Бутирометри (жироміри)

Категорії товарів

Бутирометр

Бутирометр – прилад, який застосовують для визначення жирності молока. Бутирометри відомі також під дещо простішою назвою – жироміри. Зважаючи на те, як розвивається молочна індустрія, процедури із застосуванням бутирометрів стають з кожним разом все більш необхідними.
Найперші бутирометри використовували ще на початку XX століття. Вони називалися бутирометр Сокслета і Маршана. Бутирометр Сокслета мав дуже складну структуру, проте похибка складала 0,02%, тоді як у бутирометрі Маршана – 0,2 %. Сьогодні подібні прилади значно модернізованіші.
Точний хімічний аналіз, який визначає жирність молока, є достатньо довгим і складним. У зв’язку із цим, винайдено безліч варіацій бутирометрів, які відрізняються будовою, точністю результатів і зручністю використання. Взагалі, принцип їхньої дії базується на розщепленні білкових речовин за допомогою ізоамілового спирту або ж кислот у центрифузі. Існують бутирометри для вимірювання жиру у вершках, сирі і маслі. Ціни на бутирометри варіюються в залежності від точності їхніх показників.
Будова бутирометра являє собою скляну циліндричну посудину із шкалою у нижній завуженій частині, по якій визначають кількість жиру в молоці.
Після того, як досліджувана суміш розклалася за допомогою центрифугування, опрацьований реактивами продукт збовтують у бутирометрі, попередньо закривши його пробкою. Під час цього процесу складові молока, за винятком жиру, розкладаються. Бутирометри піддають центрифугуванню для того, щоб покращити відокремлення жиру від молока.
Різновидами бутирометрів є лактоскопи і кремометри. Лактоскопи базуються на оптичних властивостях молока – його непрозорості. Принцип дії кремометрів базується на тому, що жир підіймається догори при довгому стоянні. Станом на сьогоднішній день створені різновиди бутирометрів із відповідними варіаціями шкал для продуктів. Для молока – 6 %, сухого знежиреного молока – 0,05 %, сиру, масла, жиру і вершків – 40 %. Ціни на бутирометри для різних молочних продуктів відрізняються в залежності від призначення приладу для певного продукту.
Бутирометри застосовують в організаціях, на молокопереробних підприємствах і в організаціях, які слідкують за якістю цих продуктів.