Діоксид титану в харчовій промисловості

Діоксид титану в харчовій промисловості

Діоксид титану (оксид титану (IV), титанові білила) – це амфотерний оксид 4-валентного титану, головний продукт титанової галузі, добавка до їжі Е171, що виконує роль барвника. У чистому вигляді це тверда речовина, яка складається з безбарвних кристалічних утворень. При нагріванні набуває жовтого забарвлення. У технічних цілях задіюється в білій порошкоподібній формі. Розчиненню у воді та розведених мінеральних кислотах (крім плавикової кислоти) не піддається. Формула: TiO2.

У харчопромі діоксид титану виступає універсальним відбілювальним засобом. З його допомогою вибілюють, головним чином, продукти з риби, м’ясо- та морепродукти, а також страви, до складу яких вони входять: рибний фарш, філе, напівфабрикати, сурімі, шпик, паштети, крабові палички, делікатеси тощо. Тут ціняться такі властивості цієї добавки як значне емульгування та оптична естетика.

У пельменному виробництві задіюють борошно, висвітлене за допомогою титанових білил. Скільки речовини потрібно додати до тіста, залежить від необхідної його білизни. Оптимальні кількості: 100-200 г на 100 кг борошна. Барвник вноситься разом з борошном при ретельному перемішуванні для того, щоб він максимально розподілився по масі.

Часто не обходяться без оксиду титану (IV) при виготовленні сирів, майонезу, сухого молока, сніданків швидкого приготування, жуйок, рослинних консервів (наприклад, хрону). Вводять його і в хлібобулочні вироби, і в кондитерку для надання білизни солодощам, карамелі, білому шоколаду й цукровій глазурі.

Вплив діоксиду титану на людський організм повністю не вивчено. На загал, ця добавка вважається умовно безпечною для людини. Дозволена для застосування в харчовій галузі в Україні та країнах Європейського союзу.

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом