Пошук

Способи застосування рицинової олії

касторовое масло

Рицинова, або касторова олія («касторка») – продукт рослинного походження, який добувають з рицини звичайної. За своєю суттю є сукупністю нейтральних жирів деяких кислот (12-гідрокси-9-цис-октадеценової, лінолевої та цис-9-октадеценової). Переважна його кількість, цілих 80 % – це ацилгліцероли в’язкоюї рицинолевої к-ти, яка у великій молекулі містить лише 1 ненасичений зв’язок. Решта – гліцериди двох інших. Висиханням і формуванням плівки не характеризується. На вигляд – прозора, іноді дещо жовтувата рідка маса з температурою замерзання -16 °C, спалаху – 275 °C. Має густу, в’язку консистенцію, слабкий запах, специфічний не надто приємний смак.

Застосовується в таких царинах:

– хімія. Синтез алкідних і епоксидних смол, сульфованої «касторки», гептаналю, декандіової й ундециленової к-лот. Може служити поліолом при синтезі гетероланцюгових полімерів;

– виробництво мастил. Якщо взяти цю олію і, наприклад, мінеральні, то вона має певні переваги: дія в широкому температурному діапазоні, нерозчинення в нафтопродуктах, нетоксичність, неагресивність до значного переліку пластичних мас. Серед недоліків: оперативне окислення, мала теплопровідність, що трохи обмежує використання цієї речовини в якості змазки. Раніше вона застосовувалася як авіаційне моторне мастило для поршневих авіадвигунів. Зараз знаходить місце в авіамоделізмі, а точніше в мастильних системах розжарювальних і компресійних моторів. Задіюється для обробки елементів обладнання харчової промисловості і як складова частина консистентних змазок;

– створення гідроприводних рідин. За участю касторової олії можливе виробництво робочих композицій для гідравлічних приводів автомобільних гальм. Іншим учасником при цьому виступає спирт: або етанол (ЕСК), або бутанол (БСК). Композиції з першим з них вже давно не виготовляють, у зв’язку з низькою t кипіння і наявністю етилового спирту, що легко відділяється. Продукцію з другим задіюють у гальмівних системах винятково з барабанними гальмами. Їй властива висока стійкість, негігроскопічність, відсутність згубної дії на деталі з гуми, добре змащування і антикорозійні властивості;

– медицина та фармацевтика. Тут використовують матеріал, що пройшов рафінування. Він, перш за все, служить проносним. При внутрішньому вживанні піддається розщепленню в тонкій кишці за допомогою ліпази, як результат, формується рицинолева кислота, що подразнює рецептори кишківника і рефлекторно підсилює перистальтику. Крім того, ця субстанція входить у деякі засоби для зовнішнього застосування (мазі й бальзами);

– косметологія. У її функціональних можливостях – зміцнення волосся, брів, вій. Вона пом’якшує, живить і відбілює шкіру, вирівнює її тон і згладжує нерівності. Ефективно бореться з не дуже глибокими зморшками та омолоджує;

– харчопром. Виступає агентом-роздільником, ароматизатором, зареєстрована як харчова добавка E1503.

Застосовують рицинову олію і в побуті, зокрема при догляді за шкіряними виробами. Вона добре вбирається, з часом не загусає, робить шкіру гнучкою, надає їй водовідштовхувальних властивостей, забезпечує відновлення й відсутність пересихань.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *