Пошук

Що таке гліцерин? Властивості й застосування гліцерину

глицерин

Кому з нас не доводилося чути про гліцерин? Багато хто не просто чув, а й мав справу з цією речовиною. Хтось користувався косметикою або медикаментами з таким інгредієнтом у складі. Хтось вживав продукти харчування з нанесеним на упаковку маркуванням «харчовий стабілізатор Е422». Хтось застосовував цей матеріал для вейпа. Це лише невелика частина напрямків, в яких актуальне застосування гліцерину. Про решту, а також про властивості та різновиди цього продукту поговоримо далі.

Що таке гліцерин і які його властивості?

Гліцерин – це найпростіший з представників трьохатомних спиртів, винайдений в 1779 р., ґрунтовно вивчений і описаний в 1811 р. Має синонімічні назви: гліцерол, пропантріол-1,2,3. З першою з них існують деякі нюанси. В англомовних країнах гліцеролом називають синтетичний гліцерин, а у вітчизняній практиці – найчастіше речовину з меншим ступенем очищення, незалежно від того, яким способом відбувалося отримання.

Основні фізичні властивості: молярна маса – 92,1 г/моль, густина – 1,261 г/см³. Термовластивості: t плавл. – 18 °C, t кип. – 290 °C. Формула: C3H8O3.

Ця речовина має вигляд безбарвної прозорої рідкої субстанції в’язкої (сиропоподібної) консистенції. Крім того, може перебувати в твердому стані. Ароматичних характеристик позбавлена. За смаковими параметрами солодка (від цього й походить її назва з давньогрецької). Солодкість співмірна з глюкозною, і це не єдина схожість цих реактивів. Ще і гліцерин, і глюкоза є природними сполуками, енергоджерелами, які швидко засвоюються.

Безперешкодно і в різних пропорціях гліцерол змішується з такими середовищами, як вода і спирт. Характеризується значною гігроскопічністю, здатний вбирати великі обсяги атмосферної вологи, аж до збільшення власного обсягу до 40 %. Поєднуючись з пропіленгліколем, переходить в більш плинний стан. При низьких температурах замерзає. Токсичного впливу не здійснює. Псуванню не піддається.

Якщо розглядати хімічні властивості, то вони стандартні для багатоатомних спиртів. При взаємодії зі сполуками галогенів і водню/фосфору формуються моно- і дигалогенгідрини.

При етерифікації карбоновими і мінеральними кислотами, які містять кисень, з’являються певні складні ефіри, які є надважливими метаболітами. Не можна недооцінювати і

біозначення фосфоліпідів – змішаних гліцеридів ортофосфорної кислоти і карбонових.

Сполука, що розглядається, горюча. При горінні виділяє воду і вуглекислий газ, у випадку взаємодії з активними металами – водень, небезпечний вибухом при нагріванні та контакті з киснем. Це саме можна сказати і про тринітрогліцерин – маслянисту речовину підвищеної в’язкості, порівняно з попередником, що отримується в результаті реакції гліцерину з нітратною кислотою.

Уваги заслуговує і якісна реакція гліцерину з порошком перманганату калію. Останній насипається гіркою і доповнюється декількома краплями зазначеного безводного спирту (не його розчину). В результаті відбувається самозаймання і можна спостерігати фіолетове горіння (десь через хвилину після змочування). У науковому світі цей процес відомий як вулкан Шеєле. Під час проведення реакції відбувається щось подібне на виверження вулкану (не тільки виникає вогонь, але й з’являються своєрідні «бомбочки», які розлітаються на всі боки). Цей розкид здійснюється, позаяк різко викидається тепло. Плюс відбувається активне виділення водяної пари у вигляді димних стовпів, що нагадують вулкан у дії.

Отримання. Згаданому хіміку Шеєле належить не тільки описана вище реакція. Перш за все, його ім’я асоціюється саме з відкриттям цього спирту. Гліцерин був отриманий шляхом нагрівання оливкової олії з оксидом свинцю з подальшим випаровуванням розчину до отримання в’язкої маси.

Старт пром. отримання цієї речовини датується початком ХІХ століття. Введений тоді в практику спосіб синтезу використовується досі. А полягає він в омиленні жирів гідроксидами. Паралельно застосовуваний спосіб – обводнення жирів. Нагрівання жиру з водою в певному обсязі приводить до його розпаду на жирні кислоти і гліцерин. Все, що потрібно лише зробити потім – від’єднати спирт. Час, який потрібен для проведення такої реакції – приблизно 12 годин. Спеціальні умови – високий температурний режим. Якщо в результаті отриманий матеріал ще й прогнати разом з парою, вийде чистий продукт, що його іменують дистильованим. Такий дозволено вживати всередину.

Штучно синтезована версія гліцерину полягає у відновленні диметилкетону. Спочатку формується ізопропанол, після чого від нього забирають воду – і справу зроблено.

Питання про безпеку. Як можна судити з описаних варіантів отримання цієї речовини, вона буває природного і синтетичного походження. З першим все зрозуміло – щодо безпеки сумнівів не виникає. Що ж стосовно другого? Чи шкідливий спирт з ацетону? Чи правда, що він провокує шкірні алергійні реакції?

Передусім, будь-який гліцерин в чистому вигляді, оскільки є спиртом, здатний зневоднювати шкіру. Але таким він не застосовується – тільки розведеним водою. Тож турбуватися про зневоднення не варто. Небезпеку несе і висока концентрація цього реактиву. При тривалому впливі такої на шкіру з’являються вугрі, темні ділянки і підвищується сухість.

Що стосується питання природи гліцерину, то ця органічна речовина позбавлена шкідливих домішок і небезпеки в правильних дозах не несе. Синтезована ж у лабораторії має велику ймовірність входження до її складу згубних компонентів.

А ось корисні властивості речовини не підлягають спростуванню:

– завдяки гігроскопічності здійснюється поглинання і накопичення вологи молекулами, які, у зв’язку з незначними розмірами, легко проникають в глибокі шари шкіри, насичуючи всі структурні елементи водою;

– гліцерин є складовою частиною епідермісу і активним учасником внутрішньої водоциркуляції в клітинних мембранах. Логічно, що якщо природне його вироблення знижується, процеси, в яких він бере участь, відбуваються не зовсім так, як потрібно. Продукт, що надходить ззовні, заповнює прогалини, ефективно заміщуючи нестачу вологи;

– за цією субстанцією – забезпечення належного захисту шкіри. Наповнюючи вологою невеликі зморшки і мікротріщини, вона не дає осідати там пилу і мікроорганізмам. Так створюється бар’єр для запалень і подразнень. Крім того, завдяки їй, всередину не пропускаються подразнювальні матеріали, як наприклад, додецилсульфат натрію;

– трохи пропантріолу-1,2,3 завжди корисно для слизової.

Потрапляючи до організму разом з їжею, гліцерин оперативно засвоюється, перетворюючись в корисні жири. При цьому не відбувається жодних ускладнень (не були зафіксовані за всю практику застосування). Як результат, цей продукт має офіційний дозвіл для використання в багатьох країнах світу. Навіть не встановлена його допустима добова доза – обмежень наразі немає. Навіть немає заборони для застосування вагітними жінками і маленькими дітьми. Але все ж таки, радимо в усьому мати міру, зокрема і в цьому випадку, оскільки ніхто не відміняв індивідуальних особливостей організму. Що для однієї людини цілком нормально, те для іншої може бути небажаним і навіть небезпечним. Запобігти або хоча б мінімізувати негативні наслідки можна, якщо не переборщувати.

Види гліцерину

Існують різні класифікації гліцерину.

Зокрема, виділяють такі різновиди:

– харчовий. Підходить для різних напрямків. Є єдиним варіантом, придатним до вживання;

– аптечний. Основна сфера задіяння – медицина. Це популярний компонент різних кремів, олій, свічок та ін.;

– спеціальний. Головна особливість – наявність в його складі в якості головного інгредієнта пропіленгліколю. Набув поширення в виготовленні електронних тютюнових виробів;

– технічний. Це, по суті, розчинник. Знаходить застосування у створенні фарб та барвників. Забезпечує соковитість відтінків тканин, що є цінним для промислових галузей.

Також поділ може бути на фармакопейний і дистильований гліцерин. Перший застосовується в медицині, косметології, харчопромі, виробництві електронних сигарет, другий – у виготовленні побутової хімії, пластику, смол та іншої технічної продукції.

Чи можна одним різновидом гліцерину замінювати інший? Взагалі іноді можна, але не варто. Наприклад, немає сенсу брати харчовий гліцерин, що складається на 99 % з рослинних жирів, для технічних промислових потреб. А в харчопромі не можна використовувати аптечний гліцерин, рослинні компоненти в якому займають всього 88 %, а все решта припадає на всілякі домішки. Який висновок з цього можна зробити? Всьому своє місце!

Гліцерин фармакопейний і дистильований: сфери використання

Купити гліцерин оптом сьогодні може знадобитися для застосування в найрізноманітніших галузях: харчовій, тютюновій, текстильній, паперовій, шкіряній. Без нього не обходиться виготовлення електронних цигарок, чистильно-мийних засобів та косметики, пластичних мас, лаків і фарб. Він має значення для медицини, аграрного комплексу, електро- та радіотехнічного напрямків (виступає флюсом для пайки).

Як стабілізатор гліцерин (Е422) зберігає і підвищує в’язкість, а також покращує консистенцію харчових продуктів. У ролі емульгатора сприяє змішуванню не змішуваних компонентів. За участю харчового гліцерину виробляють макаронну продукцію, лікеро-горілчані та газовані безалкогольні напої, кондитерські й хлібобулочні вироби. Завдяки цій добавці макарони набувають підвищеної клейкості, випічка стає більш пишною і довше не черствіє. Також вона використовується при створенні екстрактів таких напоїв, як чай і кава. Сировинні матеріали спочатку подрібнюються, потім піддаються зволоженню і обробці, й після цього здійснюється нагрівання. Кожен продукт, отриманий в результаті вказаних дій, на третину складається зі спирту, що розглядається.

Аптечний гліцерин застосовується, перш за все, для створення кремів, олій та свічок. Його вводять до складу проносних і пом’якшуючих медикаментів. Він добре впливає на слизову, лікує рани, пом’якшує, зволожує шкірні покриви і розгладжує їх мікрорельєф, захищає волосся та губи. Як чудовий антисептик допомагає боротися зі шкірними проблемами, сприяє загоєнню ран, перешкоджаючи, разом з тим, зараженню. Його часто можна бачити в складі доглядової косметики, призначеної для сухої втомленої шкіри. Він надає гладкості та шовковистості, вирівнює і освіжає тон, зменшує негативний вплив ультрафіолету, тобто додатково запобігає виникненню надмірної пігментації. Крім того, нерідко вводиться до складу дитячої косметики, призначеної для боротьби з дерматитами, висипаннями і подразненнями. Гліцерином у фармакологічній індустрії розчиняють різні медикаменти, підвищують вологість таблеток і густину ліків у рідкій формі. У складі мазей, паст, кремів він не дає випаровуватися волозі, тим самим запобігає їх передчасному висиханню. При введенні гліцерину в лікувальні розчини забезпечується їх підвищена концентрація.

Косметологія – чи не найголовніша царина, в якій використовується гліцерин. Він важливий для виготовлення гігієнічних засобів. З його участю виробляють мило (покликаний збільшувати ступінь «мильності»). Він сприяє пом’якшенню і здійснює легкий відбілювальний ефект. У косметичних кремах і масках для обличчя покликаний виконувати зволожувальний вплив, утримувати вологу у верхніх шкірних шарах, тим самим перешкоджаючи зневодненню й сухості.

Гліцерин – це краса:

– волосся. Завдяки йому волосся стає слухняним і шовковистим. Найчастіше цей матеріал вводиться до складу шампунів і масок;

– рук. З його участю виготовляють різні креми, наприклад, гліцериновий для захисту від негоди і заспокоєння шкіри в спекотний період. Ним змазують сухі, особливо проблемні ділянки, зокрема лікті, коліна та ін. Корисні й теплі гліцеринові ванночки;

– обличчя. Гліцерин з вітаміном Е – чудодійна композиція перед сном. Якщо задіювати її (або інші гліцериновмісні косметичні продукти аналогічної дії) регулярно, шкіра обличчя стане більш пружною, її тон буде рівним і красивим, навіть дрібні зморшки розгладяться.

Не обходяться без гліцеролу і в побуті. Цей продукт дуже корисно мати вдома, позаяк з його допомогою можна завжди тримати будинок в абсолютному порядку.

Основні варіанти побутового застосування:

– миття підлоги з ламінату комплексом вода + аптечний гліцерин для забезпечення блиску;

– позбавлення від ягідних, чайних і кавових плям;

– запобігання осіданню пилу на дзеркалах і меблях;

– зменшення помітності потертостей на виробах зі шкіри (сумках, взутті тощо);

– подовження життя зрізаних квітів у вазах.

Гліцерин – універсальний, унікальний і незамінний. Маючи масу корисних властивостей і функціональних впливів, він просто не міг не отримати настільки широкого поширення. Можна годинами говорити про те, для чого необхідно купити харчовий гліцерин, яку роль виконує гліцерин в медицині, де застосовується гліцерин дистильований і для чого його слід замовити. Але далі ми розвивати цю тему не будемо. Додаткову детальну інформацію з радістю надамо вам, якщо ви зателефонуєте нам і запитайте. А зараз хочемо систематизувати застосування цієї сполуки, виділивши основні напрямки:

– харчопром;

– медицина і фармацевтика;

– косметична й парфумерна галузі;

– створення побутової хімії, зокрема для виведення плям;

– сільське господарство (обробка насіння, захист дерев від шкідників та інтенсифікація ростових процесів с/г насаджень);

– тютюнова промисловість (пом’якшення смаку тютюну, надання потрібного аромату, коригування вологісного рівня);

– виробництво електронних сигарет (входить до складу курильних композицій і подовжує експлуатаційний період картриджів);

– пластмасовиробництво, зокрема виготовлення таких матеріалів, як целофан, поліетилен,

поліпропілен і спінені пластмаси (надання пластику прозорості, міцності й гнучкості);

– створення електролітичних конденсаторів для радіо- і електротехнічних пристроїв;

– паперова промисловість (виготовлення різних видів паперу, зокрема пергаментного, копіювального, цигаркового, жиронепроникного тощо);

– ЛФ-галузь (виробництво лаків, фарб, розчинників і поліролів);

– текстильне виробництво (пом’якшення тканин + надання їм еластичності, виготовлення

штучного шовку і вовни);

– шкіряна промисловість (консервування, дублення, пом’якшення шкір);

– кріоніка й кріобіологія (виступає складником кріопротекторів);

– військова справа (слугує джерелом нітрогліцерину, який, в свою чергу, використовується для виготовлення динаміту, бездимного пороху та інших вибухоматеріалів).

Основну інформацію про гліцерин ми надали. Якщо вас цікавить додаткова, зокрема такі питання, як ціна, доставка, де купити в Україні та ін., погортайте сторінки нашого інтернет-ресурсу або зателефонуйте нам за контактними номерами. Відповімо на будь-які ваші запитання щодо розглянутого матеріалу і умов його придбання, розповімо, де можна купити гліцерин технічний в Україні загалом і чому перевагу варто надати пропозиції від ПП «Система Оптимум». Звертайтеся!

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *