Роль вітаміну С в людському організмі
Вітамін С (аскорбінова кислота) – органічна сполука, біологічно активний ізомер аскорбінової кислоти (L-аскорбінова кислота), с.
Цей водорозчинний вітамін:
- є потужним антиоксидантом;
- має величезне значення для нормального перебігу окисно-відновних процесів, вироблення колагену і проколагену;
- бере участь в обмінних процесах заліза і вітаміну В9, синтезі кортикостероїдів і катехоламінів;
- благотворно впливає на кровоносну систему (коригує показники згортання крові, доводить до нормального стану проникність капілярів, бере участь у кровотворенні);
- ефективний для профілактики онкозахворювань;
- має протизапальну та антиалергійну властивості;
- підвищує стійкість до інфекційних захворювань і стресостійкість.
Авітаміноз загрожує появою цинги, втратою зубів і кровоточивістю ясен; страждають волосся та шкіра; не рідкість – роздратування й депресивні стани.
У природному середовищі вітамін С входить до складу багатьох фруктів, овочів і трав. Різними галузями промисловості застосовується синтезована хімічним шляхом (плюс одна стадія із задіянням мікроорганізмів) форма. Також його отримання можливе за допомогою окислення сорбози.
Цей вітамін широко застосовують у таких галузях: медицина, харчопром, косметологія, фотосправа.