Лактоза (молочний цукор): застосування, шкода і користь
Для будь-якого живого організму важливі різні біологічні речовини: жири, вуглеводи, білки та інше. Вони мають величезне значення для метаболічних процесів, які без них просто не можуть перебігати, як слід.
За те, щоб організм був достатньо насичений енергією, відповідають вуглеводи – полімерні форми моносахаридів. Можуть бути подібними і неподібними до цукру. Молекули перших (а це, передусім, глюкоза і фруктоза), як правило, піддаються доброму розчиненню у водному середовищі. Якщо говорити про нецукри (крохмаль, клітковину тощо), то їм не властивий не тільки солодкий смак, але й здатність до розчинення.
Вуглевод може складатися з різного числа простих компонентів. За цією ознакою виділяють моно-, оліго- й полісахариди. Лактоза (ось тут ми плавно і підійшли до теми нашої статті) належить до олігосахаридів, які, в свою чергу, також підлягають поділу на ди-, три- і тетрасахариди. Так ось, лактоза – це олігосахарид, а точніше, подібно до сахарози та мальтози, дисахарид з хімічною формулою С12Н22О11. Гідроліз призводить до її перетворення в 2 сахариди – глюкозу і галактозу.
Що таке лактоза?
Це цілий клас вуглеводів, дуже важливий і значущий. Це оптично активні сполуки з гідроксогрупами і карбоксилами. Це речовина, початкові відомості про яку були відомі людству ще в XVII столітті, а в XVIII субстанції було присвоєно визначення цукру.
Інша популярна назва цієї сполуки – молочний цукор. І з’явилася вона, як ви можете здогадатися, не просто так. Лактоза є природним компонентом молока і молокопродуктів (це основний молочний вуглевод). Більше того, тільки в цих джерелах цей природний цукор і присутній. В яких кількостях? Якщо взяти, наприклад, коров’яче молоко, то на лактозу припадає приблизно 4-6 % від загальної маси, а якщо жіноче, то 5-8 %. Крім того, природним шляхом молочний цукор як біла тверда маса формується при виготовленні сирів (виступає побічним продуктом в сирному виробництві).
Молоко – це те середовище, де лактоза перебуває в стані моногідрату, тобто вуглеводу, до якого приєднана молекула води. У чистому вигляді є білого забарвлення порошкоподібною масою, сформованою кристалами. Запах відсутній. Розчинення у воді непогане (21,6 г на 100 мл), а ось у спиртах (ізопропіловому, етиловому та ін.) слабке. Безводна лактоза утворюється в процесі нагрівання, тоді, коли від дисахариду відходить одна водна молекула. А взагалі молекула лактози – це залишки молекул глюкози і галактози.
Молярна маса – 342,2965 г/моль, густина – 1,525 г/см³. Термовластивості: t плавлення – 202,8 °C, t кипіння – 668,9 °C.
Основні хімічні властивості:
- гідроліз під час спільного кип’ятіння з розведеною кислотою;
- окислення до сахаринових кислот при поєднанні з лужним розчином.
Отримання виглядає як вилучення речовини в процесі випарювання з молочної сироватки.
Застосування
Основні сфери, в яких використовують лактозу – це харчопром, фармацевтика і аграрний комплекс.
У харчовій галузі за участю цього дисахариду як замінника сухого молока виготовляють різноманітну кондитерку. З його допомогою в якості вуглеводного джерела покращують ферментацію м’ясної продукції. Якщо розглядати дитяче харчування, то в молочних сумішах цій категорії лактоза займає до 85 %. Часто більшість із нас навіть не підозрює, але лактоза присутня в складі і таких продуктів: хлібобулочна продукція, чіпси, мюслі, вафлі, сосиски, ковбаса, бекон, маргарин, розчинна кава, супи швидкого приготування, заправки для салатів, цукрозамінники й алкогольні напої.
Основне медичне призначення – створення поживних середовищ, зокрема при виготовленні пеніциліну. Це популярний у фармацевтиці наповнювач, або допоміжний компонент. Це також джерело, з якого шляхом ізомеризації добувають лактулозу, а та, в свою чергу, є надцінним медпрепаратом при розладах кишківника: обстипації, дисбактеріозах та інших недугах шлунково-кишкового тракту. Як лактулозі це вдається? Все передбачено природою. У дванадцятипалій кишці людини не містяться ферменти, яким під силу розщепити лактулозу. Тому ця речовина безперешкодно проникає в товстий кишківник, не зазнаючи змін.
Що стосується застосування лактози фермерами, то вони додають її в комбікорми в якості добавки-стимулятора.
Шкідлива чи корисна лактоза?
Поспішаємо запевнити вас, що однозначної відповіді на це питання не існує. На когось лактозовмісний продукт подіє благотворно і принесе винятково користь, а комусь і зашкодить. Що до чого, давайте з’ясуємо.
Почнемо з того, чим же є молочний цукор для людського організму.
Отже, лактоза – це:
- енергоджерело. Як автомобіль не поїде без того чи іншого виду пального, так і людина не зможе на повну потужність жити і радіти життю без належної підзаправки. Такою підзаправкою і є молочний цукор. Це специфічне, але важливе пальне для людського організму. Потрапляючи всередину, цей олігосахарид піддається метаболізму і допомагає енергії вивільнятися. Додатково він зберігає білкові запаси. Якщо лактоза, як і інші вуглеводи, надходить в достатніх обсягах, тілу не доводиться задіювати в ролі пального протеїни, і ті отримують можливість накопичуватися в м’язах. Також білки можуть без труднощів здійснювати низку інших не менш важливих для організму завдань;
- інтенсифікатор набору ваги. Не всім потрібно худнути. У когось є протилежна проблема – занадто мала маса тіла. І завдання стоїть відповідне – набрати потрібні кілограми. Що прийде на допомогу? Звичайно, лактоза! Якщо калорії споживаються у більших кількостях, ніж спалюються, це приводить до відкладення надлишку у вигляді жирів. Тобто якщо лактоза надходить до організму в обсягах, що перевищують необхідні, відбувається трансформація цукру в жирову тканину. Як результат, вага збільшується;
- помічник для кишківника, який і належну підтримку кишкової мікрофлори забезпечує, і благотворно позначається на ростових процесах лактобактерій, у функціональних обов’язках яких – запобігання гнильним проявам в кишківнику;
- нормалізатор обміну кальцію;
- сильний стимулятор, що забезпечує належне функціонування нервової системи;
- засіб для профілактичних заходів захворювань серцево-судинної системи.
Як бачимо, поки що тільки користь і нічого, крім користі. Яку ж шкоду несе лактоза? Чи може вона при всій своїй корисності погано впливати на організм? Може, але тільки в тому випадку, якщо сам організм не здатний її засвоювати, перетравлювати і розщеплювати. Це трапляється тоді, коли спостерігається нестача ферменту лактази.
Лактозна непереносимість
Так, є таке. Організм не здатний правильно поводитися з молочним цукром, що призводить до порушень діяльності травного каналу, болів у животі, метеоризму, нудоти і діареї.
Як визначити цю саму непереносимість і з’ясувати, чи є саме вона причиною перелічених вище симптомів? Зробити це можна за допомогою декількох лабораторних тестів. І якщо здогадка підтвердиться, швидше за все, доведеться відмовитися від вживання в їжу молочної продукції. Хтось заперечить: але якщо зовсім відмовитися від молока, це ж призведе до дефіциту кальцію і вітаміну D, результатом чого, як за ланцюговою реакцією, стануть кісткові захворювання – і буде цілком мати рацію. Тому, щоб зовсім не забувати про такий корисний продукт, як молоко, і вживати його хоча б в мінімально необхідних обсягах, доведеться використовувати спеціальні дієтичні добавки.
Чому може виникнути непереносимість лактози? На це є такі причини:
- вроджена вада формування лактази. Виявляється через генні трансформації в організмі;
- перенесені захворювання, зокрема такі, які супроводжувалися ураженням слизової тонкого кишківника (наприклад, хвороба Крона). Зазвичай, такий вид непереносимості проявляється з віком.
До речі, є поняття непереносимість і недостатність, їх варто розділяти. Оскільки в основі другого – генетичне програмування. Так вже закладено природою, що чим старша людина, тим у менших обсягах її організм виробляє лактазу. Як швидко і наскільки інтенсивно це відбувається? Все залежить від багатьох чинників, навіть від приналежності до тієї чи іншої етнічної групи. Наприклад, доросле населення Азії не переносить лактозу (а відтак і виключає з раціону молоко) практично на 90 %. Якщо ж взяти Північну Європу, то тут більшість і не відає про таку проблему – тільки близько 5 % населення знайомі з нестачею цього ферменту на власному досвіді.
До слова, у непереносимості та недостатності відрізняється і симптоматика. Якщо другий стан майже не передбачає дискомфорту і мінімізує побічні явища після вживання молокопродукції, то першому характерні яскраво виражені симптоми опору організму до надходження молока.
Лактозна непереносимість буває трьох типів:
- первинна. Найпоширеніша, приходить з віком, ґрунтується на фізіологічній індивідуальності;
- вторинна. Є результатом недуг і травмувань. Може виникнути після хірургічного втручання на тонкій кишці, кишкових запалень, виразкового коліту, хіміотерапії і навіть грипу, якщо той перебігав з ускладненнями;
- тимчасова. Характерна недоношеним дітям. Недостатнє вироблення лактази відбувається, у зв’язку з тим, що така функція у плода закладається, тільки починаючи з тридцять четвертого тижня вагітності.
Чи можна самому, без звернення до лікаря, визначити наявність/відсутність непереносимості лактози? Можна, але не так це вже й просто, як може здатися спочатку. Просто відмовитися на якийсь час від молокопродуктів і простежити, чи не зникнуть симптоми – не варіант. Сучасна харчова галузь вводить цей вуглевод і в інші продукти харчування, наприклад, як уже згадувалося вище, в кондитерські вироби. Ви можете відмовитися від молока, а симптоми не зникнуть. Ви викреслите варіант лактозної непереносимості зі списку можливих причин, а насправді це буде помилка, оскільки лактоза надходила до організму тепер вже не з молоком, а з солодощами чи, приміром, з м’ясом.
Краще використовуйте інший спосіб, надійніший. Напередодні дня дослідження нічого не їжте після 18:00. Як прокинетеся на наступний день, натщесерце випийте склянку молока і ще три-п’ять годин нічого не їжте. Якщо непереносимість має місце бути, вона дасть про себе знати певною симптоматикою протягом 30-120 хвилин. Зверніть увагу: проводити такий тест краще зі знежиреним молоком, щоб не переплутати наслідки з нетравленням, спровокованим жирами.
Знати всі «за» і «проти» – значить бути попередженими. Лактоза – не той продукт, який потрібно заборонити, огородити червоною стрічкою і поставити табличку з написом «Обережно!». Ні, вона дуже корисна і необхідна нам з вами. Вона підтримує імунну систему і допомагає вироблятися антитілам. Вона забезпечує захист від рентгенівського випромінювання і покращує ранозагоєння. Вона позитивно відображається на кишковій мікрофлорі, стимулює ріст корисних бактерій і виконує низку інших не менш потрібних для людей завдань. А про все, що стосується непереносимості й недостатності, ми з вами поговорили.