, виконуючи карбоксилювання натрієвого феноляту оксидіфенілу вуглекислотою із задіянням підвищеного тиску. Далі йде безпосередньо відділення самої речовини від 2-гідроксибензойної кислоти + обробка метиловим спиртом. Можливий синтез природнішим способом, оскільки вона міститься в деяких рослинах, зокрема, в чорниці.

Метилпарабен – це добавка групи сульфітів, належить до найпоширеніших консервантів та антисептиків, який додають у харчові продукти, ліки та косметичні засоби. Ефективно оберігає товар від передчасного псування, запобігаючи розмноженню безлічі мікробів, грибків та бактерій. При цьому вплив на грампозитивні бактерії вищий, ніж на грамнегативні й цвіль. Крім того, протистоїть бродінню, гниттю та іншим процесам розпаду. Дуже добре справляється з роллю хімічної добавки-стерилізатора: у якості дезінфектанта і для результативної зупинки дозрівання вин.

Де присутній? Е218 входить до значного переліку, головним чином, консервованих продуктів харчування, але не тільки:

– джеми, варення, желе, фруктові, ягідні, овочеві солодощі;

– несолодкі желейні суспензії, призначені для покриття м’ясопродуктів, які є консервами і випускаються в жерстяних та скляних банках;

– в’ялена м’ясна продукція;

– супи, рідкі бульйони, сухі сніданки;

– кондитерка, у якій – великий відсоток цукру (наприклад, шоколад, цукерки, доповнені начинкою);

– БАДи.

Деякі з косметичних засобів, де також може бути присутнім цей консервант: шампуні, лосьйони, креми, гелі для душу та ін.

Дозволений до використання майже у всьому світі. Найчастіше не використовується окремо, а компонується з бензоатом натрію та ін., транс,транс-2,4-гексадієновою кислотою, сорбатом калію, феноксиетанолом або імідазолідинсечовиною.

Чи безпечно? Ця сполука важлива і часто використовувана в харчопромі, фармацевтиці та косметичній галузі. Однак до її застосування необхідно підходити обережно.

З організму виводиться у складі урини, практично не видозмінюючись. За добу допустимо вживати максимум 10 мг на 1 кг ваги. Така доза характеризується абсолютною нешкідливістю. На доказ безпеки вчені наводять той факт, що ніпагін легко переробляється ґрунтовими бактеріями, тобто біологічної й еконебезпеки не провокує. Про шкоду метил-4-гідроксибензоату науково доведених відомостей поки що немає. Тим не менш, захоплюватися продукцією, яка містить розглянутий компонент, не варто.

Серед можливих негативних наслідків:

– шкірні алергії при контакті зі значними обсягами матеріалу + супроводжуючі їх свербіння, почервоніння;

– інтенсифікація впливу УФ променів, а відтак – прискорене старіння шкіри (уникнути цього можна, додаючи до косметики UVB-фільтри у ролі антагоніста);

– рак молочних залоз (не підтверджено, інформація на рівні припущень);

– активність естрогенів.

 

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *