Термостат лабораторний: опис і принцип роботи

Термостат лабораторний: опис і принцип роботи

Лабораторний термостат – це спеціальна універсальна регулювальна техніка для дискретного управління такими процесами, як нагрівання та охолодження. Застосовується в різних лабораторних дослідженнях, в яких важлива стабільна підтримка температури протягом певного часу. Без неї часто не обходяться при бактеріологічному аналізі, в клініко-діагностичних відділеннях поліклінік, науково-дослідних і медінститутах, стоматологічних кабінетах, ветеринарних лабораторіях, станціях переливання крові, водоканалах, харчових та іншої спрямованості виробничих підприємствах тощо. З її допомогою створюються оптимальні умови для виконання тих чи інших реакцій. Не є винятком застосування з метою зберігання лабораторних зразків, які за звичайних умов швидко псуються. Для цього використовують нижню температурну межу – трохи вище нуля.

Види лабораторних термостатів

В основі головної класифікації цих пристроїв лежать функціональність і конструкція (тип нагрівального елементу). Відповідно до неї існує поділ на такі прилади:

- сухоповітряні (теплоносієм слугує повітря). Діють за принципом сушильних шаф, хоча і мають низку суттєвих відмінностей в плані функціоналу. Основні споживачі – лікарні та клініки, а також санітарні та бактеріологічні лабораторії. Цей вид техніки, в свою чергу, ділиться на заглибні (поміщаються в рідке середовище, температуру якого необхідно підтримувати) і циркуляційні (передбачають розміщення матеріалу в корпусі) установки. Останні найбільш популярні, всередині їх камер постійно циркулює повітря, що забезпечує високу точність процесу;

- рідинні, тобто ті, що мають водний наповнювач. Покликані підтримувати надточну температуру, задіюються при коагуляції, дослідженнях мікробіологічного, вірусологічного та біохімічного характеру. Конструкція таких установок складна. Певна температура підтримується за допомогою теплоносія – води (найкраще дистильованої) або синтетичної олії (якщо дослідження вимагають температури вищої, ніж допустима межа);

- кріотермостати. Функціонують із застосуванням сучасних холодоагентів. Підтримують мінусові температурні показники.

Всім перерахованим видам характерна наявність робочої ємності, виконаної з високоякісного матеріалу (зазвичай, це нержавіюча сталь) та ізольованої від зовнішніх факторів впливу. Контроль робочого процесу здійснюється за допомогою спеціальних датчиків та індикації. Завдяки їм оператор завжди в курсі, яка температура всередині.

Більшість моделей комплектується сигналізацією, що оповіщає про несправності. Таким чином, негаразди, які виникають під час роботи, можна вирішувати швидко, а головне своєчасно, зберігаючи цілісність вмісту камери.

Примітна риса сучасних моделей – збереження потрібних температурних параметрів протягом довгого періоду. Це дуже важливо, наприклад, для бактеріологічних експериментів або пророщування насіння.

Принцип роботи

Лабораторні термостати функціонують за принципом охолодження повітря внутрішнього простору із застосуванням холодильного компресора. Якщо говорити про сухоповітряні моделі, то вони характеризуються примусовим змішуванням повітря, завдяки чому температура всередині камери розподіляється рівномірно.

Діапазон робочих температур сухоповітряних пристроїв – 3-70 °С (залежно від моделі). Ту чи іншу температуру із зазначеного діапазону автоматично підтримує мікропроцесорна система. Зовнішня температура (тобто t повітря в приміщенні, в якому перебуває термостат) не здійснює жодного впливу.

Водяні термостати зазвичай працюють з температурою 25-80 °С. Управління ними відбувається за допомогою спеціальних високоточних електронних блоків.

Переваги сучасних термостатів:

- широта застосування + багатофункціональність;

- наявність таймера, що дозволяє задавати часові рамки, і звуко-візуального індикатора, який повідомляє про закінчення процесу;

- відсутність впливу навколишнього середовища на робочу температуру;

- захист від перегрівання;

- незначна вага, компактні розміри і ергономічність;

- простота експлуатації та нескладний догляд.

Все це перетворює термостат не просто на функціональне, а на корисне й вигідне обладнання для будь-якій лабораторії. А оскільки сучасна лабораторія має бути комплектована всім необхідним, без термостата в ній не обійтися.

Критерії вибору

Загалом вибір цієї техніки нескладний. Головне – знати, на що слід звернути увагу при купівлі. Отже, основні параметри, які важливо врахувати, такі:

- кількість камер (одна або дві), внутрішніх полиць + максимальне навантаження на кожну з них;

- обсяг робочої камери (впливає не тільки на роботу, але й на вагу, мобільність установки);

- температурний діапазон (чим ширший, тим краще, позаяк стає можливим виконання більшої кількості досліджень);

- точність дотримання t (оптимальний варіант – ±0,25 °С);

- час отримання заданих теплових параметрів;

- наявність примусової циркуляції повітряних мас;

- чи передбачене внутрішнє освітлення;

- гарантійний термін застосування і можливість відремонтувати пристрій за необхідності в сервісному центрі виробника (тобто наскільки просто буде вирішити проблему у випадку її виникнення).

Купуйте термостат, заздалегідь вирішивши, де саме він буде встановлений для експлуатації. Врахуйте габарити, вагу і спосіб відкривання дверцят. Напевно, краще трохи доплатити, але купити обладнання, яке повністю відповідає умовам застосування, в якому дверцята відкриваються повністю (а не частково через близько розташовані сусідні меблі), а зручність завантаження зразків забезпечена максимальна.

Пам’ятайте, що нинішній асортимент лабораторних термостатів немаленький – вибрати варіант, який повністю відповідає потребам і побажанням, не є проблемою. Можна врахувати будь-яку індивідуальну рису, зокрема розміщення управлінського блоку, наявність цифрової/світлодіодної індикації, енергонезалежної пам’яті, якість термоізоляції, рівень шуму, навіть дизайн та колірні характеристики.

І обов’язково попросіть постачальника надати супроводжувальну документацію, щоб бути повністю впевненими в доцільності покупки.

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.