Пошук

Все про харчовий парафін

парафин пищевой

Що таке харчовий парафін? Яким він повинен бути і яких видів буває? Де і для чого застосовується? Відповіді на ці та інші важливі запитання про цей хім. продукт – далі.

Парафін харчовий – це щільна подібна до воску високоочищена сукупність насичених вуглеводнів, що в більшості мають нормальну будову складу (число атомів вуглецю – 9-40). Забарвлення – біле, з легким просвічуванням. Смако-ароматичні характеристики відсутні. У водному середовищі та спиртах, зокрема ізопропанолі, не розчиняється. А ось у бензині, ефірі та ефірних оліях, навпаки, піддається розчиненню. Розплавляючись, характеризується малою в’язкістю, змішується з жирами і воском. Густина при 15 °C становить 0,880-0,915 г/см³. Плавлення відбувається при t 52-55 °С. Основне джерело для отримання – нафта.

Стан продукту (рідкий, твердий, дрібнокристалічний) залежить від концентрації в ньому важких і легких вуглеводнів.

З-поміж усіх марок парафіну, що існують, до харчових належать дві: П-1 і П-2. Вони від інших відрізняються найвищим ступенем очищення і відсутністю будь-яких домішок.

Основні фізичні особливості: досить невелика теплопровідність, значна теплоємність, прихована теплота плавлення, компресійний вплив.

Короткий опис застосування:

– П-1. Задіюється при створенні тари і жорсткої упаковки, клеїв і розплавів, у яких передбачається контакт з продуктами харчування, а також тих, які використовуються при високих температурах. Широко застосовується в фармацевтиці та виробництві косметичних засобів;

– П-2. Цим видом покривають і просочують гнучку упаковку, яка використовується в харчопромі й здатна зберігати свою еластичність навіть при низьких температурах. Також він входь до складу сплавів, які наносять на ємності з дерева, бетону і металу для зберігання їжі. З його участю виготовляють різноманітні воскові композиції, медичні та косметичні препарати (найчастіше креми). З нього створюють лікувальні аплікації. Ним обробляють медичну техніку та інструментарій.

Крім усього іншого, харчовий парафін знаходить місце в створенні воскових виробів та фарб.

Застосування в медицині та косметології

Особливе місце парафіну відведено в лікувальних заходах. Його задіюють при невралгіях та невритах, хворобах опорно-рухового апарату, в боротьбі з наслідками ушкоджень суглобів, сухожиль і кісток. Місцеве застосування основане на здатності до розсмоктування і антиспастичному ефекті.

Не можна не згадати про благотворний вплив цього матеріалу на шкірні покриви. Парафінотерапія сприяє поліпшенню кров’яного та лімфатичного потоків, інтенсифікує тканинний обмін. У результаті шкіра стає більш еластичною і ніжною.

Парафін – чудовий засіб проти старіння шкіри, що добре пом’якшує та зволожує її. Обробка ним рук і ніг здійснює позитивний вплив на кутикулу, допомагає впоратися з розтріскуваннями і чутливістю. Маски з цього вуглеводневого продукту – супер доповнення до манікюрних і педикюрних процедур. Після них шкіра стає м’якою, гладкою і зволоженою, руки і ноги виглядають доглянуто.

Щоб усього згаданого вище досягнути, парафін необхідно правильно використовувати. Початкове нагрівання повинне відбуватися до t 96-100 °С. Стерилізацію потрібно здійснювати при t 100-108 °С протягом 20 хвилин. Для повторного використання знадобиться виконати промивання і добре просушити. Крім того, до використовуваної частини матеріалу важливо додати близько 15 % свіжого з обов’язковою стерилізацією нової композиції.

Парафін і харчопром

У цій галузі зазначена субстанція відома як добавка до їжі E905c, дозволена до застосування в Україні. Нею, головним чином, покривають фрукти: яблука, персики, апельсини, мандарини, ананаси та ін. Також її можна побачити в складі глазурі для борошняної кондитерки, кави в зернах, жувальних гумок і горіхів, де вона подовжує терміни зберігання, запобігає всиханню і захищає від пошкодження комахами. Щоб мінімізувати відсоток засихання, протистояти обвітрюванню й намоканню, вказану добавку використовують у виробництві сирів, а саме покривають нею продукцію.

Кілька слів про безпеку

При всій своїй користі та важливості, парафін як умовно безпечна речовина не на 100 % нешкідливий для людини. Якщо його постійно вдихати, не є винятком захворювання дихальних шляхів. Також можлива шкода у вигляді розладів і при попаданні в шлунково-кишковий тракт. Тому фрукти, які були ним оброблені, потрібно добре мити перед вживанням, щоб мінімізувати надходження цієї речовини до організму.

Ще один важливий момент: t займання матеріалу становить 300 °С, його вводять у горючі мастила й антикорозійні засоби. І хоча теплопровідність його низька і небезпеки в плані опіків немає, ці відомості не буде зайвим врахувати при застосуванні.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *