Пошук

Застосування і властивості винної кислоти

Винная кислота

Винна кислота (діоксибурштинова/тартарова кислота) – це органічна сполука, двоосновна оксикарбонова кислота, солі й аніони якої називають тартратами. На вигляд є кристалічною масою, у якої відсутні забарвлення і запах. Смак – сильно кислий. Молярна маса – 150,1 г/моль, густина – 1,666-1,788 г/см3 (залежно від форми), t плавлення – 140-206 °C (також різна у різних ізомерів). Розчинення у водному середовищі – 17,9 г/100 мл.

Перебування в природі та отримання

У природних умовах ця речовина міститься в великій кількості фруктів (входить до складу соків, наприклад, виноградного і цитрусових). У деяких продуктах компонується з Mg, Ca і K. Спочатку виступала побічним матеріалом у виноробстві і задіювалася з метою запобігання бактеріальному розвитку в винних бочках та казанах. Сьогодні її різні ізомери в значних обсягах виготовляють з різної сировини. Зазвичай, це відходи виноробної галузі: сушені винні дріжджі, винний камінь, виннокисле вапно і крейдяний осад.

Властивості

Головна властивість тартарової кислоти (добавки до їжі Е334) – уповільнення природних процесів, які є причиною псування продуктів. Невеликі обсяги цієї речовини не становлять жодної небезпеки для людей. Більше того, вони позитивно впливають на організм. Антиоксидантна дія добре позначається на обмінних процесах і травленні.

Загалом, біологічне значення виглядає так: захист клітин від окислення, виведення радіоактивних елементів, розширення судин, збільшення еластичності й пружності шкіри, сприяння синтезу колагену, тонізація серцевого м’яза.

Тим не менш, ризики існують, але тільки при вживанні значних доз, які токсичні для м’язів і несуть небезпеку паралічу, навіть смерті.

Застосування

Ця сполука популярна в різних сферах життєдіяльності. Основні сфери її використання: харчопром, виноробство, медицина, аналітична хімія (виявлення альдегідів, цукрів тощо), фармакологічна та хімічна галузі (роз’єднання рацематів органічних речовин на ізомери), текстильне виробництво (фіксація кольору після фарбування тканин), гальванопластика, металургія та ін.

У косметичному сегменті винна кислота входить до складу великого переліку кремів і лосьйонів для обличчя й тіла, а також шампунів. Фармацевти з її участю активно створюють розчинні ліки, таблетки-шипучки, проносні та деякі інші медикаменти. Навіть у будівельній сфері вона знайшла застосування. Тут з її допомогою уповільнюють процес сушіння низки будматеріалів, зокрема гіпсу та цементу. Але, мабуть, найбільше значення вона має для харчової промисловості.

Діоксибурштинова кислота і харчопром

Добавку E334 дозволено застосовувати при виготовленні їжі і напоїв практично по всьому світу. Головна її роль у цій царині – консервуюча (в рази збільшує терміни зберігання). Як консервант, антиоксидант, підкислювач, регулятор кислотного балансу і емульгатор вона входить до складу безлічі продукції: джемів та морозива, столових і шипучих газованих вод, консервів, кондитерки (зокрема цукерок), желе, вина.

Винна кислота – воістину мультифункціональна речовина з безліччю корисних властивостей, що і пояснює її популярність у різних галузях.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *