Пошук

Промисловість та сода харчова

сода пищевая

Харчова сода – це кисла сіль вугільної кислоти і натрію, що нейтралізує кислоту, з формулою NaHCO3. Має вигляд білої твердої речовини, дрібнокристалічної порошкоподібної маси.

Інші назви: питна сода, гідрокарбонат натрію, бікарбонат натрію, натрій двовуглекислий.

Основні характеристики харчової соди

Молярна маса – 84,007 г/моль, густина – 2,159 г/см³. Термовластивості: t кипіння – 851 °C, t плавлення – 50 °C, t розкладання – 60-200 °C.

Вступаючи в контакт з кислотами, дає реакцію, внаслідок якої формуються солі та вугільна кислота, що моментально розпадається на CO2 і H2O. Найбільш яскравий приклад таких реакцій – кулінарний: харчова сода + оцтова кислота = поява етаноату натрію. Характерне шипіння – свідчення виділення вуглекислого газу.

Ця речовина досить добре розчиняється у воді у співвідношенні 9,59 г на 100 мл при 20 °C. Водному розчину властива слабка лужна реакція, а його густина близька до густини чистого матеріалу.

Знаходження в природі та отримання

Сучасний гідрокарбонат натрію – класичний промисловий продукт, відомий світу з давніх-давен. Не обходилися без нього кулінарні процеси ще за часів Стародавнього Єгипту.

Природні поклади існують як у твердій формі (складник мінералу трони), так і в формі розчину (содові озера, мінеральні джерела лугів, зола низки рослин). Але якщо раніше користувалася попитом природна сода, то збільшення споживання привело до необхідності виготовляти її штучно в значних обсягах. На сьогодні природну соду добувають дуже рідко і в малому відсотку від загальної застосовуваної кількості. Інша річ – промислове виробництво: мільйони тонн щорічно для потреб різних промислових галузей, передусім, харчової та медичної.

Варто відзначити, що хоча вперше отримати питну соду штучно вдалося ще наприкінці XVIII століття, спосіб довго залишався секретним. Активно виготовляти її стали лише в кінці XIX-початку XX століть.

Нинішній пром. спосіб – аміачно-хлоридний – полягає в пропусканні під тиском CO2 в концентрований хлоридно-натрієвий розчин, насичений аміаком. Оскільки двовуглекислий натрій мало розчиняється в холодній воді, його можна від’єднати від розчину шляхом фільтрації. А з утвореного середовища можна знову отримати аміак для виробничих цілей.

Щоб виготовити очищену харчову соду, вдаються до «сухого» і «мокрого» методів. У першому випадку кальциновану соду розчиняють водою, а в другому задіюють технічний бікарбонат.

Застосування питної соди

Застосування цієї речовини відзначається неабиякою широтою. Так, її використовують у харчопромі, медицині та фармацевтиці, хімічній галузі, легкій промисловості, текстильному виробництві, кольоровій металургії.

Медицина. Застосування в цій сфері зумовлене значною кількістю лікувальних властивостей цього матеріалу. Він допомагає:

– давати раду як антацид підвищеній кислотності шлункового соку, виразкам шлунка і дванадцятипалої кишки;

– лікувати гастрити;

– уповільнювати розвиток хронічних хвороб нирок;

– виконувати профілактику карієсу і полірування зубів без нанесення шкоди емалі;

– позбутися неприємного пітного запаху ніг та пахв;

– полегшувати свербіж, спровокований укусами комах, вітряною віспою, кропивою і борщівником;

– боротися з попрілістю (мінімізувати свербіж та інтенсифікувати загоєння);

– протистояти циститу;

– заспокоювати шкіру, подразнену сонячними опіками;

– протистояти морській хворобі;

– знімати біль у горлі шляхом зменшення запалення слизової оболонки рота;

– прибирати неприємний запах з ротової порожнини;

– лікувати простудні захворювання;

– впоратися з мігренню, ринітами, стоматитами, ларингітами та кон’юнктивітами;

– налагоджувати стан шкіри (боротьба зі сухістю, дерматитами, іхтіозом і псоріазом).

Сода знищує шкідливі мікроорганізми, тому примітна як дезінфектант не тільки для зовнішнього нанесення на шкірні покриви, а й для інгаляцій, полоскань, внутрішнього вживання, ін’єкційних введень тощо. Відома також як ефективний засіб проти куріння, входить до складу препаратів від туберкульозу та антибіотиків.

Зверніть увагу! Якщо в деяких випадках допустимо застосовувати бікарбонат натрію на свій розсуд, то в інших (наприклад, лікування нирок, інфекційних захворювань) важливо проконсультуватися з лікарем.

Хімічна галузь. Тут за допомогою соди виготовляють фарбувальні матеріали, пінопласт, фтористі реактиви, побутову хімію, відокремлюють двоокис вуглецю та сірководень від газових сумішей.

Легка промисловість. Гідрокарбонат натрію застосовується для виготовлення гуми для підошов і штучної шкіри, а також у процесах дублення і нейтралізації шкір.

Текстильне виробництво. Цією сполукою обробляють шовк і бавовняні тканини.

Виготовлення гуми. Використання в цій сфері обумовлене виділенням при нагріванні вуглекислого газу, що привносить у структуру потрібну пористість.

Металургія. Процеси, в яких сода задіюється тут – осадження рідкісноземельних металів і флотація руд.

Очищення обладнання. Йдеться про абразивно-струменевий метод.

Пожежогасіння. Бікарбонат натрію є компонентом наповнювачів для вогнегасників. Завдяки йому вдається утилізовувати тепло і віддаляти кисень від вогнища.

Сода – харчова добавка до…

Поряд з перерахованими вище сферами харчопром є основним напрямком застосування питної соди, де вона зареєстрована як добавка до їжі E500. З її участю випікають хлібобулочні вироби, виробляють кондитерку, різні напої, зокрема, газовані води тощо. Тобто, харчова сода є добавкою до:

– випічки (окремо або в сукупності з іншими речовинами в складі розпушувальних комплексів, наприклад, пекарського порошку). Її часто вводять до бісквітного і пісочного тіста через просте розкладання при t 50-100 °С, а також у дрібне печиво, кондитерську крихту, коржі для тортів та листкові вироби;

– джемів, варення, цукатів та англійських мармеладів;

– напівтістових смажених страв (картопляних оладок, млинців, коржів зі сметани…);

– фаршів з різних видів м’яса, наприклад, зі свинини і яловичини;

– напоїв (газованих і штучних мінеральних вод), зокрема, й до горілки, в складі якої вона регулює кислотність і надає м’якого смаку.

Не варто забувати і про таку властивість соди – як нейтралізація та видалення зайвих запахів. Крім того, вона добре справляється з такими технічними завданнями, як миття посуду, тари, ємностей, фруктів, ягід і овочів перед подальшим їх використанням.

Скільки соди необхідно для того чи іншого продукту, для того чи іншого процесу? Все індивідуально. Для випічки та кондитерки, скажімо, зовсім трохи, для напоїв – більше. Однак у кожному випадку необхідно чітко дотримуватися рецептури, адже надлишок цієї субстанції може не піддатися термічному розкладанню і «нагородити» страву неприємним содовим смаком.

Як бачимо, промислове застосування питної соди має величезне значення. Різні галузі задіюють її для численних завдань, тому цей продукт можна, без перебільшень, назвати важливим і в багатьох випадках незамінним. Не дарма ж у всьому світі виготовляються такі його обсяги.

Залишилися запитання відносно теми «промисловість та сода харчова»? Звертайтеся! З радістю допоможемо на них відповісти!

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *