Пошук

Обладнання для ветеринарно-санітарної експертизи

Оборудование для ветеринарно-санитарной экспертизы

Обладнання для ветеринарно-санітарної експертизи – це досить значний перелік обов’язкової техніки, яка робить можливим і сприяє проведенню досліджень продуктів тваринного і рослинного походження в спеціалізованих лабораторіях. Яке саме обладнання необхідне, залежить від виду досліджень, використовуваних методів, аналізованих матеріалів (м’ясо і м’ясопродукти, молоко і молокопродукти, яйця, мед, овочі, фрукти) та інших чинників. Також на це впливає вид лабораторії (може бути стаціонарною і мобільною).

Дистилятори, холодильники, рН-метри, мікроскопи, бактерицидні лампи, центрифуги, жироміри, рефрактометри, ареометри, ваги, стерилізатори, термометри, пісочні годинники, електроплити – це лише частина обладнання, яке може знадобитися для роботи. Також окремою групою можна виділити інвентар для прибирання. Зберігання та застосування всього цього має відбуватися з ретельним дотриманням правил.

Санітарні вимоги до обладнання та інвентарю:

– кожен прилад повинен мати своє місце, будучи сусідом техніки своєї групи;

– все обладнання, інвентар, а також тара і посуд повинні бути виготовлені з матеріалів, які дозволені до контакту з їжею, легко миються і дезінфікуються;

– обов’язковою є комплектація холодильних камер термометрами з метою контролю температури зберігання зразків;

– інвентар, який був у роботі, перед зберіганням і подальшим використанням потрібно промивати із задіянням гарячої води і спеціальних мийних засобів, а безпосередньо перед роботою з нього необхідно стирати пил;

– пристосування для прибирання повинні мати маркування, зберігатися окремо від інших пристроїв, у спеціально відведених місцях.

Основне обладнання для ветеринарно-санітарної експертизи

Електроплити. Застосовуються для безпечного нагрівання проб продуктів. Нагрівальні плити є, зазвичай, настільними пристроями. Можуть бути виготовлені з різних матеріалів, мати різні платформи, габарити і кількість робочих відділень (найчастіше, одне або два). Серед моделей, на які варто звернути увагу: «Термія» ЕПЧ 2-2,5 і ЕПЧ 1-1,5, «DELFA» DH-01 і DH-02. Розгляньмо кожну з них окремо.

Корпус електроплитки «Термія» ЕПЧ 2-2,5 створений з нержавійки, а тому стійкий до корозії та гігієнічний. Конфорки (2 шт., потужністю 1 та 1,2 кВт, діаметром 145 й 180 мм) – чавунні, доповнені термостійким покриттям з корозійним захистом. Виріб має безступінчастий регулятор, що дозволяє плавно коригувати нагрівання, а задана температура далі тримається автоматично. Світлоіндикатор, який супроводжує кожен нагрівальний елемент, дає можливість візуально контролювати його стан. Завдяки опорним ніжкам, плита надійно кріпиться на поверхні, не пошкоджуючи її, і може бути переміщена нагрітою в потрібне місце. А гладкість поверхні забезпечує легкий догляд за виробом. Розмір: 500х262х96 мм. Вага: 4,6 кг. Споживана потужність: 2,2 кВт.

«Термія» ЕПЧ 1-1,5 – це модель з однією конфоркою (діаметр – 180 мм), виконаною із чавуну і термостійкого антикорозійного покриття. Матеріал корпусу – листова холоднокатана сталь, покрита стійким до механічних впливів полімерним порошком. Плита характеризується надійною і зручною роботою. Має, як і попередній варіант, безступінчастий регулятор, світловий індикатор, опорні ніжки та гладку поверхню. Розмір: 260х269х96 мм. Вага: 2,7 кг. Споживана потужність: 1,5 кВт.

Експлуатаційний термін електроплит «Термія» – 10 років і більше.

«DELFA» DH-01 з однією конфоркою відрізняється простим механічним управлінням, має регульований термостат, сигнальний індикатор, нагрівальним елементом виступає спіраль. Корпус покритий емаллю. Потужність: 1000 Вт.

«DELFA» DH-02 – електрична плита з двома нагрівальними елементами – виконана зі сталі, покритої емаллю, завдяки чому її поверхню легко чистити. Також має індикатор. Температура регулюється за допомогою п’ятиступінчастого регулятора. Потужність: 2000 Вт.

Висока якість виготовлення і задіяння добрих матеріалів робить електроплити «DELFA» стабільними в роботі навіть при дуже інтенсивних навантаженнях та довговічними.

Термометри. Ці пристрої, що вимірюють температуру рідких і/або газових середовищ, важливо мати в кожній лабораторії. З їх допомогою можна контролювати t виконуваних реакцій, підтримувати необхідні температурні параметри в техніці (наприклад, у холодильній камері), а також дізнаватися про градуси повітря в робочому приміщенні або місці зберігання реагентів.

Як правило, виглядає лабораторний термометр як прямий (іноді застосовують і кутові моделі) прозорий виріб зі скла з капілярною трубкою і мірною шкалою всередині, а також зі звуженим закінченням. Робочою рідиною можуть виступати ртуть, метилкарбітол та гас.

Серед популярних лабораторних термометрів: низькотемпературний СП-100 для спеціальних камер, ртутний високоточний ТЛС, електроконтактні ТПК, рідинні серії ТТЖ-М та інші.

Ареометри. Прилади для вимірювання густини рідких середовищ. На загал, можуть бути призначені для обчислення кількості цукру, солі, спирту в рідинах, для дослідження молока і бути загального призначення. Особливо необхідні вони для ВСЕ при аналізі молока та молочних продуктів.

Зовні ареометр найчастіше виглядає як скляна прозора ємність/трубка, запаяна з обох боків, що візуально складається з двох частин: більш вузької та більш широкої. Всередині вузької частини розміщується мірна шкала, а в широкій присутній дріб або ртуть. Іноді ареометр може бути поєднаний з термометром. Такі моделі необхідні для вимірювань густини рідин, на які впливає температура.

Для аналізу молока ветеринарна служба може використовувати такі ареометри: АМ, АМТ і АЗП. Усі вони не приносять складності в роботу, навпаки, полегшують її, завдяки простоті використання.

Центрифуги. Ці пристрої покликані розділяти сипкі та рідкі матеріали на фракції, що відрізняються питомою вагою. Також вони можуть відокремлювати рідкі компоненти суміші від твердих. В основі їх роботи лежить відцентрова сила, що розміщує в ході роботи приладу важчі частинки по краях, а більш легкі – ближче до центру.

Центрифуги можуть бути підлоговими і настільними, також є ультра- та мікромоделі, комплектовані різними адаптерами, з охолодженням і без. Особливою популярністю користуються мультицентрифуги, які можуть без перерви працювати протягом довгого періоду, прості в управлінні й безпечні.

Хочемо звернути вашу увагу на такі моделі: ОПН-3.02, ОПН-3М, ОПН-8 та ЦЛУ-1 «ОРБІТА».

Центрифуга ОПН-3.02 – апарат періодичної дії – покликана розділяти неоднорідні рідини, густина яких – до 2 г/см3. Має ротор на 10 пробірок по 15 мл, світлову індикацію і електронне блокування кожуха. Час виконання завдання – до 3 хв. Можлива швидкість обертання: 1000, 1500, 3000 об./хв. Розмір: 460х430х270 мм. Вага: 15 кг.

ОПН-3М схожа у функціональному плані до ОПН-3.02. Ті ж самі періодична дія і електронне блокування кожуха, такий же поділ рідких середовищ густиною до 2 г/см3, аналогічний ротор на 10 пробірок по 15 мл. Відмінністю є годинниковий механізм, за допомогою якого можна дискретно задавати час роботи від 0 до 99 хвилин через 1 хвилину і частоту обертання від 500 до 2700 об./хв через кожні 100 об./хв. Розмір: 445х430х235 мм. Вага: 15 кг.

ОПН-8 з частотою обертання 500-8000 об./хв працює також з рідкими системами густиною до 2 г/см3. Комплектована кутовим ротором на 12 пробірок по 10 мл. Характеризується добрим балансуванням, що усуває необхідність заповнювати пробірки точними обсягами проб. Розмір: 285х305х370 мм. Вага: 18 кг.

ЦЛУ-1 «Орбіта» – хороший варіант для визначення кількості білку і жиру в молоці. Таймер дозволяє контролювати час роботи і виконувати відключення автоматично. Корпус центрифуги виконаний зі сталі, покритий порошковою фарбою, стійкою до хімічного впливу. Світловий індикатор і оглядове вікно забезпечують зручність оператору. Максимальна кількість пробірок: 16 шт. Швидкість обертання: 1450 об./хв. Вага: до 35 кг.

Термостати. Без цих приладів не обійтися, якщо необхідно протягом певного часу підтримувати сталу температуру, що забезпечується або терморегулятором, або фазовим переходом. Щоб уникнути тепло- або холодовтрат, термостати комплектують термоізоляційними складовими.

Термостати бувають рідинними, сухоповітряними та твердотільними, кімнатними, накладними, занурювальними і промисловими, низько-, середньо- та високотемпературними, також виділяють кріотермостати.

Чудові моделі: TDB-120, TW-2, ТС-1/20 СПУ, ТС-1/80 СПУ, ТС-80, ТСО-1/80 СПУ і ТСО-1/80 СПУ. Перші дві мають компактні настільні конструкції, інші – більш габаритні. Всі вироблені з якісних матеріалів, характеризуються високою точністю роботи, функціонують у широких температурних діапазонах, не складні в управлінні, догляді та довговічні.

Стерилізатори сухоповітряні. Завдання цього обладнання – знищувати віруси, бактерії та інші шкідливі мікроорганізми, впливаючи на них високими температурами. Воно висушує і дезінфікує інвентар, який був у роботі, перед подальшим використанням. Крім звичайної стерилізації, можлива повітряна, виконувана при t до 200 °С.

Сухоповітряні стерилізатори, які можуть бути вам цікаві: ГП-20, ГП-40, ГП-80 і ШС-80.

Серед основних переваг пристроїв серій ГП і ШС: сучасна високорівнева автоматика, жаростійкість нержавійки, з якої зроблені камера і завантажувальні відсіки, рівномірне нагрівання, завдяки примусовій циркуляції повітря всередині камери, а також якісна термоізоляція, аварійне відключення, цифрова індикація і проста експлуатація. Відрізнятися вони можуть розмірами, вагою і об’ємом робочої камери. Все інше – однаково бездоганне.

Штативи. Це пересувна опора для оптичних пристроїв, невеликих лабораторних ємностей і освітлювальної техніки, призначена для точного наведення і утримання важких предметів.

Розрізняють штативи для пробірок, предметного скла, бутирометрів, піпеток та термометрів. Також є універсальні моделі. Вони можуть мати різну форму і розміри, бути виготовлені з різних матеріалів (метал, пластик…) і одночасно вміщати різну кількість виробів. Однак незмінним завжди має залишатися їх висока якість виконання, надійне кріплення предметів, стійкість на робочих поверхнях, стійкість до різних зовнішніх факторів і довговічність.

Правильний штатив допомагає не тільки добре використовувати робочий простір, але й ефективно виконувати професійні процеси.

Якщо вам знадобилося обладнання для ветеринарно-санітарної експертизи, щось із перерахованого або будь-яке інше, звертайтеся до наших менеджерів. Вони не тільки дадуть відповідь на всі ваші запитання з приводу характеристик і застосування, але й допоможуть зробити правильний вибір на користь моделі, що ідеально пасує вашим запитам.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *