Пошук

Молочна кислота в косметології

Молочная кислота

Молочна кислота (лактанова/2-гідроксипропанова кислота, лактат) – це органічна кислота з групи фруктових, що утворюється під час молочнокислого бродіння цукрів (розпад глюкози). Її солі називають лактатами. У воді розчиняється добре. Кислотність дорівнює 0,3-0,6. Молярна маса – 90,08 г/моль, густина – 1,225 г/см³. Формула: CH3CH(OH)COOH.

Отримання можливе з матеріалів тваринного походження. Також популярний лабораторний синтез з органічної сировини. Це може бути не тільки молоко (воно, до речі, фінансово невигідне джерело). Наприклад, молочна кислота, яка застосовується в косметології, найчастіше створюється з кукурудзи.

Загалом, у косметичній галузі дія цього інгредієнта дуже різноманітна. Тому він входить до складу засобів з дуже широким спектром впливів, наприклад, призначених для діаметрально різних типів шкіри.

Косметика, що містить лактат: засоби для активного догляду за шкірними покривами, для догляду за волоссям, декоративна косметика та гігієнічні засоби.

Оскільки цей матеріал добре дає раду з іншими АНА, пом’якшує вплив складників, агресивність яких вища, його вводять у професійні хімічні пілінги (монокомпонентні та комплексні). А полімолочна кислота, до того ж, використовується як база для філерів, що застосовуються в контурній пластиці.

Дія молочної кислоти в косметиці

Розглянемо основні впливи, через які зазначена речовина отримала надзвичайну популярність у косметичній галузі:

кератолітична дія (ослаблення і розрив міжклітинних зв’язків рогового шару). Клітини, які відмерли, рівномірно і під контролем відлущуються. Таким чином, вдається ліквідовувати нерівності, тьмяність, сірий відтінок і формувати бар’єр для активних компонентів косметики для догляду. Епідерміс оновлюється, а шкіра, загалом, омолоджується;

вирівнювання рельєфу. Лактанова кислота допомагає вирівнювати шкіру і прибирає невеликі мімічні зморшки. Омолодження і ліфтинг-ефект пов’язані зі здатністю інтенсифікувати появу нових клітин і фібробластів, що відповідають за утворення колагену й еластану. Крім того, лактат допомагає синтезуватися й іншим важливим для шкіри молекулам – глікозаміногліканам;

зволоження. Будучи елементом натурального зволожуючого фактору, ця кислота може з’єднувати молекули води і давати яскравий зволожувальний ефект. Впливаючи комплексно (збільшуючи кількість вологи в шкірі і підвищуючи її еластичність шляхом зміцнення колагену та еластину), вона не має конкурентів;

антиоксидантна дія. Завдяки мінімізації утворення вільних радикалів, шкіра ефективно захищається від згубних факторів зовнішнього середовища і неправильного способу життя (неповноцінне харчування, куріння та ін.). Це ще більше посилює омолодження;

вилучення недоліків, пов’язаних з підвищеною жирністю шкіри. Це і боротьба з запаленнями, вугровими висипами, і позбавлення від комедонів, і бактерицидний ефект;

відбілювання. Реалізується двома аспектами. По-перше, завдяки злущуванню клітин. По-друге, внаслідок специфічних біохімічних властивостей. Меланін під впливом молочної кислоти рівномірно розподіляться по епідермісу, а тирозиназа, що інтенсифікує його формування, синтезується дещо повільніше.

Цей продукт у косметичних засобах може виступати і допоміжним компонентом. Як буфер він зменшує лужну агресію в комплексній косметиці, як балансувальник доповнює шампуні, декоративну косметику та гігієнічні засоби. Якщо розглядати ліпосомальні трансдермальні системи, то тут 2-гідроксипропанова кислота і основним компонентом виступає, і додатковим: як розчинник сприяє проникненню інших активних речовин на необхідну глибину.

З усього перерахованого вище випливає, що і жирна шкіра, і суха відчувають потребу в розглянутому матеріалі. При першій він допомагає усунути надлишок жирності і нормалізує стан, при другій активізує гідратацію, зволожує. Спробуємо узагальнити завдання, при яких він необхідний:

– активне зволоження;

– профілактика старіння і омолодження;

– ексфоліація;

– регулювання виділення себуму та звуження шкірних пор;

– терапевтичний догляд при вугровій висипці;

– ліквідація гіперпігментації;

– боротьба з різними запаленнями;

– максимізація ефекту інших косметичних засобів, призначених для догляду;

– інтенсифікація шкірної регенерації.

Чи є протипоказання при використанні цієї субстанції  з косметичною метою? Загалом, вона є натуральною та біобезпечною, оскільки бере участь у вуглеводному метаболізмі в організмі людини і виступає складовою NMF. Але якщо є індивідуальна непереносимість, використовувати її заборонено. Також з обережністю слід підходити до задіяння при чутливій шкірі, куперозі й розацеа. Акуратно наносьте засіб на ділянки навколо очей: потрапляння лактату на слизові небажане.

І такий момент: надмірне відлущування може прискорити старіння шкіри, через підвищений вплив сонячних променів. Тому щоб уникнути негативних наслідків необхідно додатково збільшити УФ-захист.

Як бачите, молочна кислота – унікальний компонент для косметики. Безліч позитивних впливів роблять її практично незамінною!

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *