Пошук

Триацетин харчовий: властивості та способи застосування

Триацетин харчовий

Триацетин харчовий, відомий також як триацетилгліцерин, триацетат гліцерину, 1,2,3-пропантріол триацетат, Triacetin і добавка до їжі під кодом Е1518, є сьогодні досить популярним продуктом на ринку хімічних речовин. Його закуповують в різних кількостях для потреб харчової галузі, фармацевтики, косметичного напрямку, тютюнового виробництва та ін. І позаяк в Україні різні компанії роблять пропозиції стосовно триацетину, що суттєво відрізняються одна від одної, є сенс пошукати найвигіднішу з них.

Хочете, щоб якість, ціна та умови придбання виправдали ваші сподівання? Звертайтеся до ПП «Система Оптимум»! Чому триацетин багато українських підприємств вважають за краще купувати у нас, дізнаєтеся, ознайомившись з іншими матеріалами, розміщеними на сайті, або зв’язавшись з нами за контактним номером телефону. Зараз же перейдемо до суті статті, тобто розглянемо, що таке харчовий триацетин, якими властивостями він володіє і в яких напрямках діяльності знаходить застосування.

Триацетин харчовий: визначення та властивості

Триацетином іменується ефір гліцеролу і оцтової к-ти, що належить до коротколанцюгових тригліцеридів. Ця речовина, яка синтезується хімічним шляхом, отримала найбільшу популярність як харчова добавка Е1518, що застосовується для розчинення ароматизаторів, виконання ролі зволожувача, агента, який ефективно утримує вологу в різних продуктах. У вільному вигляді присутня в складі великої кількості натуральних жирів та олій. В основі отримання – етерифікація гліцерину і оцтової кислоти .

Виглядає ця сполука як масляниста рідина з прозорою текстурою, позбавлена кольору і запаху. Смакові параметри – гіркі. Жодних сторонніх домішок у її складі немає. У різних середовищах розчиняється з різною силою. Наприклад, у воді, ефірі та чотирихлористому вуглеці розчинність середня, в ароматичних вуглеводнях і більшості органічних розчинників – легка й безперешкодна. У бензолі ж розчинення не спостерігається. Примітна особливість цього матеріалу – його несхильність до ферментативних процесів, завдяки чому володіє чудовою можливістю тривалий час зберігати свіжість продуктів.

Молярна маса речовини дорівнює 218,21 г/моль, а густина – 1,1562 г/см3 при стандартній температурі 20 °C. Термічні властивості: t плавлення – -78 °C, t кипіння – 258-260 °C, t спалаху – 138 °C, t самозаймання – 433 °C. Формула: C9H14O6.

Розглядаючи властивості триацетину, вважаємо за необхідне акцентувати увагу на такому питанні, як безпека. Оскільки ця субстанція має хімічну природу, вона здатна насторожувати особливо вимогливих споживачів. Але поспішаємо вас запевнити: в цьому випадку боятися нічого. Ніяких ризиків триацетат гліцерину не несе, ні до одного з класів небезпечних речовин, виділених в Євросоюзі, не належить. Ба більше, він входить в список FDA, що говорить про безпеку саме за себе. Повністю безпечною для дорослої людини вважається доза 7,8 мг/день, якщо застосовувати за призначенням. Потрапляючи до організму, ця речовина піддається розпаду на складники й оперативно засвоюється. Виведення залишку відбувається природним чином. Те, що ця харчова добавка безпечна для здоров’я – офіційно підтверджені дані. Лише в окремих випадках можливий прояв індивідуальної чутливості. Зокрема при тривалому контакті з цим продуктом не є винятком алергії, які проявляються як почервоніння шкіри та свербіж.

Де актуальне застосування триацетину?

Харчопром, фармацевтика, косметичний і парфумерний напрямки, тютюнова промисловість – ось основні сфери, для задіяння яких триацетин купують найчастіше. Використання тут пояснюється, передусім, чудовим виконанням таких основних функцій, як розчинення, пластифікація, фіксація і стабілізація.

Якщо узагальнити інформацію про застосування зазначеної речовини, то вийде перелік таких різнопрофільних процесів у різних напрямках госпдіяльності:

  • хімія органічного синтезу;
  • виготовлення харчового пластику і пакувальних матеріалів, зокрема контейнерів для зберігання їжі, одноразового посуду, пакетів тощо, надання їм еластичності, міцності й підвищення морозостійкості;
  • забезпечення енергетичних ресурсів космонавтам у космосі (триацетин – добре поживне джерело в системах штучного харчування при тривалих космічних польотах);
  • виробництво пального (використовується як добавка до паливних матеріалів, розчинник, антидетонаційна присадка, зменшує стукіт бензинового двигуна, максимізує стійкість до невеликих температурних режимів, покращує в’язкість біодизельного палива).

А тепер на найбільш затребуваних призначеннях цієї речовини зупинімося детальніше.

Роль триацетину в харчовій промисловості

Добавка Е1518 чудово утримує вологу і гальмує висихання, як стабілізатор зберігає свіжість, слугує емульгатором, пластифікатором і загущувачем, бездоганно справляється з роллю сполучного елемента, не допускає кристалізацію і формування сполук металів. З її участю виготовляють цілий перелік продуктів для вживання в їжу, зокрема:

  • харчові ароматизатори, зокрема термостабільні (забезпечується поліпшення їх розчинення в продуктах, а також фіксація, здійснюється допомога в створенні жиророзчинних ароматів);
  • ковбасні вироби (як компонент натуральної оболонки утримує вологу, перешкоджає висиханню, подовжує термін зберігання);
  • жувальні гумки (знову ж таки реалізує захист від висихання, зволожує і забезпечує пластичність);
  • молокопродукти (здійснює належне емульгування);
  • кондитерські вироби, в т.ч. шоколадні, помадні ласощі (уповільнення кристалізації, подовження свіжості);
  • борошно, пекарські порошки, хлібобулочна, борошняна продукція, зокрема, кекси, бісквіти і т.д. (гарантує захист від передчасного черствіння, покращує зовнішній вигляд і допомагає зберігати початкову апетитність, добре позначається на смакових і споживчих якостях, загалом);
  • ягідна, фруктова консервація, варення, джеми, мармелад, желе (удосконалює консистенцію, не дає під час зберігання проявлятися текстурним змінам);
  • напої (виступає смакопосилювачем);
  • лікери (використовується для розчинення ароматизаторів).

Буває, що цією добавкою обробляють фрукти. Завдання, яке при цьому ставиться – забезпечення збереження зовнішнього вигляду при зберіганні.

Триацетилгліцерин у фармацевтиці

Не обходиться без зазначеної сполуки виробництво великого переліку ліків і вітамінів. Тут вона виступає, в основному, наповнювачем, пластифікатором, розчинником і вологоутримувачем. Примітне використання в 10-35 % концентрації з метою гідрофільної пластифікації полімерних оболонок медикаментів в різних товарних формах (таблетованій, капсульованій і гранульованій). Крім того, за триацетином спостерігається ефективний вплив на грибки і мікроби.

Продукт схвалений Департаментом FDA і може без будь-яких «але» застосовуватися при виготовленні ліків.

Триацетин в косметичному і парфумерному виробництвах

Вкрай широке у наш час використання 1,2,3-пропантріол триацетату при виготовленні косметичних і парфумерних продуктів. У парфумерії, як правило, виступає популярним ароматизатором-складником парфумерного букета. У кремах для обличчя і тіла, гелях, сироватках та іншій доглядовій косметиці це важливий зволожувальний інгредієнт. Він не тільки ефективно утримує таку важливу для шкіри вологу, але й позитивно позначається на текстурі та ароматичних параметрах косметичних засобів. Не можна не згадати про його значення в складі композицій, призначених для догляду за проблемною, зокрема, підлітковою шкірою. Завдяки антимікробній активності, вдається істотно поліпшувати стан шкірних покривів, не даючи мікробам поширюватися і вести активну життєдіяльність.

Основні функції цієї добавки в косметиці: розчинення, загущення, ароматизація, зв’язування, стабілізація, пластифікація.

Застосування в тютюновій промисловості

Багато тютюнових підприємств не з чуток знають, що таке Triacetin і для чого він потрібен. Сьогодні надзвичайною популярністю користуються акрилові ткані фільтри для цигарок, в яких ця речовина виконує роль пластифікатора. Нею здійснюють просочення і з її допомогою досягають необхідного затвердіння. Кількість цього органічного реагенту для досягнення цієї мети має становити 6-8 % від загальної маси. Завдяки триацетину можна збільшувати жорсткісні характеристики джгутів з ацетатного волокна. У зв’язку зі значною гігроскопічністю він бездоганний у плані поглинання канцерогенів та інших токсичних матеріалів.

Крім того, з триацетату гліцерину сьогодні активно виробляють ароматизатори для вейпів, або електронних сигарет. Завдяки йому відбувається ефективне змішування фруктових ароматів і поліпшення структури пари.

Цікаво знати! Триацетилгліцерин входить в список добавок до сигарет, який складається із 599 найменувань і створений найавторитетнішими тютюновими корпораціями світу.

Купити Е1518 в Україні на вигідних умовах

Якщо вам знадобився харчовий триацетин для застосування в тому чи іншому напрямку, звертайтеся до компанії «Система Оптимум». У нас на складах цей хім. продукт, як і багато інших хімічних речовин, завжди в наявності в достатніх кількостях. Тож і дрібна, і велика оптова партія може бути доставлена вам без зволікань. Якість продукції підтверджена відповідним сертифікатом. Ціна – одна з найкращих у своєму сегменті. Замовляйте триацетин з вигодою! Купуйте у ПП «Система Оптимум»!

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *