Пошук

Що таке цитрат натрію?

Цитрат натрия

Цитрат натрію (натрій лимоннокислий) – це натрієва сіль лимонної кислоти, біла кристалічна порошкоподібна маса з середньої відчутності кисло-солоним смаком. Ця смакова особливість пояснює приналежність цієї речовини до так званих кислих солей. Піддається доброму розчиненню у воді, але складно розчиняється в спирті. Чудово поводиться при зберіганні.

Молярна маса – 258,07 г/моль, густина – 1,7 г/см³, t плавлення – 310 °С. Формула: Na3C6H5O7.

Мабуть, найбільше поширення цей реактив отримав у харчопромі. Цитрат натрію – це добавка до їжі E331, яка виступає найчастіше спецією, що надає специфічного смаку стравам, консервантом і стабілізатором. Вона – компонент таких продуктів та напоїв:

– желатинові десерти, зокрема желе, суфле, мармелад, йогурти (буферна сполука, що керує кислотністю);

– плавлені сири (сіль-плавник);

– молочні та кисломолочні продукти, зокрема стерилізоване і пастеризоване молоко, молококонсерви, що вимагають за рецептурою тривалого нагрівання молока;

– сухе молоко і дитячі молочні суміші;

– газовані напої з лимонним і лаймовим смаками, а також енергетичні напої (смакова добавка).

Крім того задіюється з метою регулювання кислотного рівня в кавових машинах.

E331 визнана безпечною для людини, тому добове споживання не нормується.

Натрій лимоннокислий – це речовина, що має чимале значення і для медицини. Її вводять до препаратів оперативного розчинення і медикаментів від зневоднення. Використовують при лікуванні циститу та інших інфекцій сечостатевої системи (зменшує дискомфорт). Може служити проносним.

Особливо цінна ця субстанція в донорстві, оскільки як антикоагулянт (4 %-й розчин речовини) забезпечує незгортання крові протягом збільшеного періоду. Отже, постійно бере участь в апаратній здачі донорської крові. Крім того, може використовуватися для збереження інших білкових продуктів.

Також з її допомогою знижують кислотність, а відтак і ефективно борються з печією, похміллям, протистоять периферійним нирковим ацидозам. Ще вона підсилює дію аскорбінової кислоти.

Не обходяться без цитрату натрію і в медичних дослідженнях. Його 5 %-й розчин застосовують, щоб визначити, з якою швидкістю осідають еритроцити (метод Панченкова).

Використовують розглянуту сіль і в інших царинах, процесах:

– тваринництво, штучне запліднення тварин. Є важливим компонентом середовища, за допомогою якого розморожують сперму;

– аналітична хімія. Виступає одним з реагентів при ідентифікації іонів амонію;

– виробництво хімічних засобів, зокрема композицій для очищення скла;

– виготовлення косметики для догляду та миловаріння. Завдяки кондиціонуючим властивостям, ця сполука пом’якшує негативний вплив лужного середовища на волосся, робить його гладким, м’яким, шовковистим. В її функціональних можливостях – запобігання появі мильного нальоту на волоссі. В різні види мила вводиться, у зв’язку зі здатністю стимулювати піноутворення і утримувати механічну стійкість піни. У шампунях підтримує необхідний рН, розправляє волосяні кутикули, після чого забирає з них жир.

Як бачимо, цитрат натрію не тільки активно застосовується в різних напрямках, не тільки безпечний, але й корисний.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *