Пошук

Де застосовують вуглеамонійну сіль?

Углеаммонийная соль

Вуглеамонійна сіль (двовуглекислий амоній, бікарбонат/гідрокарбонат амонію) – це речовина неорганічної природи, кисла сіль NH4 і H2CO3 у вигляді білої твердої маси, що складається з кристалів, не має яскраво вираженого аміачного запаху. Доброму розчиненню піддається в водному середовищі, не розчиняється в етиловому спирті та диметилкетоні. Перебування на повітрі приводить до поступового розкладання і випаровування з утворенням аміаку й вуглекислоти. З якою швидкістю відбувається розкладання, значно залежить від вологості продукту.

Двовуглекислий амоній займає в складі сухої речовини 99 %, вуглекислий – до 1 %, вода становить не більше 3 %. Матеріал вважається екологічно чистим, біологічно руйнується, тому не становить небезпеки для довкілля.

Густина – 1,58 г/см³, t плавлення – 106 °C (за умови тиску). Формула: NH4HCO3.

Застосування

Одна з основних сфер, в яких задіюють бікарбонат амонію – харчопром, а точніше хлібопекарський та кондитерський напрямки. Найчастіше з його участю виготовляють борошняну кондитерку, зокрема популярне в Європі ісландське повітряне печиво, а також різноманітні торти, шоколадні вироби, бублики та ін. Він виступає добавкою до їжі Е503, хімічним розпушувачем, замінником харчового вуглекислого амонію. Якщо порівняти застосування цих двох речовин, то дозування першої вимагає збільшення на 30 %. Щоб забезпечити їй необхідний робочий стан, варто розчинити її у воді при t до 20 °C. Потім можна вносити в емульсію/рецептурну суміш. Далі без зволікань потрібно додавати борошно.

Застосування цієї солі можливе разом з харчовою содою, дріжджами, а також окремо від цих продуктів, тобто замість них.

Використовуючи її для створення харчової продукції, важливо пам’ятати про синтез з хімічних елементів і строго дотримуватися технологічних аспектів. Спочатку Е503 токсична, але високі температури дозволяють убезпечити споживача, оскільки спричиняють розпад цієї речовини на нешкідливі компоненти. Тому продукти, що пройшли термообробку, практично безпечні.

Ще одна важлива галузь використання – сільське господарство. Тут гідрокарбонат амонію може служити добривом, яке найбільш позитивно впливає на картоплю, овочеві та кормові насадження. Також він використовуються для консервації кормів. Завдяки унікальним денітрифікуючим властивостям забезпечується уповільнення/повна зупинка ґрунтової нітрифікації. А тому скорочуються терміни дозрівання врожаю і підвищуються його обсяги. Якщо продукт як консервант задіяти в масі (фуражному зерні з високою вологістю, подрібнених качанах кукурудзи, силосі, сіні тощо), можна запобігти гниттю, досягти значного збереження поживних елементів, зменшити обсяг нітратів і кислотність корму.

Інші важливі сфери:

– органічний синтез і виробництво хімічних реагентів;

– текстильна галузь (фарбування);

– шкіряне виробництво (вичинка/нейтралізація хромових шкір);

– фармацевтика (створення ліків, зокрема сиропів від кашлю і нашатирного спирту);

– косметичний напрямок (стабілізація кольору косметики);

– виноробство (прискорення ферментації);

– флотаційні процеси;

– металургія;

– урановидобувна промисловість.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *