Пошук

Сіль для пом’якшення води

Соль для смягчения воды

Сіль для пом’якшення води… При поверхневому розгляді цього питання може здатися, що ні про який ефект мови бути не може. Що ми маємо? Зайва твердість утворюється як раз таки у зв’язку зі солями. Тож, одні солі прибирати за допомогою інших? Начебто, не зовсім розумно, оскільки не є винятком формування погано розчинних супутніх речовин. Але це тільки один аспект. Якщо заглибитися у взаємодії та реакції, приділити цьому хоч трохи більше уваги, переваги солі в усуненні надлишку твердості води стають очевидними.

Щоб зрозуміти суть, відповімо на кілька запитань.

Що таке твердість води?

Звідки б не бралася вода, з крану чи з природної водойми, їй характерна певна твердість. Якщо її використовувати протягом якогось періоду, з’являється накип, в основі якого – солі кальцію та магнію. До того ж, тверда вода слабо розчиняє мийні засоби, а також накип, який вже відкладений, погано проводить тепло. Все це призводить до згубних наслідків у різних масштабах: і в побуті, і на промислових підприємствах.

Чому важливо пом’якшувати воду?

Якщо брати воду, яка подається в будинки централізовано (а всім відомо, що така проходить спеціальне очищення), її твердість все одно є значною. Але ж ми з вами використовуємо її у різноманітних побутових цілях: для прибирання, прання, миття посуду, приготування їжі тощо. Тут недостатнє пом’якшення загрожує хворобами мешканців і поломками побутової техніки. Аналогічно пояснюється і необхідність пом’якшення питної води.

Якщо розглядати роботу котельні (а функціонують такі установи цілодобово), накип призводить до виходу з ладу трубопроводів, теплообмінників і котельної техніки.

Виробництво металів. Якщо воду як слід не пом’якшити, різко знизиться якість металів, що виготовляються. Реакція, яка виникає в процесі охолодження металу, призводить до його забруднення солями твердості. Про високу якість матеріалу годі й казати.

Потерпає від твердої води й фармакологія. Якість ліків через присутність у них домішок знижується, клієнти зазнають втрат, а у виробників можуть ставати актуальними питання про закриття певних виробничих ліній.

Електрика. Здавалося б, а тут що не так? Накип – причина підвищення паливних витрат, оскільки нагрівати потрібно не тільки воду, а й шар накипу.

Все це пояснює необхідність пом’якшувати воду.

У чому полягає пом’якшувальна дія основних видів солей?

Всі пом’якшувальні солі можна розділити на дві групи: кухонна (хлорид натрію) і поліфосфатна.

Перша може застосовуватися в порошкоподібній і таблетованій формах. Таблетки (з високоякісної харчової солі Екстра), до речі, найкращі, особливо якщо мова йде про пом’якшення у великих масштабах. Завдяки ним, забезпечується добрий контакт з водою і рівномірне розчинення без передчасного розпаду. Вони не злежуються і можуть довше зберігатися.

Хлорид натрію використовується для того, щоб регенерувати обмінні смоли не тільки при пом’якшенні, але й при комплексному водоочищенні. В процесі його дії солі кальцію і магнію, що перебувають у воді і роблять її твердою, замінюються на водорозчинні солі натрію, які не утворюють накипу на поверхнях, що піддаються нагріванню. Іонообмінні смоли регенеруються сольовим розчином, іони натрію витісняють іони кальцію і магнію в дренаж. Смола відновлює свою працездатність.

Другі солі, спеціальні поліфосфатні, діють трохи інакше. Дослідниками було помічено, що певні сполуки розчиняючись оточують згубні елементи спеціальними оболонками. Кожна з домішок втрачає властивість з’єднуватися з іншими, як результат, формування накипу блокується.

Поліфосфатні солі, зокрема триполіфосфат натрію, можуть входити до складу певних засобів і виконувати додаткові функції. Так, наприклад, у пральних порошках вони не тільки зменшують твердість води, але й сприяють утворенню піни і кращому очищенню речей, які перуться.

Часто їх використовують і у фільтраційних системах. Це можуть бути проточні фільтри, які функціонують місяцями, і одноразові, корпус яких є нероз’ємним.

Якщо на підприємство закуповують пом’якшувачі для систем підготовки води, вони йдуть, як правило, з готовими наборами солей. Коли сольові запаси вичерпуються, необхідно замовляти нову партію.

Увага! Використовуючи сіль для пом’якшення води, пам’ятайте, що дуже важливо дотримуватися правильних концентрацій, інакше бажаного результату досягти не вдасться. Те ж саме стосується і залучення іонообмінних фільтрів.

При всій своїй ефективності й простоті дії сіль – один з найбільш економічних способів для пом’якшення води. Тож вирішувати проблему з її допомогою – 100 % правильне рішення!

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *