Пошук

Лабораторії для цукрової промисловості. Що необхідно з обладнання?

Лабораторное оборудование для сахарной промышленности

Цукрова промисловість – це об’ємний сегмент харчопрому, який спеціалізується на переробці цукрового буряку та тростини, результатом якого є основний продукт (цукор) різних видів і якості. Процес виробництва цукру – великий і складний, він включає в себе багато окремих етапів. А виробничі лінії формуються безліччю різних установок. Тому цілком закономірно, що для цієї галузі необхідне застосування спеціального обладнання, яке оптимізує технологічні процеси, зменшує витрати людської праці і дозволяє отримувати цукор у потрібних обсягах.

На сьогоднішньому ринку обладнання для цукровиробництва є окремі агрегати для переробки (подрібнення) цукрової тростини, а також ті, які застосовуються на виробництвах, де головною сировиною є цукровий буряк. Це техніка для приймання, миття, подрібнення, різні фільтри і преси, кристалізатори та випарні установки, центрифуги, сита, різноманітні барабани, ємності, пристрої для створення пресованого цукру-рафінаду і т.д.

Але є ще одна об’ємна група агрегатів, яку слід розглядати окремо. Це обладнання для лабораторій цукрової промисловості: цукрометри, ареометри, аналізатори кольоровості, поляризатори та ін., що дозволяють виконувати весь спектр аналізів сировинного матеріалу, проміжних і кінцевого продуктів цукрового підприємства. Застосування якісних аналітичних установок і допоміжного обладнання підготовки проб при проведенні вимірювань у цукровій галузі зменшує вплив людського фактору на результати досліджень.

Лабораторне обладнання для цукрової промисловості. Що може знадобитися?

Автоматичні дозувальні машини. Ці пристрої призначені для автоматизації процесів проборозділення. Згідно з тим, як налаштувати програму дозування для певного типу матеріалу (утфель, сік тощо), і будуть дозуватися реагенти. Завдання може виконуватися двома методами: об’ємно- та гравіметричним. Початкова вага проби, як правило, значення не має. Час підготовки проби скорочується в рази.

Цукрометри. Пристрої, за допомогою яких можна швидко і точно визначати концентрацію сахарози в розчинах за кутом обертання площини поляризації.

Ареометри. Прилади, що визначають концентрацію цукру в H2O розчині. Принцип їх роботи полягає в Законі Архімеда. Визначення густини відбувається через обчислення відношення маси приладу до обсягу рідини, яка витісняється. Конструктивно ареометри виглядають як скляні трубки, заповнені в нижній частині дробом. Зверху вони звужені і мають відсоткову шкалу, згідно з якою і визначається масова частка цукру.

Фотоколориметри. Установки, за допомогою яких визначають найважливіший показник цукру – його колір. Забарвлення цукру (від чистого білого до жовтих і навіть коричневих відтінків) безпосередньо свідчить про його якість. Типова колірна шкала, застосовувана для білого цукру, має шість значень: від 0 до 6. Максимально білий – це той, якому присвоюється цифра 0. Позначений цифрою 6 – цукор низької якості, що має темний відтінок.

Спектрофотометри. За допомогою цих пристроїв визначають оптичну густину (або поглинання) цукрових розчинів. Дані для майбутнього розрахунку подаються в певних одиницях, наприклад, ICUMSA.

Поляриметри. Якщо потрібно вимірювати кут оптичного обертання або кут відхилення площини поляризації, використовують цю техніку.

Рефрактометри. Пристрої, що вимірюють кількість сухих речовин у соках, сиропах, утфелі.

Вологоаналізатори. Їх задіюють тоді, коли є необхідність визначити вологість продукту цукровиробництва. Вони демонструють залишкову вологість білого кристалічного цукру, і роблять це точно і оперативно.

Фільтри та фільтрувальні установки. У цей пункт входить все фільтрувальне обладнання та пристосування, які можуть знадобитися в лабораторії цукрової промисловості: від агрегатів, що фільтрують розчини під тиском, до паперових дискових беззольних фільтрів (фільтрувального паперу) для:

– аналізу цукрового буряку та тростини, щоб далі полегшити аналіз сирого соку;

– визначення в його складі калію, натрію, азоту, сахарози;

– різнобічного вивчення соку буряка після введення ацетату свинцю з подальшим визначенням цукру (застосовуються поляриметричні методи).

При виборі обладнання для цукрової промисловості слід велику увагу приділяти його якості та надійності. Купувати варто тільки ті машини й інвентар, які повністю відповідають вашим запитам у плані обсягів виробництва, а також якості готового продукту. Не менш важливо звертати увагу на виробника і його репутацію, адже це чи не головна запорука подальшого успіху вашого підприємства.

Залишилися запитання стосовно теми? Звертайтеся! З радістю допоможемо вам вибрати варте уваги лабораторне обладнання для цукрового виробництва!

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *