Бюретки лабораторні
Бюретка – це важливий різновид мірного лабораторного посуду, застосовуваного для точного титриметричного аналізу. Зовні виглядає як тонка скляна трубка з нанесеним на бічну поверхню градуюванням (великі поділки через мілілітр і дрібні). Один кінець трубки відкритий, другий комплектується запірним краном. Матеріал якісної бюретки – хімічно і термічно стійке скло. Дефекти в такій відсутні повністю, а внутрішнє напруження мінімальне і дорівнює необхідному рівню. Вимогами до градуювання визначаються відстані від нульового маркера до верху виробу і від нижнього маркера до верху крана (по 50 мм), довжина тієї частини, якій характерний незмінний діаметр і яка розташована під усіма відмітками (20 мм), а також кінчика для зливу від низу крана (від 50 мм). Всі лінії повинні бути розташовані перпендикулярно до поздовжньої осі виробу, а відстані між ними не повинні візуально відрізнятися.
Головне завдання, покладене на цей тип ємностей – відмірювати певну кількість рідких речовин. Відокремлений з їх допомогою обсяг використовують у кількісних дослідженнях, заснованих на обчисленні витрачуваного числа розчину реагенту. Ці методи, отже, і самі бюретки, знаходять застосування переважно в аналітичній хімії і фармацевтичних цілях.
Різновиди лабораторних бюреток
Передусім, бюретки виробляються в різних об’ємах – від 1 мл до 100 мл. Найбільш затребувані 25-ти і 50-ти мілілітрові вироби. Не залишаються осторонь і великі моделі на 100 мл (бюретки Гемпеля), а також маленькі на 1 мл, 2 мл, 5 мл, 10 мл (мікробюретки). Градуювання мікробюреток відрізняється від інших видів цього лабораторного посуду: завдяки кроку 0,01 мл, можна виконувати максимально правильні вимірювання – з точністю до 0,005 мл. За точністю вимірювань, розрізняють два класи бюреток: 1-ий (більш висока точність) і 2-ий (менш висока). Похибка не повинна бути більшою від найменшої ціни градуювання.
Відповідно до Держстандарту, існують також 2 основні типи цих ємностей: з можливістю задати час очікування (належать тільки до першого класу) і без такої можливості (можуть належати і до першого класу, і до другого). Крім того, можна виділити об’ємні та вагові бюретки, поршневі й газові. Найпопулярніші бюретки:
- без крану (Б. Мора);
- з боковим краном;
- з одноходовим краном;
- з двоходовим краном;
- з двоходовим краном і автонулем;
- мікробюретки.