Триполіфосфат натрію як харчова добавка
Триполіфосфат натрію (трифосфат натрію, натрійтрифосфат) є сіллю тріполіфосфорної кислоти у вигляді білої розсипчастої порошкоподібної або гранульованої маси. У якісному продукті відсутні домішки та вкраплення, що відрізняються від основного кольору, а також великі конгломерати. Випуск здійснюється в двох різновидах – харчовому (добавка Е451) і технічному. Отримання можливе при термообробці ортофосфорної кислоти і з триметафосфату натрію.
Технічний натрійтрифосфат використовують у виготовленні побутової хімії, целюлозно-паперовій та текстильній, скляній, керамічній і хімічній промисловості, водопідготовці тощо. Що стосується застосування цієї речовини в якості харчової добавки, то про це варто поговорити більш детально.
Е451 в харчопромі
Виступає регулятором кислотного рівня, стабілізатором, антиокислювачем, кольорофіксатором, текстуратором, покращувачем борошна і хліба, утворювачем комплексів, емульгатором та синергістом антиоксидантів. Часто використовується спільно з іншими фосфатами і цитратами, але самостійне залучення – не виняток. Походження – синтетичне. Небезпека для здоров’я людини відсутня.
Добавка до їжі Е451 застосовується передусім у м’ясо-молочній галузі. У формі гексагідрату її задіюють при створенні консервів з м’яса і риби, а також продуктів, що піддаються швидкому заморожуванню. З огляду на лужну реакцію збільшується кислотність м’ясної і рибної сировини, а відтак і властивості її білків зв’язувати вологу. При виготовленні плавленого сиру триполіфосфат натрію допомагає розчиняти білки. Бере участь і у виробництві інших видів сирів, а також вершків, згущеного молока, стерильного і пастеризованого молока, морозива, кисло-вершкового масла, лимонної кислоти та ін. З його участю виготовляють рибний фарш, збиті яєчні омлетні суміші та низку інших продуктів з яєць і риби. Крім того, за допомогою цієї сполуки консервують ракоподібних, обробляють свіжу і морожену рибу.
Ще один напрямок, де спостерігається активне застосування цієї добавки – створення спеціальних напоїв для спортсменів і безалкогольної питної продукції (шоколадних і ячмінних напоїв на молочній основі, сидрів, чаїв тощо).
Часто не обходяться без трифосфату натрію при виготовленні кондитерки (тортів, кексів та інших здобних виробів), харчових декорацій (зокрема, глазурі), макаронів, сухих супів, сиропів і маргарину для бутербродів.
Дозволені дозування
Допустима кількість цієї речовини залежить від виду продукту, для якого вона використовується, і її завдання. Норми використання виглядають так:
- плавлені сири – до 9 г/кг;
- м’ясна і рибна продукція – 3-5 г/кг;
- заморожена картопля з попереднім обсмажуванням – 100 мг/кг;
- напої – до 500 мг/кг;
- фруктова їжа – до 800 мг/кг;
- молоко, морозиво, фруктовий лід, лікеро-горілчані вироби – до 1 г/кг;
- борошно – до 2,5 г/кг;
- десерти, супи і сиропи – до 3 г/кг;
- соуси – до 5 г/кг;
- сіль, цукрова пудра та яєчні продукти – до 10 г/кг.
Денна норма для людини – 70 мг/кг ваги.
Триполіфосфат натрію як добавка до їжі Е451 дозволений для застосування в Україні. Тож використовуйте його в своєму виробництві, але не нехтуйте рекомендованими дозуваннями. Тоді буде добре і вам, і вашим споживачам.