Пошук

Стеарат цинку для косметики

Стеарат цинка для косметики

Стеарат цинку (цинк стеариновокислий) – це цинкова сіль октадеканової кислоти, аніонна ПАР у вигляді білого/кремового м’якого аморфного порошку однорідної структури. Розчиненню у водному середовищі, кетонах та ефірах не піддається через відштовхування (має гідрофобні властивості), але розчиняється в етиловому і метиловому спиртах, а також бензолі й толуолі, частково – в розбавлених неорганічних кислотах. Для отримання використовують натрієву сіль октадеканової кислоти (взаємодія стеарату натрію і розчину сульфату цинку) з подальшими миттям, сушінням і подрібненням. Густина – 1,1 г/см3, t плавлення – 110 °С, t спалаху – 277 °С, t самозаймання – 420 °С. Формула: С36H70O4Zn.

Стеарат цинку широко застосовують у виробництві косметики, головним чином, декоративної та парфумерії. Його вводять в пудри для обличчя та тіла і рум’яна, туші для вій, тіні й підведення для очей, засоби для брів і губні помади, коректори і тональні креми, бронзери і хайлайтери, креми і лосьйони для тіла, а також у косметичні композиції, розроблені спеціально для жирної шкіри. Його часто можна бачити і в складі дезодорантів, і в засобах, призначених для догляду за шкірою та волоссям. Таке значне використання пояснюється різними функціями, які виконує ця речовина:

– антисептичні та в’яжучі (ця сполука ефективно заспокоює шкіру, прибирає подразнення);

– гідрофобізація (обволікання всіх частинок засобу і надання їм водовідштовхувальних характеристик);

– підвищення адгезії, поліпшення прилипання і здатності порошкоподібних засобів покривати;

– вдосконалення текстури у якості змазки, полегшення її створення, досягнення гладкості;

– збільшення товщини ліпідів і зменшення прозорості продукту;

– захист від УФ випромінювання;

– полегшення використання косметики;

– збереження косметики від злежування, розділення на фракції жиру та води.

Пудра зі стеаратом цинку в її складі довше тримається на обличчі. Тональні засоби, завдяки йому, виглядають естетичніше. А заспокоєння шкірних покривів робить будь-яку косметику із цинком стеариновокислим бездоганним варіантом для людей з чутливою шкірою.

Наповнювач, емульгатор, структуроутворювач, пресувальник декоративної косметики, вирівнювальний агент, барвник, компонент, що знижує поверхневий натяг – саме завдяки такому великому переліку ролей ця субстанція дуже цінна для косметичної галузі.

Зверніть увагу!

Цинк стеариновокислий належить до найбільш безпечних речовин. Він не шкодить здоров’ю і красі, навпаки, сприяє їх поліпшенню. Однак є горючим, а при попаданні у вогонь може виділяти отруйні або подразнюючі пари. Також становить небезпеку вибуху в повітрі.

Як бачимо, стеарат цинку позитивно впливає і на саму косметику, і на ділянки тіла, для яких той чи інший засіб призначений. При цьому він є безпечною для людини речовиною. Деякі виробники навіть вводять його в продукцію для догляду за немовлятами. Тож відмовлятися від застосування стеарату цинку немає необхідності, тим більше що гідного аналога з тією ж широтою функціоналу сьогодні годі й шукати.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *