Пошук

Розведення та вирощування об’єктів аквакультури у штучно створених контрольованих умовах

аквакультура

Аквакультурою, або рибництвом, іменується галузь, зосереджена на розведенні, утриманні та вирощуванні таких об’єктів, як риба, ракоподібні, голкошкірі, молюски та водорості, в штучно сформованих і контрольованих умовах або в природному середовищі існування. Також сюди належить випуск об’єктів аквакультури у водні рибогосподарські ділянки, щоб вилучити або поповнити запаси водних біологічних ресурсів, зберегти їх біорізноманіття. З інших важливих цілей, що ставляться для зазначеного напрямку діяльності: отримання продукції аквакультури та надання рекреаційних послуг.

В основі сучасного штучного вирощування риб та інших водних мешканців (як тварин, так і рослин) лежить тисячолітній досвід. Саме завдяки йому досягається успіх виведення і культивування різної риби. Тих гідробіонтів, які покликані прикрашати невеликих розмірів природні і штучні водойми, а також тих, які є джерелом свіжої рибної продукції й дозволяють розширювати асортимент цього сегменту.

Рибні господарства в Україні

У нашій країні існує величезний потенціал у сільському господарстві, загалом, і в веденні рибного господарства, зокрема. Багатство внутрішніх водних ресурсів – надважлива передумова для розвитку аквакультури і рибного промислу. Україна має всі можливості бути ключовим постачальником у цій сфері. Здавалося б, ніщо не заважає будувати прибутковий бізнес, створюючи і надаючи споживачеві рибну продукцію з доданою вартістю. Однак статистика свідчить про інше: тільки трохи більше 1 млн грн становить річний економічний показник серед підприємств цього напрямку і реалізується лише 0,1 % рибного виробництва від загального світового показника. Використання ресурсів неефективне. Виробничі обсяги з кожним роком зменшуються. А такі аспекти, як імпорт і нелегальний вилов риби, тільки нарощують оберти.

Чому склалася така ситуація? Мабуть, причина полягає в тому, що рентабельність і перспективність аквакультури недооцінюються. Але ж якщо правильно організувати менеджмент, якщо ретельно підійти до справи і розібратися у всіх важливих нюансах, сумнівна, на перший погляд, ніша, стане приносити прибуток.

Рибне господарство можна без перебільшень назвати одним з найцікавіших промислів в агропромисловому комплексі. У зв’язку з глобальною тенденцією скорочення обсягів гідробіонтів у світовому океані, створення спеціальних рибних ферм – чудовий бізнес-варіант, який має чимало переваг. Перш за все, врахувати варто те, що на компактних територіях можна вирощувати багато риби, витрачаючись якнайменше на ресурси. Також уваги заслуговує тривалість виробничого циклу. Вона становить приблизно 3-4 роки, а це значно менше, порівняно з окупністю тваринницьких господарств (10 років).

На риболовецький промисел припадає близько 80 % водних біологічних ресурсів, які добуваються. Найбільш активно реалізується він у таких областях, як Запорізька та Одеська. Вилов прісноводної і морської риби розподіляється практично рівномірно: 52 % і 48 %, відповідно.

Експорт/імпорт. Експортні позиції України з рибного промислу мали досить високі показники до 2014 р. До істотного спаду призвели обмеження роботи з російським ринком і анексія Криму, де зосереджувалися рибальські флоти і експортні порти країни. Зараз показники експорту поступово зростають, позаяк поступово налагоджується робота з ринками збуту в інших напрямках: з країнами Євросоюзу, Східної Європи і з близькосхідним регіоном. Але, все ж, вони далеко не відповідають морському і прісноводному потенціалу України.

Найбільший попит на світовому ринку існує на рибне філе, консерви, ікру та ракоподібні. Якщо консервовані й оброблені рибопродукти раніше були затребувані, то сьогодні їх вивезення за кордон практично не відбувається. Про сучасну Україну не скажеш, що вона є значущим переробним центром рибної продукції.

Що стосується імпорту… Видобуток водних ресурсів у країні покриває внутрішні потреби всього на 25 %. Тому не дивно, що обсяги імпорту стрімко збільшуються. Найбільші кількості рибної продукції завозяться з США, Норвегії та Ісландії. Але оскільки купівельна спроможність жителів не підвищилася, імпортери знижують поставки високоякісної продукції, переходячи на більш доступні альтернативи. Майже половину обсягу імпорту становлять оселедець, минтай, скумбрія і хек.

На сьогодні в Україні функціонує близько 140 підприємств, що спеціалізуються на переробці рибопродукції. Чверть з них належить державі. В арсеналі більшості – застаріла технологічна база, фінансові проблеми. Багато хто працює далеко не на повну потужність. Модернізувати дорого і невигідно. Як результат, до споживача нерідко потрапляють низькоякісні продукти, які не відповідають вимогам міжнародних стандартів. На експорт, ясна річ, вони не йдуть.

Порятунок ситуації, що склалася – за приватними фермерськими рибгоспами, яким під силу підвищити обсяги продукції для внутрішнього ринку. Вони можуть вирощувати найрізноманітніші види риб. Але самі з завданням без сприяння з боку держави навряд чи впораються. Уповільнюють процес бюрократичні нюанси на всіх етапах: від оформлення водної ділянки до отримання дозвільної документації. Проблеми створюють і браконьєри. Щоб якось більш-менш закріпити свої позиції, деякі рибні господарства працюють незаконно. У підсумку – маса порушень з відповідними наслідками.

Правові аспекти справи. Щоб рибний промисел був вигідний для окремих підприємств і для країни, загалом, до актуальних проблем необхідно підходити комплексно.

Перше, що важливо – це активне функціонування рибоохоронного патруля в усіх регіонах. Такі служби вже працюють, але не скрізь і не на повну силу. Якщо ж ситуація зміниться в потрібний бік, можна буде істотно знизити несанкціонований вилов риби і скоротити обсяги тіньового обороту.

Друге – децентралізація аквакультури. Сюди, головним чином, належить зниження числа законодавчих норм, які є обов’язковими для виконання. Рибні ферми отримали б ковток свіжого повітря, якщо була б знижена орендна ставка на землю.

Тим не менш, не може не тішити, що законодавча база в сегменті рибних господарств не стоїть на місці, а вводяться новації, які хоч повільно і потроху, але, все таки, сприяють розвитку бізнесу.

Не так давно був затверджений закон про страхування с/г продукції. Він дав можливість рибникам диверсифікувати ризики і створювати довгострокові бізнес-плани. Завдяки йому підприємства можуть страхувати свої майнові інтереси на випадок позаштатних ситуацій.

Існують документи, що дають визначення аквакультурі та її основним поняттям, які регламентують види товарної аквакультури, встановлюють принципи роботи і т.д. На стадії вдосконалення – правові норми, що дозволяють контролювати виготовлення рибопродуктів від і до. Крім того, планується створення спец. фонду, який буде підтримувати рибні господарства країни. Нормативно-правова база вдосконалюється поступово, але впевнено. Позитивні тенденції не можуть не радувати.

Основні причини, щоб зайнятися аквакультурою

Розглядаєте аквакультуру, як можливе джерело доходу? Розмірковуєте, чи варто податися в цей бізнес, або ж маючи такий, хочете прийняти рішення про його подальшу доцільність? З урахуванням всієї наведеної вище інформації, нинішньої ситуації в країні, сильних і слабких сторін ведення рибного господарства, зазначимо: аквакультура – непоганий бізнес з масою плюсів. При правильному підході бажаний результат обов’язково буде досягнутий. Переваги спеціалізації на розведенні, вирощуванні й торгівлі гідробіонтами незаперечні.

Сильні сторони цього напрямку діяльності такі:

– риба і рибопродукти, а також молюски, зокрема мідії, та інші екзотичні види мають велике значення для здорового харчування. Вони – джерела цінних поживних речовин, зокрема білку, фосфору, йоду та ін., які часто не візьмеш з іншої їжі. Риба – це 17 % тваринного білка, що споживається в усьому світі, і 6,5 % білка від загальної маси;

– риба і морепродукти асоціюються зі здоровим способом життя, кількість прихильників якого зростає семимильними кроками. Відповідно, обсяги споживаної рибної продукції також збільшуються. А коли є попит, розумно забезпечити пропозицію;

– популярності набуває, передусім, високоякісна рибна продукція. Споживачі готові платити більше, будучи впевненими, що купують найкраще. Так відпадає потреба значно здешевлювати продукт, шляхом зниження його якісних параметрів;

– на ринку праці є досвідчені і кваліфіковані фахівці рибного промислу, яким під силу посприяти успішному функціонуванню вашого підприємства.

Що врахувати, щоб залишитися у виграші?

По-перше, широту можливостей штучного рибництва. Вирощувати і розводити в спеціально створених і контрольованих умовах можна не тільки рибу, але й мідії, устриці, рапани і т.д.

По-друге, мінімізацію сезонних чинників. Із завданням допоможе впоратися високорівнева організація зберігання гідробіонтів.

По-третє, трансформацію свідомості споживачів у бік схиляння до вітчизняної продукції. Наше – значить якісне.

По-четверте, можливість отримання інвестицій для рибного бізнесу від українських підприємців. Те, що ця галузь рентабельна і має чималий потенціал, усвідомлює все більша кількість людей. Підприємці все активніше інвестують кошти у внутрішнє рибне господарство України.

Хвороби риб та ефективні препарати для лікування

Каменем спотикання для багатьох стають можливі небезпеки, які переслідують рибу. Мовляв, почати бізнес то можна, але якщо риба стане хворіти, а це ж не є винятком, фінансові втрати за собою така ситуація може потягти чималі. Не турбуйтеся.

Дійсно, всі водні мешканці не захищені від хвороб. І ті, які живуть у природних водоймах, і ті, що вирощуються в штучно створених, можуть піддаватися різним негативним факторам і хворіти. Віруси, бактерії, гриби, токсини, порушення гідрохімічного режиму і багато іншого становить небезпеку для будь-якого рибного господарства.

Є хвороби заразні (провокуються збудниками) і незаразні (всі інші). До заразних належать інфекційні та інвазійні. Обом групам характерні ускладнення у вигляді патогенної мікрофлори. Незаразні провокують згубні зміни в середовищі існування: застосування неякісних кормів, інтоксикації, температурні стрибки, газонадлишок, травми і т.д. Ризик виникнення тієї чи іншої недуги збільшується, якщо водні мешканці мають слабкий імунітет або піддаються стресам.

З найпоширеніших риб’ячих хвороб: дерматомікоз, бранхіомікоз, іхтіофтіріоз, краснуха, гельмінтозна катаракта, кавіоз, тріенофороз та ін. Кожна з них має специфічну клінічну картину, але частина проявів може бути спільною. Боятися цього не варто. Головне знати, як вирішується та чи інша проблема. Постановка своєчасного і правильного діагнозу, вибір відповідного лікувального препарату і його належне застосування – так виглядає комплекс заходів, які допоможуть впоратися із завданням на ура. Не потрібно відмовлятися від прибуткової справи. Слід знати про можливі ризики, у міру можливостей запобігати їм, а також вміти з ними справлятися.

Зараз трохи розповімо про основні препарати для лікування риб, які повинен взяти собі на замітку кожен власник рибгоспу.

Діамантовий зелений. Продукт, що допомагає лікувати і здійснювати профілактику лернеозу та сапролегніозу. Також прийде на допомогу, якщо виявляться хвороби, спровоковані інфузоріями-паразитами: триходініоз, апіозомоз, костіоз, сцифідіоз і трихофріоз.

Малахітовий зелений. Основа для великої кількості рідких акваріумних ліків. Приходить на допомогу, коли з’являються зовнішні зараження патогенними організмами: іхтіофтіріоз, оодініоз, костіоз, плавникова гниль, гіродактільоз, триходініоз, хілодонельоз, дактілогіроз, дерматомікоз і сапролегніоз. Беріть його в роботу, якщо є виділення шкірного слизу. Врахуйте, що препарат проявляє ефективність у кислих і нейтральних середовищах, але не в лужних.

Калій марганцевокислий. Відома чи не кожному марганцівка – чудовий варіант для дезінфекції та лікування костіозу, лернеозу, лепідортозу, сапролегніозу, а також виразок. Цей матеріал вимагає обережності і врахування рівня pH. Якщо цього не зробити, може сформуватися шкідливий для зябер діоксид марганцю. Якщо після задіяння марганцівки, тіло риби покриється повітряними бульбашками, турбуватися не варто, це не несе небезпеки.

Кристалічний фіолетовий. Цей продукт діє як антисептик, ефективний проти паразитів і грибків. Призначений для лікування і профілактики величезного переліку захворювань риб, зокрема іхтіофторіозу, сцефідіозу, костіозу, лепідортозу, лернеозу, оодініозу і багатьох інших. Важливо: використовувати ліки необхідно в воді з pH 6-8. Якщо ввести їх в лужне середовище, не розчиняться, випадуть в осад, а тому особливою ефективністю не потішать.

Метиловий фіолетовий. Добре бореться з бактеріями, грибками і найпростішими, через які виникають плавникова гниль, лепідортоз і виразки. Технічний нюанс: застосування супроводжується фарбуванням води, елементів обладнання і т.д. у фіолетовий колір.

Метиленовий блакитний. Ефективно діє на бактерії та грибки. Допомагає впоратися з деякими ектопаразитами. Важливий при лікуванні таких хвороб, як: гіродактильоз, плістофороз, сапролегніоз, хілодонельоз, триходініоз, тетрахіменоз, аеромоноз, бранхіомікоз, костіоз та іхтіофторіоз. Необхідно враховувати, що синька (ще одна назва цієї речовини) має два негативних аспекти застосування. По-перше, згубно позначається на біофільтрації. По-друге, забарвлює воду в синій колір, але це не страшно: потім прибрати синяву можна буде активованим вугіллям.

Левоміцетин. Антибіотичний препарат широкого спектру дії. Допомагає впоратися з важкими бактеріальними інфекціями, зокрема, з водянкою, а також з внутрішніми бактеріями, що призводять до виразок. Підходить для лікування колумнаріозу, білошкір’я, вібріозу, лернеозу й шкірних інфекційних уражень. Дуже добре дає раду там, де інші антибіотики безсилі. Але, як і інші препарати цієї групи, убивчо діє не тільки на хвороботворні бактерії, але й на корисні мікроорганізми. А ще погано позначається на біофільтрації. Тому його застосування повинне супроводжуватися заходами, спрямованими на позбавлення від супутніх проблем.

Фуразолідон. Універсальний препарат, ефективний проти внутрішньобактеріальних інфекцій і деяких недуг, викликаних паразитами. Не є антибіотиком, тому примітний в плані впливу на ті бактерії, у яких розвинена стійкість до всіляких антибіотичних засобів. Задіювати ці ліки можна, якщо встановлені виразки від бактерій, плавникова гниль, якщо присутні кишкові паразити, куйовдиться луска, є водянка, колумнаріс або костіоз. Інтенсифікувати дію додатково можна, доповнюючи ефект фуразолідону іншими ліками, зокрема, канаміцином. Щоб винищити зовнішніх паразитів, рекомендовано поєднувати його з оксалатом малахітової зелені. Крім того, підходить для карантинування.

«ДОН-1R». Високоефективний продукт для профілактики і лікування краснухи та зябрового некрозу. Також сприяє підвищенню рибопродуктивності водойми. Яким чином? Реалізацією таких завдань:

– вплив на цикл Кребса;

– активізація обмінних процесів, а відтак допомога рибам у накопиченні жирів і білків;

– сприяння розкладанню фосфорорганічних сполук + виведення продуктів їх метаболізму;

– зміцнення імунітету водних мешканців;

– бактерицидний і бактеріостатичний вплив на деякі мікроорганізми;

– нейтралізація пестицидів у водоймах, очищення води, а відтак поліпшення якості середовища проживання риби.

Оскільки ми вже торкнулися продуктів, які можуть використовуватися в рибних господарствах для боротьби з різними захворюваннями і вдосконалення умов для вирощування риби, хочеться згадати ще про один матеріал – морську сіль.

Морська сіль застосовується в морських і рифових акваріумах, на устричних фермах і тих, які спеціалізуються на розведенні крабів, омарів, вирощуванні мідій та гребінців. Вона допомагає рукотворно створювати морську воду на рибгоспах для вирощування морської риби і екзотичних видів гідробіонтів, які потребують для життєдіяльності солоного водного середовища.

Якщо у вас залишилися запитання з приводу теми «Розведення та вирощування об’єктів аквакультури у штучно створених контрольованих умовах»… Якщо цікавить придбання описаних вище продуктів на вигідних умовах… Звертайтеся до спеціалістів ПП «Система Оптимум». Маючи великий досвід роботи, ми порадимо вам, як краще вчинити в тій чи іншій ситуації, на якому препараті зупинити вибір при прояві будь-якої хвороби, і організуємо швидку доставку товару на ваше підприємство.

Пам’ятайте: успіх аквакультури залежить від багатьох чинників. Приділіть належну увагу цій справі – і вона обов’язково віддячить вам рентабельністю!

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *