Пошук

Роль вітаміну С в людському організмі

vitamin c

Вітамін С (аскорбінова кислота) – органічна сполука, біологічно активний ізомер аскорбінової кислоти (L-аскорбінова кислота), важливий елемент раціону людини.

Цей водорозчинний вітамін:

– є потужним антиоксидантом;

– має величезне значення для нормального перебігу окисно-відновних процесів, вироблення колагену і проколагену;

– бере участь в обмінних процесах заліза і вітаміну В9, синтезі кортикостероїдів і катехоламінів;

– благотворно впливає на кровоносну систему (коригує показники згортання крові, доводить до нормального стану проникність капілярів, бере участь у кровотворенні);

– ефективний для профілактики онкозахворювань;

– має протизапальну та антиалергійну властивості;

– підвищує стійкість до інфекційних захворювань і стресостійкість.

Кислота аскорбінова Авітаміноз загрожує появою цинги, втратою зубів і кровоточивістю ясен; страждають волосся та шкіра; не рідкість – роздратування й депресивні стани.

У природному середовищі вітамін С входить до складу багатьох фруктів, овочів і трав. Різними галузями промисловості застосовується синтезована хімічним шляхом (плюс одна стадія із задіянням мікроорганізмів) форма. Також його отримання можливе за допомогою окислення сорбози.

Цей вітамін широко застосовують у таких галузях: медицина, харчопром, косметологія, фотосправа.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *