рН-метр. Для чого він потрібен?
рН-метр – це різновид вимірювальних пристроїв, призначений для вимірювання кислотного рівня різних середовищ і матеріалів. Він дозволяє визначити показник pH (концентрацію водневих іонів) у харчових продуктах, косметичних засобах, біологічних рідинах, воді, сировині, що надходить на виробництво, тощо.
Загалом, спектр сфер застосування цих приладів дуже великий: науково-дослідницька та лабораторна практика, водопідготовка, акваріумістика, мікробіологія, агрохімія і ґрунтознавство, виробництво пального, медична, косметична та лакофарбова галузі, а також хімічні виробництва і харчопром.
Принцип роботи
В основі функціонування pH-метра лежить визначення електрорушійної сили в електродній системі. ЕРС прямо залежить від активності водневих іонів у досліджуваному середовищі. Вимірявши водневий показник, прилад сповіщає про активність іонів. Для цього він комплектується вхідною схемою – вольтметром для певної системи електродів.
Специфіка застосування
pH-метри бувають різні. Вибір того чи іншого пристрою залежить від необхідних умов використання та передбачених завдань.
Найпростіший – це портативний аналізатор pH. З ним легко працювати, його вага невелика, а розміри компактні, однак функціонал обмежений. Тим не менш, вимірювання виходять досить точними. Добре підходить для аналізу чорноземних полів. Бездоганне доповнення для виїзних лабораторій різних напрямків.
Конструкція стаціонарного pH-метра трохи складніша, але й функцій йому при цьому притаманно більше. Завдяки йому контролювати показники кислотності можна цілодобово і з максимальною точністю. Добре підходить для застосування на промислових об’єктах, у тепличних господарствах, хімії, медицині, фармацевтиці та інших сферах.
Найбільш функціональний пристрій – це вимірювач pH, що є, по суті, комп’ютером для аналізу кислотності різних середовищ, а також інших їхніх параметрів.
Для чого необхідно знати показники pH?
Якщо розглядати воду, то її якість, зокрема й кислотний рівень, визначають різні процеси, що перебігають у ній. Величина pH може впливати на швидкість хімічних реакцій, корозійну агресивність води, ступінь токсичності шкідливих складових.
Якщо не проконтролювати кислотність при водоочищенні, це може негативно вплинути на запах, смак і зовнішній вигляд води, а ще знизити ефект очисних дій.
Рівень pH господарсько-побутової води не повинен впливати на її споживчі якості. Нормальним вважається діапазон від 6 до 9. Якщо аналізатор покаже меншу цифру, не уникнути корозійного впливу, якщо більшу, вода буде мильною, неприємно пахнути, можливі також подразнення шкіри та очей.
Ще одне середовище – ґрунт. Сьогодні все частіше можна зустріти людей, які бажають контролювати pH-показники на дачних ділянках, у теплицях й на інших землях, де планується вирощування рослин. І це 100 % виправдано, адже завдяки такому контролю можна забезпечити насадженням оптимальні умови розвитку, інтенсифікувати їх ріст й досягти високої врожайності.
Тепер ви знаєте, для чого потрібен pH-метр. Знадобився такий прилад? Звертайтеся!