Хімічні зв’язки для зміцнення Вашого бізнесу

Як додавати стеарин у віск для свічок – рекомендації

Як додавати стеарин у віск для свічок – рекомендації

Як додавати стеарин у віск для свічок

Виготовлення свічок – це процес, який має на меті досягнення естетично-функціональних цілей. Він передбачає врахування та реалізацію численних факторів, щоб свічки не лише виглядали красиво, а й довго горіли, мали належну текстуру, виділяли приємний аромат тощо. Для цього важливо дотримуватися технологічних нюансів і використовувати якісну сировину. Одним із ключових компонентів, яким часто доповнюють віск для покращення характеристик свічок, є стеаринова кислота. Тому питання, як додавати стеарин у віск, є досить актуальним та поширеним.

Стеарин використовується майстрами з усього світу, тому що він значно покращує властивості свічок. Його додавання дозволяє досягти ідеального балансу між твердістю, тривалістю горіння та естетикою готового виробу. Сучасні свічковари цінують цей інгредієнт за можливість створювати як декоративні, так і практичні свічки високої якості. Однак неправильне використання стеарину може призвести до розчарування. Щоб не дати подібному шансів проявитися, важливо розуміти, як правильно вибрати стеаринову кислоту, які пропорції використовувати і як уникнути частих помилок.

У цій статті ми розберемо всі аспекти, що стосуються тандему «віск і стеарин», аби ви могли впевнено працювати над створенням ідеальних свічок.

Що таке стеаринова кислота і навіщо вона потрібна у свічках?

Стеаринова (октадеканова) кислота – це органічна сполука, яка належить до жирних кислот. Білий кристалічний матеріал без запаху, твердий при кімнатній температурі й нерозчинний у воді. Його отримують з рослинних або тваринних жирів, омиляючи тригліцериди гарячою водою, з подальшим відгоном утворюваної суміші. У промислових масштабах отримання найчастіше виглядає як гідрогенізація олеїнової кислоти. В контексті соєвих свічок його джерелом зазвичай слугує соєва олія, що робить його бездоганним компонентом для виробів з цього матеріалу.

Будучи універсальним продуктом та володіючи цілим переліком корисних властивостей, стеарин знаходить застосування у різноманітних сферах і напрямках, зокрема й у свічковому виробництві. Його додають у структуру різних видів свічок, як от у воскові та парафінові, формові, контейнерні і насипні, у стандартні, в яких робиться акцент на практичності застосування, а також у декоративні та фігурні, де ключове значення відводиться формі, кольору та зовнішньому вигляду загалом. Незалежно від того, наскільки сам по собі хороший матеріал-основа (взяти хоча б, до прикладу, соєвий віск), стеаринова кислота у виготовленні свічок зайвою не буде.

Якщо ви хочете створити свічку/свічки з найкращими параметрами горіння, високою якістю та естетичною презентацією, віднесіть стеарин до розряду невіддільних інгредієнтів. У спектрі його функціональних впливів перебуває підвищення густини воску, завдяки чому свічки стають стійкішими до механічних пошкоджень. Він сприяє рівномірному горінню й запобігає капанню воску. Чудово справляється з таким завданням, як покращення зовнішнього вигляду свічки, надання їй матовості та гладкості.

Властивості стеаринової кислоти

Стеаринова кислота – це натуральна речовина, яка легко поєднується з воском, покращуючи його фізичні характеристики. Вона має мастильні, пом’якшувальні та емульгувальні властивості. Результативно функціонує як стабілізатор та активатор. З нею зменшується усадка, підвищується t плавлення, збільшується твердість, що відповідним чином позначається на міцнісних параметрах та часі горіння. Такі моменти, як вдала точка плавлення, зручність змішування з різними типами восків, сумісність із таким продуктом, як парафін, стійкість і екологічність, роблять її ідеальним компонентом для свічок.

Ключові властивості та впливи стеаринової кислоти, першочергово важливі для свічковаріння, такі:

  1. Забезпечення кращої текстури та щільності, стабілізація форми. Завдяки стеарину свічки стають щільнішими, твердішими та міцнішими, стійкішими до деформацій і механічних пошкоджень. Це насамперед має значення, якщо використовується м’який соєвий віск із порівняно низькою температурою плавлення. Це важливо при виготовленні різних видів свічок, але особливо фігурних, з деталізованими формами. Також значимо для виробів, що використовуються у спекотному кліматі та/або зберігаються тривалий час (допомога у збереженні форми навіть за несприятливих умов, полегшення управління при створенні та застосуванні).
  2. Подовження періоду горіння. Свічки зі стеарином горять довше, набагато повільніше і рівномірніше, як порівняти з тими, в котрих такий компонент не передбачений, що робить їх економічнішими, практичнішими та довговічнішими. Відтак ці продукти мають збільшений термін служби, добре підходять для тривалих заходів, наприклад, весіль або вечірніх урочистостей, просто рятують вечорами при затяжних відключеннях електрики. З цієї ж причини не переоцінити значення стеарину і в складі окопних свічок (коли для заливки використовується бляшана баночка).
  3. Контроль горіння. Стеаринова кислота різнопланово покращує процес. Свічки виділяють менше кіптяви, не димлять і не деформуються, горять рівно та стабільно, характеризуються підвищеною екологічністю і чистотою. Ґніт не викривляється, згоряє розмірено, полум’я не втрачає рівномірність, конус горіння не потопає в розплавленій масі, залишається міцним і непохитним. Це робить такі вироби зручними та бажаними для використання в інтер’єрі, а також на відкритому просторі.
  4. Кольоростабілізація. Стеарин – це також той компонент, за допомогою якого можна підвищити стабільність і яскравість кольору. Він робить свічки менш прозорими, білими, що особливо важливо для створення декоративних виробів зі щільним матовим ефектом. Він просто незамінний при створенні кольорових свічок, оскільки підвищує сумісність з барвниками, сприяє їх рівномірному розподілу по всій масі воску, створюючи насичений і стійкий колір, а також перешкоджає вицвітанню та колірним змінам з плином часу.
  5. Сприяння естетиці. Поліпшення фарбування, описане в попередньому пункті, є однією з передумов створення естетичніших свічок. Однією, але не єдиною. Також стеарин сприяє блиску, однорідності й гладкості поверхні без дефектів на кшталт тріщин і бульбашок. Форма виходить прямою, не спотвореною. Віск не розтріскується і не кришиться. Все це вкрай важливо для акуратного та естетичного зовнішнього вигляду, для краси декоративних елементів, для надання візуальної привабливості й підвищення цінності в очах покупців.
  6. Підтримка аромату. Завдяки стеарину не тільки барвники, а й інші, зокрема ароматичні речовини розподіляються у воску рівномірніше, а ще краще утримуються в структурі. Це гарантує, що ароматичні свічки мають більш інтенсивні, стабільні та довгострокові запахи. Те, що треба для тих, хто любить елементи інтер’єру, які добре пахнуть, хто шукає свічки для ароматерапії або створення затишку.

Якщо узагальнити, то стеарин зміцнює структуру й стабілізує форму та колір свічок, покращує і подовжує горіння, сприяє його сталості та рівномірності, забезпечує надійну якість і збільшений період зберігання. Використовуючи цей інгредієнт, ви можете бути впевнені, що ваші свічки довго горітимуть, освітлюючи і зігріваючи, створюючи затишну атмосферу, де б там не було.

Роль стеарину у виробництві свічок

Якщо знати, як додавати стеарин у віск правильно, перераховані властивості якісного і чистого матеріалу здатні забезпечити чимало переваг для свічковаріння.

По-перше (і це, мабуть, головне), стеаринова кислота максимізує ймовірність виготовлення прекрасних свічкових продуктів як для власного застосування, так і на продаж.

По-друге, завдяки їй, такій, що добре поєднується з розплавленим воском, безпроблемно розчиняється й інтегрується в рецептуру, ще й спрощується виробничий процес. Свічки стає легше витягувати з форм, з огляду на деяке зменшення тих у розмірах при охолодженні.

По-третє, вона сприяє економії матеріалів, дозволяє використовувати менше основного воску, знижувати собівартість парафінових виробів, зберігаючи при цьому високі експлуатаційні характеристики свічок, а то й покращуючи їхню якість.

По-четверте, ця кислота може задіюватися як свічковарами-початківцями, так і досвідченими майстрами свічкової справи. Вона у будь-якому випадку стане надійною базою для ваших творчих ідей.

Причин ввести у свічкове виробництво стеарин, вважаємо, достатньо. Але лише цією інформацією рекомендуємо не обмежуватися. Мегаважливо не просто купити товар і пустити в хід, а й розібратися, який саме купувати і як його слід використовувати.

Як вибрати якісну стеаринову кислоту для свічок

Вибір якісної сировини, зокрема стеаринової кислоти – важливий етап у процесі виготовлення свічок. Щоб отримати у своє розпорядження продукт, здатний забезпечити різноманітні переваги, зверніть увагу на такі аспекти:

  • чистота. Для свічок рекомендується використовувати стеаринову кислоту з чистотою щонайменше 90-95 %. Це гарантує відсутність сторонніх домішок, які можуть вплинути на якість готового виробу. Висока чистота також забезпечує більш однорідний розподіл стеарину у воску;
  • джерело походження. На етапі вибору важливо вирішити, який стеарин купити – рослинний чи тваринний. Зазначимо, що у свічковому виробництві нерідко використовується саме другий. Він добре справляється зі своїм призначенням, а коштує при цьому, як правило, дешевше, ніж перший. Але незаперечна перевага першого – відсутність потреби у нищенні тварин. Тому популярність рослинного стеарину неухильно зростає;
  • форма випуску. Стеарин випускається у вигляді гранул, пластівців або порошку. Гранули зручніші для дозування та змішування, тоді як пластівці та порошок швидше розчиняються. Вибір форми залежить від ваших вподобань, застосовуваного обладнання та видів планованих свічок;
  • виробник. Купуйте матеріал у перевірених постачальників, які спеціалізуються на постачанні хімічної сировини від надійних виробників. Уникайте несертифікованих продуктів, які можуть містити шкідливі домішки. Якщо що, ви завжди можете звернутися в компанію «Система Оптимум» і замовити стеаринову кислоту високої якості;
  • відповідність вимогам. Де б не вирішили купити, переконайтеся, що товар відповідає стандартам безпеки та якості для використання у свічках. Значення мають колір, вологість, точка плавлення, склад жирних кислот та інші показники. Обов’язково ознайомтеся із сертифікатом якості перед покупкою. Якщо такого немає, це привід замислитись, як мінімум.

Покрокова інструкція: як і коли додавати стеарин у віск

Для досягнення якісного результату у виготовленні свічок важливо дотримуватися чіткої послідовності етапів та технологічних нюансів при використанні інгредієнтів. Недотримання рекомендацій щодо додавання стеарину у віск може призвести до погіршення властивостей свічок, таких як їх твердість, рівномірність горіння, зовнішній вигляд та ін.

Кожен етап свічкового виробництва – від підготовки воску, вибору пропорцій до контролю температури та виїмки виробу з форми – відіграє істотну роль у досягненні ідеального результату. Уважне ставлення до деталей дозволяє уникнути поширених помилок і створити високоякісний продукт, який задовольнить навіть найвибагливіших клієнтів.

Підготовка воску

Спочатку потрібно підготувати всі матеріали, які знадобляться протягом виробничого процесу. Це насамперед віск: соєвий, бджолиний, пальмовий чи парафіновий. Кожен має свої особливості, і вибір залежить від бажаного результату. Якщо віск містить домішки, його слід профільтрувати через дрібне сито або тканину, щоб забезпечити чистоту кінцевого продукту. Це також стеарин, який слід мати із запасом, аби під час роботи не виникло нестачі. А ще це ґноти як основоположні компоненти свічок та додаткові речовини, як от барвники та ефірні олії, якщо планується створення, відповідно, кольорових та ароматичних свічок.

Також готувати потрібно робочу зону. Переконайтеся, що всі інструменти та форми для свічок готові до використання. Це прискорить процес і не допустить застигання воску до завершення роботи.

Коли все готово, можна починати розплавляти віск у термостійкій ємності на водяній бані або спеціальному плавильному пристосуванні. У правильний момент (при досягненні воском оптимального стану та температури) в розтоплений віск слід внести стеарин і ретельно його перемішувати, поки той повністю не розчиниться.

Пропорції стеарину для різних типів воску

Пропорції – один із ключових моментів, якими не слід нехтувати. Візьмете замало або, навпаки, із надлишком – зіпсуєте результат й зведете всі старання нанівець.

Оптимальна кількість стеарину, що додається в віск, із загального рекомендованого діапазону 5-20 % залежить від бажаних характеристик свічки та типу застосовуваного воску:

  • соєвий. Близько 7 % для збільшення твердості, покращення фарбування та непрозорості, для створення свічок з ароматами. Іноді цей показник може становити 10-15 % для підвищення стабільності воску, але не більше. Якщо переборщити, свічка може стати надто твердою та ламкою;
  • бджолиний. 5-10 % для вдосконалення форми і текстури декоративних свічок. Такий об’єм матеріалу чудово справляється з уповільненням згоряння, підвищенням яскравості полум’я та спрощенням процесу виготовлення;
  • парафіновий. 10-20 % для зниження прозорості та збільшення часу горіння. В цьому випадку стеарин вважається універсальним компонентом, що дозволяє комплексно поліпшити характеристики продукту: зробити свічки гладкішими, допомогти їм зберігати колір при зберіганні, а також уникнути кіптяви при горінні;
  • пальмовий. Зазвичай стеарин не потрібен, зважаючи на схожість цих двох матеріалів не тільки ззовні, але і t плавлення, щільністю, параметрами горіння. Однак, в окремих випадках добавку все ж таки можна використовувати в мінімальних кількостях для поліпшення текстури.

Час і температура додавання

Отже, віск починає плавитися, стеарин у потрібному обсязі чекає свого часу. Що далі? Коли додавати стеарин у віск? Який момент вважається слушним?

Знову ж таки, все залежить від матеріалу основи. Різні воски плавляться при різних температурах: соєвий – при t 50-60 ℃, парафіновий – при t 45-65 ℃, бджолиний – при t 62-68 ℃, а пальмовий – при t 60-70 ℃. Досягнення необхідного температурного режиму та розплавлений стан – ось на що слід орієнтуватися при додаванні стеарину. Важливо нагріти віск до такої температури, при якій він стане однорідним і готовим до додавання інших інгредієнтів.

Коли переконаєтеся, що віск повністю розтоплений, а його температура становить близько 65 ℃, беріться за стеарин. Це оптимальний момент для змішування. Слідкуйте за температурою, щоб не допустити перегрівання. Уникайте перегріву, аби речовина не втратила свої корисні властивості.

Поступово всипайте стеаринову кислоту в розтоплений віск, помішуючи суміш для забезпечення рівномірного розподілу до повного розчинення. Це зазвичай займає 5-7 хвилин, залежно від кількості воску. Не поспішайте, щоб уникнути грудок.

Коли стеарин розчиниться, можете внести ароматизатор і барвник при t близько 70 ℃, припинивши подальше нагрівання. Аналогічно не забудьте добре все перемішати, щоб забезпечити рівномірність розподілу запаху та кольору по всьому обсягу воску.

Далі свічковій масі слід дати трохи охолонути до температури заливки (приблизно 50-60 ℃), щоб запобігти появі бульбашок, і можна заливати у форми або контейнери із заздалегідь розміщеними в них ґнотами. Ззовні готовність до заливання визначається за появою певної мутності й стартом загусання. Як заллєте, залиште в спокої при кімнатній температурі для затвердіння. Часу для цього може знадобитися від пів години до кількох годин (залежить від розміру та форми свічки).

Можливі помилки та як їх уникнути

При вивченні питання «стеаринова кислота для свічок: як використовувати» важливо розібратися, які типові помилки, що можуть вплинути на якість готової свічки, і як їх уникати.

До вашої уваги – основні хиби та способи їх запобігання:

  • неправильні пропорції. Надмірна кількість стеарину робить свічки надто крихкими та провокує розтріскування. Недостатня не дає бажаного ефекту, вироби залишаються м’якими. Тож ретельно вимірюйте всі інгредієнти за допомогою ваг і дотримуйтеся пропорцій;
  • додавання стеарину в непідготовлений віск. Домішки у воску (дрібні частинки, залишки натуральних матеріалів, забруднення) можуть спричинити утворення осаду, зумовити погіршення текстури та властивостей свічки, суттєво впливаючи на якість кінцевого продукту. Відсутність попередньої фільтрації – нерідко прямий шлях до нерівномірного змішування з формуванням плям або прожилок, а також до отримання різної щільності матеріалу всередині свічки. Відповідно, купівля якісного воску та його правильна підготовка перед додаванням стеарину – один із ключових етапів у процесі виготовлення;
  • використання неякісної стеаринової кислоти. Аналогічно не вітаються зайві домішки й у стеарині. Вони цілком здатні зробити свічку ламкою чи призвести до нерівного горіння. У зв’язку з цим дуже важливо вибирати стеаринову кислоту у перевірених виробників та оцінювати її чистоту перед використанням;
  • невідповідність між стеарином та воском. Може полягати у типі, якості та інших аспектах. Тому обов’язково уточнюйте рекомендації виробника стеарину і враховуйте тип воску, з яким ви працюєте;
  • перегрів воску, додавання стеарину при надто високій температурі. Якщо t воску перевищить 80 ℃, стеарин може почати розкладатися, що закономірно погіршить якість свічки, негативно вплине на колір та запах. Тому уважно стежте за температурою у процесі плавлення. Використовуйте термометр, аби контролювати температурний режим під час роботи;
  • недогрів як зворотний бік медалі. Якщо віск недостатньо нагріти, стеарин повністю не розчиниться. В результаті в готовій свічці можуть залишитися грудки стеарину, які порушать її структуру і погано вплинуть на горіння. Порада така сама, як і в попередньому пункті: постійно контролюйте температуру за допомогою термометра. Не додавайте стеарин у холодний та неналежно розтоплений віск;
  • недостатнє перемішування і, як результат, нерівномірне змішування, неповне розчинення стеарину. Якщо не забезпечити належного розподілу та розчинення стеарину, це призведе до утворення дефектів на поверхні свічок та спровокує нестабільне горіння. У структурі, швидше за все, з’являться опуклості та неоднорідні ділянки. Вирішення у цьому випадку максимально просте: ретельно перемішувати свічкову масу;
  • неправильне охолодження свічки. Як ми згадували вище, охолодження має відбуватися за кімнатної температури. Це важливо. Не потрібно намагатися прискорити процес усілякими методами, оскільки це з великою ймовірністю викличе тріщини та/або усадку. Якщо хочете, щоб все пройшло на ура, дайте восково-стеариновому виробу необхідний для остигання час. Уникайте перетягів та різких перепадів температури.

Стеаринова кислота – це цінний для свічкового виробництва компонент, який допомагає покращити якість, довговічність, горіння та зовнішній вигляд. Дотримуючись наведених рекомендацій щодо пропорцій та технологічних рішень, не допускаючи поширених помилок, ви зможете досягти професійних результатів, створюючи гарні й функціональні свічки. Для тих же, хто дотримується думки, що віск сам по собі є чудовою свічковою основою і досі не вважає за доцільне вводити у свою практику стеарин, на завершення зазначимо: так, віск дійсно хороший, але стеарин – це про розширення можливостей, більшу різноманітність та підвищену привабливість продукції. Спробуйте!

Компанія займається реалізацією хімічних реактивів та сировини, лабораторного та хімічного посуду, лабораторного обладнання, меблів та іншої продукції більше 20 років

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.