Пошук

Обладнання для зернових лабораторій

зерновая лаборатория

Зерно може застосовуватися для різних цілей у харчовій, комбікормовій та інших галузях промисловості. Але в будь-якому випадку воно вимагає суворого контролю якості для його застосування в тій чи іншій сфері (створення борошна, кормів тощо). Після збору зерно надходить на підприємства для переробки, де і визначають його різноманітні якісні характеристики, починаючи від смаку, кольору і запаху, вмісту вологи і температурних показників, закінчуючи засміченістю і ураженням комахами. І якщо іноді частину з цих характеристик можна визначити, використовуючи органи чуття людини (не завжди, правда, результати будуть максимально достовірними), то при аналізі більшості з них не обійтися без спеціального обладнання для зернової лабораторії.

Принципи, за якими аналізують стан зерна, стандартизовані. Є загальні вимоги, що визначають якість на різних етапах: закупівля, зберігання, переробка. І цим вимогам повинна відповідати кожна партія. Документ – сертифікат якості – може оцінювати окрему партію сировини або продукцію, що випускається серійно.

Повернімося до характеристик, вони бувають основними (об’ємна маса, скловидність, якісний стан та кількісна присутність сирої клейковини, відсоток дрібних зерен та ін.) і додатковими (хім. склад, активність ферментів, мікроорганізми…). Точність результатів залежить від обладнання і від умов, створених для процесу аналізу. Зразок вилучається з партії, для чого також застосовуються спец. пристрої і що також регламентується стандартами. Після цього безпосередньо і здійснюється контроль. Наскільки якісне зерно, можна визначити, поєднавши багато різних ознак, кожна з яких вимірюється в певних одиницях і важлива по-своєму.

Устаткування для зернової лабораторії. Без чого не обійтися?

Сучасна зернова лабораторія – це приміщення, оснащене всією необхідною сукупністю контрольно-вимірювальних пристроїв для визначення найрізноманітніших параметрів. Ваги і вологоміри, пристрої для аналізу клейковини, відмивання і відтискання, діафаноскопи та мілітесламетри, білизноміри й млини, преси, роздільники, сушильні шафи та інші агрегати.

Щоб вам було легше зробити вибір, розгляньмо популярне обладнання, що застосовується в різних процесах визначення якості зерна.

Лабораторні млини. Пристрої, що використовуються для подрібнення зразків зерна з метою їх подальшого аналізу. У наші дні великою популярністю користуються моделі ЛМТ-2 і ЛЗМ-1. Перша виглядає як корпус, на якому встановлена плита з циклоном. До її переваг можна зарахувати:

– наявність регульованого автодозування продукту, який подається;

– самоочищення дозувальної системи, камери розмелювання та продуктового каналу;

– армований ремінь, що складається з багатьох шарів, не витягується й не потребує регулярної натяжки;

– відсутність заклинювання крильчатки при подрібненні великих зерен, завдяки спеціальній формі;

– ефективне очищення повітря за рахунок використання особливої тканини для фільтрації.

Другу модель млина становить електродвигун, умонтований в корпус. Угорі кріпиться склянка для розмелювання з пластмаси, армованої металом. Серед примітних особливостей: висока якість склянки, надійний і довговічний електричний двигун, сталевий ніж.

Прес ручний ПРОМ-1. Загалом, преси використовують для отримання проб шляхом відтискання. Ця модель відрізняється малими габаритами і вагою, зручною конструкцією, можливістю фіксації подачі постійного тиску, простотою і надійністю експлуатації та обслуговування, тривалим терміном роботи.

Сита лабораторні. Їх призначення – допомога в сортуванні на фракції, відповідно до величини зерен продукту. Результат залежить від розмірів комірок сита. Оптимальний варіант – модель діаметром 200 мм з повіркою. Можливі матеріали виготовлення: нержавіюча сталь і латунь.

Розділювач зерна УДЗ-1М. Універсальний прилад, призначений для перемішування і відділення наважок з проб, обсяг яких не перевищує 8 л. Працює за принципом багаторазового квартування зернового потоку на розташованих одна за одною секціях ділення і змішання. Пристрій не потребує спец. підготовки персоналу, просто встановлюється у вертикальному стані за допомогою регулювання гвинтів-опор. Наважки точної маси створюються оперативно. Дільник підходить для різних сипких продуктів.

Ваги-вологоміри Radwag МА-50С і Radwag МА-50Х. Сучасні електронні лабораторні пристрої, за допомогою яких визначають масу і відносну вологість. Розрахунок результатів і завершення процесу відбуваються автоматично. Час виконання вимірювань значно менший, порівняно з традиційними методами визначення вмісту вологи. Контролювати процес можна через оглядове вікно в корпусі приладу. Простота застосування, виведення результатів на друк, багатопрограмна пам’ять сушки – це лише мала частина переваг цих моделей.

Ваги-вологоміри АXIS ADGS-50 і АXIS ADGS-100. Ще одні популярні модифікації пристроїв, що вимірюють масу і вологість. Забезпечують точний і швидкий аналіз. Дають можливість вибирати формулу розрахунку, встановлювати температуру і програмувати завершення процесу.

Білизномір Блік-РЗ. Прилад, що дозволяє здійснювати експрес-оцінку сорту борошна згідно з білизною, а, отже, контролювати виробничий процес і якість борошна. Зупинити вибір на цій моделі вигідно через низку причин:

– завдяки мікропроцесорній системі забезпечуються вимірювання, обробка результатів і контроль працездатності пристрою;

– результати виводяться на цифровий індикатор і на ПК, що дозволяє формувати базу даних.

Вимірювачі білості борошна ВББ-1М і ВББ-2М. Пристрої, призначені для виконання аналогічного попередньому пункту завдання. З їх допомогою визначають білість, головним чином, житнього та пшеничного борошна. Вони елементарні в експлуатації і дають точні результати, проходять атестацію в держорганах.

Вимірювачі деформації клейковини. Задіюються в процесі визначення якості клейковини зерна пшениці/пшеничного борошна. Для роботи добре підходять модифікації ВДК ІМ і ВДК ЗМ. Перша – механічна, друга – електрична. Обидві прості й надійні, працюють навіть зі слабкою клейковиною, мають тривалий термін експлуатації.

Прилад для визначення пористості хліба УОП-01. До застосування цього пристрою вдаються, коли необхідно з хлібобулочного продукту виділити конкретного обсягу зразок. А на основі цього зразка вже і визначають пористість хліба. Складається пристрій з каліброваного циліндра, поршня, склянки і ножа. Головна його перевага – простота експлуатації.

Діафаноскоп ДСЗ-3. Коли потрібно досліджувати скловидність і колір зерна, тоді вдаються до цього устаткування, це у його функціональних обов’язках. Аналіз виконується на основі оптичних властивостей, тобто принцип роботи полягає в різній здатності зерен пропускати світловий потік. Пристрій має невелику вагу і габарити, ефективно справляється зі своїм призначенням.

Інфрачервоний аналізатор ІК Інфраскан. Його використовують тоді, коли потрібно визначити вміст у зерні різних компонентів: жиру, клітковини, крохмалю, вологи тощо. Може працювати автономно і спільно з ПК. Стрибків напруги в електромережі і збільшеної вібрації не боїться. Крім того, в приладі передбачене автоматизоване створення проб, плюс термоконтроль.

Газовий хроматограф Кристал 5000 М. Цей тип пристроїв, в цілому, використовують як для якісного, так і кількісного аналізу. Модель Кристал 5000 М, зокрема, поєднала в собі найкращі аспекти попередніх виробів та інженерні новинки. Витрати і тиск газів регулюються електронним способом, а обсяги термостату дозволяють розміщувати будь-які колонки. Працювати з цим хроматографом, а також обслуговувати його просто і комфортно.

Бути повністю обізнаними, із зерном якої якості маєте справу – це не примха, а надважливий момент роботи. Тому до вибору обладнання для комплектації зернової лабораторії необхідно підходити з усією відповідальністю.

Залишилися запитання стосовно цієї теми? Телефонуйте! З радістю допоможемо знайти на них відповіді!

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *