Пошук

Мікробіологічний агар-агар для лабораторії

Агар-агар

Агар-агар – це полісахаридна сукупність агароза + агаропектин, альтернатива желатину рослинного походження. Отримують цю речовину шляхом екстракції з водоростей, червоних і бурих «мешканців» Чорного і Білого морів, а також Тихого океану. Виглядає вона як порошкоподібна або пластинчаста маса жовто-білого забарвлення, запаху не має. Зовнішній вигляд залежить від гатунку (найкращими якісними показниками характеризуються два з них): вищому характерний світло-жовтий колір, можливо з сіруватим відтінком, першому – жовтий, аж до темного. Крім полісахаридів, яких у загальному обсязі міститься 70-80 %, в складі присутні також мінеральні солі (1,5-4 %) і вода (10-20 %). До речі, згадані вище кислі полісахариди з нього за необхідності і добувають.

Молекули цієї речовини мають подовжену форму, причому довжина їх чимала, чим і пояснюється міцність та щільність агар-агарових драглів, що формуються при поєднанні з водою. У холодному водному середовищі розчинення не відбувається. Повністю розчинитися цей матеріал може лише при t 95-100 °C. Це його основна відмінність від інших желеподібних продуктів. Гарячим розчинам характерна прозорість і обмежена в’язкість. Охолодження до 35-40 °C приводить до формування термічно оборотного чистого і міцного гелю. Якщо повторно нагріти до 85-95 °C, маса знову перетвориться в рідкий розчин.

Агар-агар застосовують у мікробіології та харчопромі. Давайте більш детально розглянемо використання в першій із зазначених галузей.

За допомогою цієї субстанції створюють поживні середовища різних консистенцій (напіврідкі й густі) для мікробіологічних досліджень. Концентрація агар-агару в підсумку становить 0,3-0,7 % (у напіврідких середовищах) або 1,5-3 % (у густих). Варто враховувати, що він використовується не для того, щоб живити, а є чудовим ущільнювачем середовища.

Переважна кількість мікроорганізмів не розщеплює цю речовину під час культивування. Якщо вона має високу якість, то інгібування розвитку мікробів не відбувається, як і не змінюється поживна цінність середовища. І навпаки, якщо агар не очищений, гель утворюється неповноцінний, а ріст мікробів гальмується і навіть зупиняється.

Так якою ж має бути робоча маса, використовувана в бактеріо- й імунологічних цілях? По-перше, вимороженою і висвітленою, може бути задіяний як вищий, так і перший гатунок. По-друге, її густина не повинна бути меншою, ніж 3,20 г/см3. Ще агаровий гель з такими характеристиками може бути задіяний при електрофорезі дезоксирибонуклеїнової кислоти, імуноелектрофорезі, імунодифузії, діагностиці онкозахворювань, дослідженнях кров’яної сироватки. З його допомогою можна створювати агар-вазелінові суспензії, вирощувати еритроцити, дріжджі, бактерії, плісняву, виготовляти таблетовані, капсульні та інші медпрепарати для хворих на діабет.

Широке застосування цієї речовини в мікробіологічних дослідженнях обумовлене її добрим сходженням, високим ступенем прозорості, економічними витратами (10 г/л) і, звичайно ж, можливістю визначення значного переліку мікроорганізмів, серед яких – стафілококи, паличка Коха й інші.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *