Прилад Чижова: опис та призначення
Прилад Чижова модернізований цифровий, або скорочено ПЧМЦ – це пристрій, завдання якого полягає у встановленні вологісного рівня в зразках продуктів харчування. Особливістю цієї моделі є авторегулювання t робочих елементів. А мета в глобальному сенсі виглядає як швидко здійснюваний контроль вологості харчової сировини, напівфабрикатів і готової до вживання їжі. Тобто мова йде про визначення якісного рівня харчових матеріалів на різних виробничих етапах: від надходження сировини до виходу продуктів для реалізації.
Чому так важливо контролювати вологість?
Якщо говорити про харчові продукти, то контроль такого параметра, як вологість, є однією з основоположних стадій на підприємствах харчопрому. Взяти, приміром, кондитерку, хлібобулочні вироби або м’ясну продукцію. Всі вони під час технологічної обробки набувають підвищеного % вологи. Якщо цей параметр не привести до ладу, не буде досягнуто відповідності вимогам, прописаним у стандартах. Як результат, їжа не буде допускатися до реалізації та вживання.
Щоб уникнути подібної ситуації, харчові лабораторії при підприємствах цього сегменту застосовують різні способи контролю вологості. Це висушування і сушіння в сушильних шафах. Це також екстракція і хімічний вплив. Є й інші варіанти, наприклад, пов’язані з кондуктометрією, діелькометрією та ядерно-магнітним резонансом. З усього перерахованого чи не найбільшою популярністю на сьогодні користується перший метод, а саме висушування. І здійснюється він за участю того самого приладу Чижова.
Апарат Чижова – що це?
Якщо сказати, що незамінний і дуже важливий пристрій для багатьох харчових напрямків, це буде правдою. Велика кількість сучасних виробничо-технічних лабораторій не обходиться без нього, якщо одним з етапів роботи є невідкладний контроль вологості напівфабрикатів.
У плані конструктивного рішення цей прилад можна описати в двох сенсах. З одного боку, конструкція проста і елементарна, з іншого – кожна її деталь продумана до дрібниць. Загалом, виріб виглядає як 2 основних блоки. На один покладено висушування зразків, тому іменується він, власне, виконавчим. Другий можна описати, як «мозковий центр», оскільки саме в його функціональних обов’язках – максимально точне управління процесом.
Але повернемося ще трохи до першого. Він, у свою чергу, складається з двох нагрівальних плит, з’єднаних одна з одною спеціальною петлею, завдяки яким досліджуваний зразок надійно фіксується на час роботи з ним. Ці плити створюються з алюмінію. Важливим елементом кожної з них є електронагрівачі, доступ до яких закривається за допомогою покришок. Також кожна комплектується ручкою для полегшеного відкривання/закривання. Алюміній, до речі, для виготовлення вибраний не дарма. Як відомо, він чудово протистоїть корозійним ураженням, а відтак і значно подовжує експлуатаційний період пристрою. А ще, що теж важливо, він не реагує з продуктом, який піддається вивченню, а тому жодним чином не впливає ні на його якість, ні на результати обчислень.
Що стосується другої частини апарату, а саме електронного управління, то воно сформоване знову ж двома вузлами. Йдеться про регулювання і відстеження температурного режиму, а також про встановлення часового режиму витримки. Перший контролювати вдається за допомогою цифрового індикатора, другий – завдяки наявності таймера, включення якого варто здійснювати безпосередньо після розміщення в пристрої зразка. Загалом, управлінський блок покликаний встановлювати і на автоматі підтримувати потрібну температуру, плюс візуально ревізувати t блоку сушіння зразків. Те, що t регулюється автоматично, є чи не головною перевагою моделі.
Який принцип роботи ПЧМЦ?
Апарат працює за принципом зневоднення зразка за певний проміжок часу. Тобто випаровує з продукту вологу і робить це швидко, позаяк плити з відповідною робочою t прогрівають зразок одночасно з двох сторін.
Зверніть увагу! Попередньо зразок в обов’язковому порядку повинен бути поміщений в пакет, який може бути виготовлений зі слабо приклеєною паперу: або ротаторного, або газетного.
Коли продукт у пакеті перебуває між плитами, температурний датчик транслює сигнал, який пропорційний t сушильних плит. Обробка цього сигналу електронним блоком має на меті відобразити фактичну t плиток. Також виробляються сигнали комутації електричних нагрівальних компонентів. Завдяки наявності цифрового індикатора відбувається контроль поточного показника температури блоку, що висушує зразки.
Точність вимірювань залежить від температурного діапазону. Так, при t 1-100 ºС вона становить до 0,1 °С, при t 100-199 °С – до 1 °С. Таймер, покликаний контролювати час процесу, встановлюється на 1-99 хвилин або робота відбувається у режимі з вимкненим часом.
Де застосовується прилад Чижова?
Головним чином, у лабораторіях харчових і аграрних підприємств. Без нього не обходяться хлібопекарські, борошномельні підприємства, а також ті, які спеціалізуються на переробці молоко- та м’ясопродуктів. Він користується попитом як на просторах України, так і в багатьох інших країнах світу. Популярність і широта застосування пояснюються дуже просто: пристрій має масу плюсів.
Основні переваги апарату Чижова такі:
- швидка готовність до виконання свого призначення (іншими словами, оперативність виходу на робочий режим);
- унеможливлення перегріву, в зв’язку з наявністю захисту, що спрацьовує миттєво в якості блокатора;
- передбаченість електронного регулятора температури, який дозволяє стабільно підтримувати задані її показники;
- теплоізоляційні характеристики сушильного блоку;
- збільшена електрична безпека, а відтак і безпека роботи, загалом;
- просте і легке використання + невитратний сервіс, який не потребує надмірних зусиль.
Примітно, що і купити сьогодні прилад Чижова – не проблема. Його доступність в плані вартості та наявності в продажу на вітчизняному ринку лабораторного обладнання можна з легкістю зарахувати до наведених вище переваг.