Бутирометри (жироміри) для молока, вершків

Бутирометри (жироміри) для молока, вершків

Бутирометр (жиромір, лактоскоп) – спеціальний прилад для визначення відсоткової кількості жиру в молоці, молочних продуктах, зокрема, у вершках (аналіз жирності продукту). Оскільки в наш час раціонально-промисловий спосіб молочного господарства не перестає набирати обертів, а точні хімічні дослідження вимагають багато часу і складних маніпуляцій, популярними стають саме жироміри, компактні, зручні й такі, які дозволяють отримувати результат більш оперативно і досить точно. Бутирометри можуть мати дещо відмінну форму, різні точність визначення і зручність експлуатації. Але, в цілому, це циліндричні посудини, вироблені з термостійкого скла. На кожній наявна шкала з поділкою 0,1 % за масою. Мінімальний і максимальний відсотки жиру, які може продемонструвати прилад, залежать від виду лактоскопа і можуть перебувати в діапазоні 6-40 %.

Принцип дії. В основі роботи пристрою лежить білковий розклад за допомогою кислот і ізопентанолу плюс подальший пропуск через центрифугу для розмежування складників. Поетапно це виглядає так. Спочатку в жиромір обережно, щоб не намочити горловину, поміщають 11 см3 зразка молока, 10 см3 сульфатної кислоти і 1 см3 ізопентанолу. Закривають ємність гумовим корком і плавно струшують для змішування компонентів утвореної сполуки. Внаслідок цих нехитрих маніпуляцій всі складові молока розчиняються, залишається тільки жир. Щоб було легше відокремити жир від іншої маси і прискорити процес, лактоскоп вставляють у центрифугу і виконують центрифугування. Після цього, власне, і визначають масову частку жиру в молоці й вершках. Весь процес здійснюється відповідно до вимог ДСТУ.

Отже, для обчислення кількості жиру, крім лактоскопа і самого тестового зразка, необхідні допоміжні аксесуари:

- обладнання і посуд (центрифуга, водяна баня, електрична плитка, тиглі/порцелянові склянки об’ємом 20-30 мл, паличка зі скла і хімічна лійка 5-7 см у діаметрі);

- реактиви (сірчана кислота та ізоаміловий спирт).

Головні сфери, які потребують використання бутирометрів: тваринництво, виробництво і переробка молочної сировини, ринковий контроль якості молочних продуктів. Також ці прилади знаходять застосування і в побуті. Обчислення жирів, що надходять до організму, дозволяє контролювати вагу власного тіла. Відомо, що для організму погано, коли жири надходять у нього в надвеликій кількості. Але так само недобре, якщо жирів прибуває занадто мало. Звичайно, завжди можна придбати в супермаркеті знежирені молочні продукти із зазначеною на упакуванні кількістю жиру. А можна виміряти жировий склад самостійно, за допомогою бутирометра. Потрібно купити жиромір для молока і вершків?

Цікавить оптова партія пристроїв або їх невелика кількість? У будь-якому випадку, звертайтеся до ПП Система Оптимум – відомого постачальника лабораторного обладнання та хімічного посуду на ринок України. Компанія пропонує якісні, функціональні та зручні в роботі бутирометри з високою точністю вимірювань. Ціни на весь асортимент – у розумних межах, а доставка в усі регіони – в найкоротші терміни, завдяки постійній наявності достатньої кількості товару на складах у Львові та Чернівцях.

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.