Пошук

Стеаринова кислота для косметики

Стеариновая кислота

Стеаринова, або октадеканова кислота – це одноосновна карбонова кислота, що належить до аліфатичного ряду. В хімічно чистому вигляді є кристалічною безбарвною масою. У водному середовищі не розчиняється, зате піддається розчиненню в ефірі. Запаху не має. Вступає в реакції з лугами, утворюючи при цьому стеарати, зокрема стеарат кальцію і стеарат цинку. Отримують її, гідруючи олеїнову кислоту або окислюючи насичені вуглеводні марганцевими сполуками.

Молярна маса – 284,48 г/моль, густина – 0,94 г/см³. Термовластивості: t плавлення – 69,6 °C, t кипіння – 376,1 °C. Формула: С17Н35COOH.

Ця кислота – одна з найпоширеніших жирних кислот у природному середовищі. Вона присутня в ліпідах, головним чином, у тригліцеридах тваринних жирів. Її синтез в організмі відбувається з гексадеканової кислоти під впливом елонгаз.

Стеаринову кислоту використовують при виготовленні свічок, гуми, пластичних змазок і тапок із пластику. Однак найбільшого поширення вона набула в косметичній галузі як очищувальна ПАР і емульгуюча добавка. Її вводять до складу гігієнічних засобів, мила, шампунів, лосьйонів, гелів для душу, композицій для гоління й очищення обличчя, кремів, бальзамів, блисків і помад для губ, а також багатьох інших засобів. Сьогодні вона є найбільш популярним інгредієнтом, перш за все, доглядової, але також і декоративної косметики. Її дозволено вводити в тисячі продуктів косметичного призначення, обсяг в яких може становити від 2 % (в лосьйонах) до 25 % (в милі).

Така популярна в наш час органічна косметика також не обходиться без стеаринової кислоти, оскільки та видобувається з природної сировини. В натуральних засобах вона виступає чудовою альтернативою хімічним сурфактантам.

Функції в косметиці:

– очищення волосся і шкірних покривів, плюс природне пом’якшення останніх і формування на них тонкої плівки;

– захист шкіри від температур, що погано впливають на неї;

– забезпечення твердого стану мила і формування необхідної консистенції інших продуктів;

– поліпшення зовнішнього вигляду засобів, що складаються з багатьох компонентів, завдяки рівномірному розподілу елементів;

– стабілізація емульсій.

Значення речовини

Стеаринова кислота дуже важлива в миловарінні. Вона не тільки приводить до затвердіння і досягнення потрібної форми. Вона примітна завдяки унікальним властивостям як очищувач. Зменшує поверхневий натяг плівки жиру, завдяки чому вода бездоганно компонується з ліпідними молекулами. Так, ефективно видаляються бруд, піт та шкірне сало.

Величезне значення має допомога цієї субстанції в диспергуванні водно-жирових сумішей. Таке завдання переслідують, додаючи цю кислоту у різноманітні рідкі засоби для догляду за шкірою і волоссям. У зв’язку з використанням невеликих концентрацій, вона виступає допоміжним елементом, а не активною очисною основою. Тут її призначення полягає в запобіганні розшаруванню рідкої косметики. Тому відпадає необхідність сильно струшувати продукти перед застосуванням. Крім того, вони зберігають свою ефективність протягом збільшеного періоду.

Використовується октадеканова кислота і як емульгатор з вираженими загущувальними властивостями, виступаючи при цьому стабілізатором емульсій, маскувальним агентом і віддушкою. Саме завдяки їй засоби виходять м’якими та однорідними. В результаті шкірі гарантовані винятково комфортні відчуття.

Стеариновій кислоті під силу збільшувати бар’єрний захист шкіри, тому з її допомогою досягається протистояння згубному впливу зовнішнього середовища: вітру, холоду і УФ випромінюванню.

Рідше, але все ж, вона задіюється з метою зменшення прозорості косметичної продукції (досягнення споживчої естетики). Для візуальних поліпшень її додають до лосьйонів, кремів і гелів. Що стосується декоративної косметики, зокрема тональних кремів і основ, то в них ця кислота знижує прозорість для поліпшеного приховування шкірних недоліків після нанесення.

Показання і протипоказання

Оскільки переважно ця речовина виступає допоміжним компонентом, особливі показання відсутні.

Що стосується протипоказань… Загалом, ця сполука в невеликих кількостях безпечна для людини (ступінь небезпеки – від низької до помірної) і вважається м’яким компонентом, що не має ризиків для здоров’я. Однак її необхідно уникати при підвищеній індивідуальній чутливості. Незважаючи на відсутність токсичного впливу, не є винятком подразнення. Застосовувати її можна тільки зовнішньо. Людям, у яких жирна і проблемна шкіра, від косметики, що містить октадеканову кислоту, варто відмовитися. Пояснюється це тим, що поєднуючись з жирами, вона може провокувати комедогенний ефект.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *