Пошук

Застосування пропіленгліколю

Пропиленгликоль

Пропіленгліколь – це безбарвна рідка речовина, в’язка й гігроскопічна, солодка на смак і з характерним запахом. Це 2-атомний спирт, який знайшов застосування в багатьох галузях, зокрема, косметичній, харчовій та опалювальній.

Пропіленгліколь у косметиці

Косметична промисловість – це одна з основних сфер, де часто і активно задіюється пропіленгліколь, в основному, як зволожувальний агент і пом’якшувач, завдяки своїй властивості утримувати вологу. Ця речовина є одним з лідерів серед інгредієнтів для косметичних засобів. Її застосовують у великих кількостях (для досягнення високих концентрацій).

У деякій косметиці без неї не обійтися, оскільки натуральні компоненти не можуть самостійно, без її допомоги, проникнути в шкірні пори, а відтак, і позитивно вплинути на шкіру. Крім того, проникнувши, ці компоненти могли б не затриматися надовго, а швидко вийти назад. Але пропіленгліколь, крім усього іншого, створює захисну плівку, яка передчасно не випускає воду і розчинені в ній корисні речовини. Ще одна функція цієї органічної сполуки – охолоджувальний ефект (охолодження шкіри) при взаємодії з певними речовинами, що входять до складу косметичного засобу.

Зі сказаного вище випливає, що пропіленгліколь є незамінним провідником, коли мова йде про постачання активних компонентів для клітин організму. А також він виступає захисним покриттям, антифризом і універсальним засобом для пом’якшення та зволоження шкіри. Тому без нього не обходяться практично жоден крем, дезодорант, помада, засіб для волосся тощо.

Пропіленгліколь харчовий

У харчовій промисловості цей продукт відомий як добавка E1520, розчинник і консервант, пом’якшувач, диспергатор і вологоутримуючий агент.

Харчовий пропіленгліколь застосовується при виготовленні кондитерських виробів (печиво, цукерки, рулети-бісквіти), газованих напоїв, без- і слабоалкогольних, зокрема, енергетичних. З його участю створюють екстракції спецій з природних продуктів і приправ. Часто виступає розчинником харчових барвників і ароматичних речовин. Ще одна його роль – холодоносій: залучається при охолодженні їжі від 12 до -50 °С, при глибокому заморожуванні фруктів, ягід, м’яса та ін.

Харчовий пропіленгліколь застосовується й в інших галузях: у медицині (як органічний розчинник), у сільському господарстві (як компонент кормів для тварин), при виробництві тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет.

Пропіленгліколь як незамерзаюча рідина для опалення

Не можна не згадати про застосування пропіленгліколю в якості рідини для опалювальних систем (теплоносія, антифризу). У наш час він вважається одним з найкращих у цій ролі, найбезпечнішим і нетоксичним. Використовується водний розчин цього спирту в практично рівних пропорціях води і пропіленгліколю. Також у ньому присутня незначна кількість (до 5 %) присадок, покликаних нейтралізувати окислення, і функціональних протикорозійних, антинакипних і стабілізуючих добавок.

Чому варто зупинити свій вибір на пропіленгліколі? Ця рідина для систем опалення може витримати діапазон температур -40-100 °С, що робить її найбільш надійною при кліматичних змінах. Оперативно розчиняється у водній масі і з’єднується з іншими речовинами. У кілька разів зменшує температуру замерзання розчину. Добре вбирає вологу з поверхні/повітря. Має низьку температуру кристалізації, пожежонебезпеки не несе і токсичності не проявляє. Оскільки легко розкладається, нешкідлива ні для людей, ні для довкілля.

 

 

 

 

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *