Пошук

Користь пропілпарабену

Пропилпарабен

Пропілпарабен (пропіл-4-гідроксибензоат) – це пропіловий ефір п-оксибензойної кислоти. Тверда речовина з кислотними властивостями, що має такі фізичні і термохарактеристики: молярна маса – 180,2 г/моль, густина – 1,0630 г/см³, t плавлення – 96-99 °С. Формула: C10H12O3.

Отримання можливе як з природних джерел, так і синтетичним шляхом. У природі входить до складу значної кількості рослин і деяких комах. Тим не менш, у найбільших масштабах виготовляється хімічним способом.

Дві основні галузі, де застосовують цей ефір: харчопром (добавка до їжі E216) і виробництво косметики, головним чином, на водній основі (різноманітні креми, шампуні, лосьйони та інші засоби). Тобто найчастіше виступає харчовим/косметичним консервантом або антигрибковою добавкою.

Незважаючи на те, що багато хто ставиться до парабенів, до яких належить і пропілпарабен, з побоюваннями, ця речовина не така страшна, як її малюють. А в деякому плані навіть корисна. Про це піде мова далі.

Всмоктування цього продукту можливе через шлунково-кишковий тракт і шкірні покриви, після чого він піддається гідролізу до C7H6O3. Сполуки саліцилової кислоти виводяться з організму разом з уриною. Таким чином, накопичення пропіл-4-гідроксибензоату не відбувається.

Пероральне і парентеральне введення не провокує токсичних впливів. У той же час, не є винятком подразнення шкіри. Що стосується хронічних отруєнь, то їх ймовірність порівняно мала. Канцерогенний, мутагенний та кластогенний ефекти не спостерігаються. Залежність не виникає.

Біологічне розкладання. Деякі мікроорганізми, для яких вона є вуглецевим джерелом, розкладають речовину, що розглядається, біологічним шляхом. Певні бактерії можуть трансформувати її компоненти у фенол через гідроліз. Тому можлива поява нових форм у матеріалах, де пропілпарабен задіюється як консервант.

Пропілпарабен як харчова добавка

Цю речовину в ролі антимікробного агента додають у майонези, соління, пюре з фруктів, кондитерку з начинкою і пиво. М’ясна і кондитерська промисловість – основні сфери задіяння.

Завдяки відсутності в складі консерванту бензойної кислоти, при потраплянні його в організм не спостерігається подразнення. Деякі дослідники заявляють про провокування добавкою Е216 онкозахворювань, інші – про можливі алергійні прояви різної інтенсивності, не наводячи при цьому цілісних доказів таких тверджень. Більш якісні аргументи свідчать лише про здатність цієї речовини підвищувати життєвий тонус кровоносних судин і артеріальний тиск.

Чим корисний C10H12O3 в складі косметичних засобів?

У наш час парабени, зокрема і пропіл-4-гідроксибензоат, вводять у значну кількість косметики. Вони в рази подовжують терміни зберігання без найменших погіршень якості продукту або трансформації його властивостей. Це найефективніші консерванти, в збільшенні термінів придатності з якими ніщо не може зрівнятися.

Як уже було згадано, організм людини на парабени реагує добре (вони не призводять до подразнень і алергій), їх виведення відбувається оперативно.

Щоб не провокувати опонентів пропілпарабену, не станемо стверджувати, що використовувати його можна в будь-яких кількостях. Застосовуйте невеликі дози – отримаєте необхідні консервуючі властивості без шкоди споживачеві.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *