Пошук

Пергаментний папір для випічки

Пергаментная бумага

Пергаментний папір, або папір для випічки – це спеціальний тип матеріалу, який характеризується збільшеною щільністю, тонкістю та прозорістю. Сировиною для виготовлення служить фільтрувальний папір з пористою структурою.

Папір пергаментний незамінний на кухні, як домашній, так і професійній. Примітний зручністю і простотою застосування. Створює бар’єр для вологи та жиру. Його можна використовувати при роботі з деками та різними формами для випікання. Він відокремлює страви, які готуються, від посуду, не липне і не пригорає. В результаті форма залишається чистою і не вимагає зайвих зусиль на відмивання, приготування їжі стає зручнішим, а пиріг, печиво або інша випічка максимально відповідають очікуванням.

При виготовленні паперу для випічки фільтрувальний папір обробляють сірчаною кислотою, її 50 %-м розчином. Для чого це потрібно? Щоб зруйнувати частину целюлози і закрити пори, а відтак зробити пергамент водонепроникним. Додатковий виробничий процес – примусове підсушування обробленого кислотою матеріалу.

Технічний і харчовий пергаментний папір: характеристики

За сферою застосування цей папір класифікується на технічний та харчовий. Першому характерна стійкість до значних температур, антистатичні якості, відсутність стирань і розтягування, можливість склеювання за допомогою різних клейових композицій.

Основні характеристики і властивості харчового паперу такі:

– стійкість до температури до 220 °C, а отже можливість застосування в різних типах кулінарної техніки (мікрохвильовках, мультиварках, газових і електроплитах);

– збереження форми і цілісності випічки;

– запобігання прилипанню тіста до посуду для випічки без задіяння жиру і неприлипання їжі до паперу;

– непропускання жиру та вологи;

– чудова ергономічність;

– оптимальний повітрообмін;

– відсутність смако-ароматичних характеристик і нейтральна кислотність;

– чистота поверхні, стерильність, відсутність волокон і пилу;

– висока міцність + еластичність;

– збереження властивостей у вологому стані;

– безпека для людини, у зв’язку із виготовленням з натуральної сировини.

Застосування пергаментного паперу

Загалом, цей вид паперу може бути використаний у різних галузях: медицині й фармацевтиці, меблевому і текстильному виробництвах… Але найбільшого поширення він отримав у кулінарії. З його допомогою створюють різноманітні кондитерські та хлібобулочні вироби, застосовують при створенні будь-яких страв, де технологічно передбачений процес випікання. Відповідно, тут використовується харчовий тип матеріалу в той час, коли в інших сферах задіюється здебільшого технічний.

Папір для випічки може бути застосований для приготування різних страв (з будь-яких видів тіста): печива, коржів, піци, тістечок тощо. Деякі його види потребують змащення жиром/маслом, при роботі з іншими такої необхідності немає.

Залежно від виду, цей папір може бути застосований або для кондитерки, або для випікання овочів, м’яса, риби, картоплі…

Часто пергамент також використовують для упаковки харчових продуктів (заготовок і готової жирної/нежирної їжі). З його допомогою можна правильно зберігати цукерки і шоколад. Завдяки йому до упакованої їжі надходить кисень і, в той же час, не проникають сторонні запахи.

Цей папір може застосовуватися для розігрівання їжі в НВЧ-печах. Його можна задіювати як трафарет для посипання готової кондитерки порошкоподібними масами. Ще один варіант використання – підкладка для розкочування тіста.

Способи використання пергаменту при випіканні:

– класичний (вистилання поверхні форми);

– вирізання квадрата необхідного розміру, розміщення в його центрі їжі і з’єднання протилежних кутів за допомогою шпажок;

– використання прямокутного шматка паперу (на одну сторону викласти страву, іншою накрити, міцно з’єднавши краї між собою);

– вирізання двох кіл (перше кладеться під їжу, друге – зверху, обидва ретельно з’єднуються один з одним).

Кожен з варіантів добрий по-своєму. І всі вони запобігають пригоранню й втраті їжею необхідної їй вологи в процесі приготування.

Чи є варта уваги альтернатива пергаментному паперу? У деяких випадках може використовуватися фольга, креслярська калька або навіть звичайний папір. Але всі ці матеріали вимагають додаткових хитрощів, сил та часу, чого не скажеш про добре підібраний пергамент.

Папір для випічки – це багатофункціональний виріб, який привносить у процес приготування їжі масу переваг. З ним відпадає необхідність додатково використовувати чистий посуд, часу на приготування йде менше, а якість їжі максимізується. Незаперечною перевагою цього матеріалу є і його доступна вартість. Тому цілком закономірно, що сьогодні він користується величезною популярністю не тільки на професійних кухнях, але й у побуті.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *