Лабораторії для цукрової промисловості. Що необхідно з обладнання?

Лабораторії для цукрової промисловості. Що необхідно з обладнання?

Цукрова промисловість – це об’ємний сегмент харчопрому, який спеціалізується на переробці цукрового буряку та тростини, результатом якого є основний продукт (цукор) різних видів і якості. Процес виробництва цукру – великий і складний, він включає в себе багато окремих етапів. А виробничі лінії формуються безліччю різних установок. Тому цілком закономірно, що для цієї галузі необхідне застосування спеціального обладнання, яке оптимізує технологічні процеси, зменшує витрати людської праці і дозволяє отримувати цукор у потрібних обсягах.

На сьогоднішньому ринку обладнання для цукровиробництва є окремі агрегати для переробки (подрібнення) цукрової тростини, а також ті, які застосовуються на виробництвах, де головною сировиною є цукровий буряк. Це техніка для приймання, миття, подрібнення, різні фільтри і преси, кристалізатори та випарні установки, центрифуги, сита, різноманітні барабани, ємності, пристрої для створення пресованого цукру-рафінаду і т.д.

Але є ще одна об’ємна група агрегатів, яку слід розглядати окремо. Це обладнання для лабораторій цукрової промисловості: цукрометри, ареометри, аналізатори кольоровості, поляризатори та ін., що дозволяють виконувати весь спектр аналізів сировинного матеріалу, проміжних і кінцевого продуктів цукрового підприємства. Застосування якісних аналітичних установок і допоміжного обладнання підготовки проб при проведенні вимірювань у цукровій галузі зменшує вплив людського фактору на результати досліджень.

Лабораторне обладнання для цукрової промисловості. Що може знадобитися?

Автоматичні дозувальні машини. Ці пристрої призначені для автоматизації процесів проборозділення. Згідно з тим, як налаштувати програму дозування для певного типу матеріалу (утфель, сік тощо), і будуть дозуватися реагенти. Завдання може виконуватися двома методами: об’ємно- та гравіметричним. Початкова вага проби, як правило, значення не має. Час підготовки проби скорочується в рази.

Цукрометри. Пристрої, за допомогою яких можна швидко і точно визначати концентрацію сахарози в розчинах за кутом обертання площини поляризації.

Ареометри. Прилади, що визначають концентрацію цукру в H2O розчині. Принцип їх роботи полягає в Законі Архімеда. Визначення густини відбувається через обчислення відношення маси приладу до обсягу рідини, яка витісняється. Конструктивно ареометри виглядають як скляні трубки, заповнені в нижній частині дробом. Зверху вони звужені і мають відсоткову шкалу, згідно з якою і визначається масова частка цукру.

Фотоколориметри. Установки, за допомогою яких визначають найважливіший показник цукру – його колір. Забарвлення цукру (від чистого білого до жовтих і навіть коричневих відтінків) безпосередньо свідчить про його якість. Типова колірна шкала, застосовувана для білого цукру, має шість значень: від 0 до 6. Максимально білий – це той, якому присвоюється цифра 0. Позначений цифрою 6 – цукор низької якості, що має темний відтінок.

Спектрофотометри. За допомогою цих пристроїв визначають оптичну густину (або поглинання) цукрових розчинів. Дані для майбутнього розрахунку подаються в певних одиницях, наприклад, ICUMSA.

Поляриметри. Якщо потрібно вимірювати кут оптичного обертання або кут відхилення площини поляризації, використовують цю техніку.

Рефрактометри. Пристрої, що вимірюють кількість сухих речовин у соках, сиропах, утфелі.

Вологоаналізатори. Їх задіюють тоді, коли є необхідність визначити вологість продукту цукровиробництва. Вони демонструють залишкову вологість білого кристалічного цукру, і роблять це точно і оперативно.

Фільтри та фільтрувальні установки. У цей пункт входить все фільтрувальне обладнання та пристосування, які можуть знадобитися в лабораторії цукрової промисловості: від агрегатів, що фільтрують розчини під тиском, до паперових дискових беззольних фільтрів (фільтрувального паперу) для:

- аналізу цукрового буряку та тростини, щоб далі полегшити аналіз сирого соку;

- визначення в його складі калію, натрію, азоту, сахарози;

- різнобічного вивчення соку буряка після введення ацетату свинцю з подальшим визначенням цукру (застосовуються поляриметричні методи).

При виборі обладнання для цукрової промисловості слід велику увагу приділяти його якості та надійності. Купувати варто тільки ті машини й інвентар, які повністю відповідають вашим запитам у плані обсягів виробництва, а також якості готового продукту. Не менш важливо звертати увагу на виробника і його репутацію, адже це чи не головна запорука подальшого успіху вашого підприємства.

Залишилися запитання стосовно теми? Звертайтеся! З радістю допоможемо вам вибрати варте уваги лабораторне обладнання для цукрового виробництва!

Компанія займається реалізацією хімічних реактивів та сировини, лабораторного та хімічного посуду, лабораторного обладнання, меблів та іншої продукції більше 20 років

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.